Napról-napra egyre több olyan autót épül, amik a sportautók jövőjét vetíti előre, és ezek már nem robbanómotoros csodagépek, hanem elektromos masinák, amik valóban nagyot lépnek, de egy igazi petrolhead számára már nem okoznak akkora boldogságot, mint a röfögő V8-ak vagy más turbós csodák. 
Gordon Murray viszont meglepte a világot legújabb bejelentésével, ami egy V12 motoros, manuál váltós autóról szól, aminek a motorja, akár 12.000-es fordulat elérésére is képes! 
 
Murray nevéhez fűződik a McLaren F1 is, ami 12 éven keresztül volt a világ leggyorsabb utcai autója, egészen addig, amíg a Koenigsegg CCR meg nem döntötte 2005-ben. A McLaren F1-et 1992-től 1998-ig gyártották és ez volt az első olyan utcai autó a világon, aminek a teljes karosszériája szénszál erősítést kapott. Mivel az volt a cél, hogy a leggyorsabb és legjobb legyen a kocsi, ezért költségspórolás szóba sem jöhetett. Azt mindenki tudja, hogy a motort a BMW építette, azt viszont kevesen tudják, hogy Gordon először a Honda-t kereste meg, de a gyártó nem tudott olyan motort építeni, ami megfelelt volna a tervezőnek, így a BMW Motorsport tudta vállalni a megbízást, azonban két kritériumtól ők is eltértek. A motor ugyanis 14%-kal erősebbre és 16 kg-mal nehezebbre sikerült. A rettenetes hőtermelés miatt, a motortér aranyfóliát kapott szigetelésként.  Az F1 másik különlegessége, a három férőhelyes utastér, amiben középen kapott helyet a sofőr és kicsit eltolva, a két oldalon az utasok. Összesen 106 darab készült az autóból és az újkori ára 1 és 1,2 millió dollár körül mozgott. Ma már az értéke bőven a tízszeresét is érheti és ha véletlenül egy luxusautó árverésen felbukkan, akkor garantáltan harcolnak érte a leggazdagabbak. 
 
Oké, ez volt az F1, de mit jelentett be pontosan Gordon Murray? A T.50 típus annyiban hasonlít a McLaren F1-hez, hogy itt is sofőrközpontú az utastér, tehát itt is középen foglal helyet a sofőr és mellette a két oldalon, eltolva az utasok. A motor viszont már sokkal érdekessebb! A középre beépített erőforrást a Cosworthnál fejlesztik. 3,9 literes, szívó V12, ami 650 lóerős és 12.100-as fordulatra is képes. Érdekes, hogy magasabb fordulatra képes, mint az Aston Martin Valkyrie, szintén Cosworth által fejlesztett V12, viszont maga az autó könnyebb, mert a T.50 mindössze 980 kg. 
 
Az erő, 6 sebességes manuális váltón keresztül érkezik a hátsó kerekekhez. Murray azt mondja, nem érdeklik a gyorsulási adatok, vagy hogy mekkora lesz a végsebesség. A legtisztább vezetési élményt szeretné nyújtani a megrendelőknek, de nyugodta lehet mindenki, az autó így is piszok gyors lesz. 
 
A T.50 még egy különleges kiegészítőt kap majd, egy olyan ventilátor formájában, ami szó szerint a földhöz szippantja az autót nagy sebességnél, kihasználva az aerodinamikai hatásokat.  Korábban volt ilyen próbálkozás, a Brabham BT46B esetében, amit ki is tiltottak az F1-ből, pedig a fejlesztők állították, hogy csak a jobb motorhűtés miatt szerelték fel a cuccot. 
 
A tervek szerint 4380mm hosszú és 1850mm széles lesz. pont olyan hosszú mint a Porsche 718 Cayman, és csak kicsit szélesebb. Nyilván az ára is elég borsos lesz. Előzetes számítások szerint, mindenféle adók nélkül is 2 millió  angol font-ot kell letenni, hogy magunkénak tudhassunk egy ilyen kocsit, amiből egyébként 100 darab fog készülni és legkorábban 2022-ben ülhetünk a kormány mögé. 

 

 

Fórum: Témaindító komment (Statler, 2019. június 06.)