Miközben szinte minden autógyártó arra törekszik, hogy kis köbcentis motorokra aggatott turbókkal csaljon ki megfelelő erőt a motorokból és ezzel a károsanyagkibocsátási normáknak megfeleljenek, vagy éppen az elektromos motorok felé veszik az irányt, addig a Lexus még megpróbál nagyot dobni az új IS 500-zal. Ez azért is meglepő, mert a Toyota hibrid megoldásai a Lexus-nál is megvannak és pont innen nem várna az ember egy 5 literes V8-as motorral szerelt "powersedan"-t. 
 
Az F széria a sportos modelleket jelöli és az első ilyen az IS-F volt, amit 2007-ben mutattak be. Az autó orrában a 2UR-GSE motor dolgozott, 423 lóerővel és 520Nm nyomatékkal, aminek köszönhetően a valamivel több mint 1700 kg-os autó, 4,6 másodperc alatt tudta le a 0-100-as sprintet, ezzel pedig egyértelműen a Mercedes AMG, Audi S/RS és BMW M modellek orra alá akartak borsot törni. Hogy ez mennyire sikerült, arról nincsenek pontos adatok, de a lényeg az, hogy az IS-F brutálisan jó megjelenésű autó, amiről messziről látszik, hogy van benne erő gazdagon. 
 
Egészen idáig nem volt utódja a csúcsmodellnek, most viszont bejelentették az IS 500-at, ami méltó folytatása lehet az F szériának, bár nem teljes értékű F modell a palettán. Kívülről a púpos motorháztető, a szélesebb sárvédők, a négy darab kipufogóvégés a 19-es Eneki felnik különböztetik meg a "mezei" 350-től az új modellt. A motorháztető alatt, az RC-F-ből jól ismert, 5 literes V8-as motor dolgozik, 472 lóerővel és 535 Nm nyomatékkal. A motorhoz 8 sebességes automata váltó csatlakozik és a hátsó kerekeket hajtja, Torsen diffivel megtámogatva. Az autó alatt adaptív futómű található és nagyobb, elöl 14"-hátul 12,7", fékekkel. A 19"-os Enkei felnik nem rosszak, de biztosak lehetünk benne, hogy ennél sokkal durvább görgőket fognak majd az autó alá tenni a tunerek és azzal még izmosabb lesz a kocsi megjelenése, amire az ablak körüli fekete lécek, a fekete csomagtérszárny, illetve az átdolgozott diffúzor csak rátesz egy lapáttal. 
 
A beltérben már nem lesznek ekkora változások. Az IS-F korábban durva sportüléseket kapott, itt viszont csak egy F-Sport kormány, néhány plakett és a pedálok jelzik majd, hogy nem egy IS 350-ben ülünk. Az autó súlya nem lett sokkal több mint a korábbi modellé, 1764 kg, és a gyorsulás sem rossz, 4,5 másodperc, amivel nem sokkal marad el az RC-F-től (4,2s). 
 
Hivatalosan ősszel érkezik majd az IS 500 és az áráról még nincs hír. Mindenesetre jó látni, hogy nem csak downsizing létezik és vannak gyártók, akik simán bedobálnak nagy köbcentis V8 motort a modelljeikbe. 
 
IDE KATTINTVA találtok még pár képet! 


 

 

Fórum: Témaindító komment (Statler, 2021. február 23.)