A tavalyi év elég bánatos volt minden tekintetben. Persze ez kedvezett a közösségi oldalak hardcore felhasználóinak és pörgött az Instagram a Youtube a Facebook és a Tik-Tok is. Ennek persze van előnye és hátránya is. Egyrészt jó, mert minden lépést nyomon követhetünk egy adott autóról, legyen az közeli baráté vagy egy külföldi építőé, másrészt kicsit lelombozó is, mert ha nem vagyunk jelen, akkor olyan, mintha nem is léteznénk. Legalábbis ezt sugallja a rendszer és ezért érezhető az, ha valaki elér egy bizonyos követőszámot, akkor megváltozik a viselkedése. ( Tisztelet a kivételnek.) Ilyenkor pedig felmerül a kérdés, hogy még mindig azért csinálja amit csinál, mert ez a hobbija, vagy mert ezt várják el a követők? 
 
Ennek a Mazda-nak a tulaja nagy ívben le....ja a közösségi oldalakat. Persze van fiókja, de nem nagyon posztolgatja a projektjét, hanem inkább élvezi. Christoffer Svédországban él, ahol azért elég beteg dolgok születnek és főleg a japán gépekért rajong. A képek is a Japdays eseményen készültek. 
 
A kis Mazda nem éppen első tulajos gépezet és Christoffer néhány barátjánál is volt, azonban emberünknek komoly tervei voltak a kocsival, így amikor végre hozzákerült, az első lépés a motor cseréje volt. Elsőre mindenki azt gondolná, hogy forgótárcsás szívet akart Chris beépíteni, de nagyon nem. Először Mercedes motor dolgozott az autó orrában, amit aztán Volvo V40-ből ismerős, B4194T2 motorra cserélt. A motor szinte teljesen gyári maradt, egyedül a kipufogórendszeren történtek változtatások és a leömlő környékén. A Radium, Walbro és Nuke Performance elemekből álló üzemanyagrendszernek köszönhetően, immáron E85-tel is vidáman lehet hajtani a kocsit, aminek a tartály a csomagtartóban kapott helyet és a betöltőnyílás a C oszlop környékére, az oldalablakhoz költözött, egyedi helyre és ezzel a lépéssel plexi darabra cserélték az üveget. A motor hűtése fontos volt, ezért a BMW E90-hez készült Track Spec hűtőnyílásokat faragták bele a motorháztetőbe. A biztonságos működést MaxxECU vezérlő garantálja és így 344 lóerő és 431 Nm nyomaték áll rendelkezésre. A motorhoz a BMW 320d váltója csatlakozik és így nem is lett sokkal nehezebb az autó. Természetesen ahhoz, hogy minden tökéletesen passzoljon, egyedi bölcsőre és tartókra volt szükség, amit Chris saját kezűleg készített. 
 
A futómű is érdekes keverék. Volvo 740 gátlókat alakítottak át állítható magasságúvá illetve a Sellholm Tuning által átalakított Bilstein gátlók kerültek hátra. Az első lengőkarok is Volvo 740-hez készültek, ezáltal oldalanként 7,5 centivel szélesebb a nyomtáv, ezért állítható toronycsapágyakra is szüjkség volt, hogy tökéletesen belőhessék a futóművet és normálisan lehessen pályanapokon nyüstölni a gépet. A Sellholm Tuning szállította a sperr diffit és Volvo alól érkeztek az új, vastagabb féltengelyek. A szélesebb nyomtáv miatt, a BMW 2002 sárvédőszélesítéseit pakolták az autóra, ami egyébként nagoyn jól áll az old school Mazda-nak. A kerékjáratokban Rial Mesh felnik forognak, 7x15 méretben és van hozzá egy szett egyedi turbofan is, de a fotókon csak két darab került felszerelésre. 
 
Az utastérben totális versenyhangulat uralkodik. Komplett csövezés, OMP WRC-R ülések, Momo Prototipo kormány, egy tablet, amin a MaxxECU programja fut és egyedi, Suvi Performance által készített,  H kiosztású, CNC-vel készült váltó tűnik fel elsőre. 
 
Az autóban persze ennél lényegesen több olyan megoldás van, ami totál egyedi. Az építéshez 18 hónapra volt Chrisnek szüksége, de a legdurvább mégsem ez, hanem az a tény, hogy ez a kocsi teljesen legálisan használható utcán! Nehéz feldolgozni, hogy vannak olyan helyek a világon, ahol lehetőség van arra, hogy kiélhessük a bennünk rejlő alkotóművészt és ilyen és ehhez hasonló autók születhessenek. 
 
Még több képet IDE KATTINTVA találtok! 

 

 

Fórum: Témaindító komment (Statler, 2021. január 11.)

Forrás: Speedhunters