Power to surprise - azaz a meglepetés ereje - a márka jól ismert szlogenje nem is illhetett volna jobban a KIA legutóbbi sajtótájékoztatójára sem, melyet a legfrissebb kiadású Ceed debütálása alkalmából szervezett a hazai képviselet.

Összefoglaló videónk az eseményről

A koreai gyártó sikermodelljének harmadik generációja ugyanis nem akárhogyan mutatkozott be a sajtó képviselői, valamint a cég partnerei előtt: otthonul a Korda Filmpark egyik stúdiója szolgált, mint később kiderült, pont az, amelyikben anno a Mars mentőakció mozi számos jelenetét vették fel Matt Damon-nal.

Az etyeki helyszínt egyébként mi is jól ismerjük. Még 2013-ban, a Tuning World Bodensee csapatával  itt fotóztuk a Miss Tuning naptár több kreatívját, innen indult el az azóta is tartó remek együttműködés, mely az évek során számos gyönyörű épített autót hozott az AMTS nemzetközi felhozatalába.

A KIA hazai gárdája stílszerűen használta ki a hely adottságait. A meghívott résztvevők pattogatott kukoricát, valamint üdítőt kaptak kaptak a kezükbe, majd egyszerre léphettek a lesötétített terembe, ahol az új modell cirka 50 példánya várakozott a vásznak előtt. A KIA komplett, beltéri autósmozit rendezett be a csarnokban, az új Ceed-et pedig egy saját készítésű, rendkívül szórakoztató filmen mutatták be, melyet már a modell üléseiben nézhettünk végig. A film főszereplői a márka hazai elnöke, valamint ügyvezető igazgatója voltak, de - felvételről - feltűnt benne többek között Bruce Willis, Cameron Diaz és Mr. Bean is :)

Az igazán kreatív, félórás moziban megismerhettük a - Stinger formatervéért is felelős - külsőleg Kovács Miklós által megálmodott modellt, melynek legszembetűnőbb különbségeit a markánsabb tigris-hűtőmaszk, a ködlámpák által szélesebbre húzott orr-rész, valamint a fényszórókba költözött jellegzetes "jégkocka" nappali fények jelentették. Persze számos apróbb dimenzióbeli különbség fedezhető még fel az eddig látottakhoz képest - főleg az SW verzión, melynek cirka 10 cm-el lett hosszabb a hátsó túlnyúlása - a tengelytáv ugyanakkor megegyezik a korábbi modellével.

A kényelmes és stílusos pilótafülkét nem csak mozizás, de "éles" körülmények között is ki lehetett próbálni, tesztvezetésre az etyeki borvidék dimbes-dombos - és meglehetősen rossz állapotban lévő - útszakasza tökéletes terepnek bizonyult.

Az új Ceed-et a jelenleg elérhető legerősebb, 1.4 literes, 140 lóerős turbómotorral lehetett kipróbálni (emellett még 1.0 literes, 120 lóerős T-GDI, az 1.4-es, 100 lóerős CVVT, valamint két dízel erőforrás érhető el a kínálatban, de hamarosan érkezik majd a csúcsot jelentő GT verzió is). Az első benyomások alapján ugyan a Ceed nem egy gyorsulóbajnok, de rendkívül kényelmes, a rásegítő elektronikáknak köszönhetően pedig igazán technikás, jól kezelhető gép lett. Az utastér a kor követelményeinek megfelelően modern és kellemes, a menetzaj emellett feltűnően alacsony. A futómű meglepően puhára hangolt, ugyanakkor zokszó nélkül, teljes biztonsággal állt helyt a göröngyös lejtőkön és kanyarokban. Bővebben persze majd egy komolyabb tesztet követően ismerhetjük meg a gépet, de annyi már most biztos, hogy erős szereplője lesz a kategóriájának.

A tesztvezetést követően remek ebéd várta a jelenlévőket, majd opcionálisan egy vezetett túrán is részt lehetett venni a Korda Filmpark díszletei között. Ezúton is nagy köszönet a meghívásért, ugyanakkor hatalmas gratuláció jár a KIA Motors Magyarországnak - ennél stílusosabb és szórakoztatóbb bemutatót kétségkívül ritkán kap egy új modell!