Alig két éve indult, de máris Európa egyik - ha nem "a" - legjelentősebb nemzetközi tuning szépségversenyévé avanzsált az ETS, azaz az European Tuning Showdown. Ismerjük meg az idei győztest!

A neves verseny ez évi fordulójára a Tuning World Bodensee 2012 keretei közt került sor, melyet idén mi is csapatostul látogattunk meg. A programnak a giga-kiállítás A7-es csarnoka adott otthont, ahová cirka félszáz, minden tekintetben makulátlan tuning vasat hívtak meg a szervezők. Ők voltak a krém, megalkuvás nélkül egy szép válogatást képviseltek az öreg kontinens legkomolyabban megépített autóiból.

A program még két éve, a dortmundi My Car show-n mutatkozott be, idén pedig már itt, a Tuning World Bodensee keretei közt került megrendezésre. A versenyre Európa elit tunereit invitálják meg, ahol egyenes kieséses rendszerben, párbajok során mérkőznek meg egymással. A megmérettetés folyamán a zsűri mindig két autót vizsgál egyszerre, melyek a párbaj idejére egy előzetesen felállított arénába vonulnak. A „mérkőzést” speaker vezeti, akinek köszönhetően a közönség is elég sok infót megtud a vasakról.

A végére pedig csak egy maradhat, aki nem csak az Európa legszebb autója megtisztelő címét viselheti egy évig, de értékes díjakat is nyer, ami idén, többek közt egy embermagasságú kupa, pénzdíjazás, valamint egy las vegasi utazás volt a SEMA Show-ra, természetesen autóstul.

A győztes ez évben is egy korábbi generációs Opel lett, mégpedig Uwe Wolf kompletten átalakított, 1978-as Kadett C Coupéja. Hősünk pedig pont ugyanaz a csapat, név szerint a BSG-Racing Team tagja, mely a 2010-es győztest, a Hattenhauer Rekordot építette!

A Scrap'n Screws 2 (kb.: Darabok és Csavarok 2) névre keresztelt project története nem sokkal a 2010-es My Car előtt indult, a koncepció pedig teljesen hasonló volt, mint az akkori győztes vas esetén.

A meglehetősen romos állapotú donor gépet kezdésnek csontig lecsupaszították, hogy hozzákezdhessenek mindenekelőtt a restaurációhoz, valamint a céloknak megfelelő átalakításokhoz. Az ajtókat, "A" oszlopokat, valamint a hátsó sárvédőket egy az egyben kiflexelték és cserélték, utóbbiakat pedig egy Golf I-esről adoptált elemekkel helyettesítették, cirka 5 cm plusz szélességet nyerve ezzel a jövőbeni széles BBS felni / ballonos Continental gumi kombinációnak. A munkálatok során a kaszni belsejét szinte mindenütt homogénné tették, a letisztult design előkészítéséhez minden felesleges lyukat, járatot és ívet eltüntettek - a horpadásokról és egyéb hibákról nem is beszélve.

Ezután kezdődhetett az igazi lemezmunka: számos elemet saját kezűleg gyártottak le, és hegesztettek a kasznira, így többek közt a tűzfal egyes részeit, valamint az első tornyokat is.

Miután ''odafent" már minden patika állapotban állt, oldalra döntötték a vasat, és kezdődhetett az alváz rendbetétele. A cél itt is a maximálisan letisztított, makulátlan állapot elérése volt, hiszen az ETS szigorú bírái az utolsó részletig mindent megnéznek az autón! Munka volt itt is bőven, a rozsdamarta részek, horpadások javításától a felesleges lyukak és elemek eltávolításáig.

A kasznis munkálatokkal 2011 tavaszára végeztek, ekkor került be a full króm bukóketrec. Pár négyzetméter MDF lap, valamint üvegszálas műanyag felhasználásával, az Audiosystem installáció keretének megvalósítása volt a következő lépés, ezzel párhuzamosan pedig a futómű elemeinek felújítását, és letisztítását is elkezdték. Ez utóbbi különösen fontos volt, hiszen minden egyes alkatrész külsejét krómozták, ami igen aprólékos előkészítést igényel.

A hifi beépítés a hátsó ülések helyére került, a két jókora ládában elhelyezett 4 db 30-as mélynyomó meglehetősen egyszerű, de az autóhoz kétségtelenül passzoló képet mutat. Közéjük MDF-ből vágtak létraszerű képződményt a négy erősítőnek, további kettőt pedig az anyósülés helyén, a padlón rögzítettek. Ez utóbbiak a 16-os mélyközepekkel operáló első szettet hajtják meg.

Az egyik legnagyobb munkát a fényezés jelentette, melynek előkészítésére már 2011 novemberében került sor, maximális precizitás mellett. Hogy a kínkeservvel megdolgozott elemek egyikén se essen csorba, a csapat egy speciális keretet készített a kasznihoz, mellyel a hosszanti tengelye körül tudták a festőkamrában forgatni, anélkül, hogy bárhol is hozzáérnének, vagy bármely felső, vagy oldalsó részén kellene alátámasztaniuk a vázat.

Magát a műveletet az alvázzal kezdték, ezután a beltér, majd a külső felületek következhettek. A gyönyörű meggybordó, Starpaint New American Candy fény összesen 6 rétegből áll, erre jött még 8 réteg, csillámokkal is megvadított lakk, a maximális ragyogás érdekében.

Mindezzel párhuzamosan, felújításra került a váltó, valamint a Rekordhoz hasonló tuninggal ellátott motor is, ez utóbbi látható felületeit pedig, a Bilstein gátlókkal szerelt futómű elemeivel együtt, szinte egytől egyig lekrómozták. Hasonlóan jártak el a motorháztető belső felületével is, még egy kis extra fényt adva ezzel a makulátlan látványnak.

Ez persze még nem minden: a kipufogórendszert teljes egészében felpolírozták, a csillogást pedig a legapróbb kiegészítőktől az utolsó csavarig végigkövethettük az autón - gyakorlatilag nem található rajta olyan alkatrész, ami nem a tökéletességet sugározná.

Ha bármit is kifogásolni lehetne a Kadetten, azt maximum a beltér kialakításában találnánk meg. Bár a versenyautókhoz hasonlatos puritánsággal berendezett utasfülke önmagában szép, az egy szem König sportüléssel, valamint a jobb oldalon, egyszerűen a padlón elhelyezett installáció-elemekkel és akkumulátorral kissé ötlettelen, elkapkodott hatást kelt. Ugyanígy, a csomagtérben sem található más az egyszerű kárpiton, és egy krómozott pótkeréken kívül.

Hogy ezt valóban így akarták, vagy csak az időhiány szólt közbe (igencsak az utolsó pillanatra készült el a gép), nem tudni, mindenesetre a 2010-es Rekord belterének kidolgozottságához képest, azért ez sokkal szerényebb képet fest.

Több, mint valószínű, hogy a második helyezést elért Impala e téren rávert a Kadettre, a többi rész hibátlan megvalósítása azonban méltán billentette a mérleg nyelvét a Scrap n' Screws 2 felé.

Másodszor viszi tehát egy Opel, valamint a BSG Racing Team az Európa legjobbjának járó megtiszteltetést, további érdekesség, hogy itt, a VW-konszern tuning mekkájában, még a Top3-ban sem végzett Volkswagen. Sőt, a harmadik helyet is egy Opel Astra Caravan szerezte meg.

Hogy változik-e mindez, valamint a csapat méltó ellenfélre talál-e, jövőre kiderül. Mindenesetre ők, weblapjukon már elhintették legújabb projektjük első infóit, ami nem lesz más, mint egy Ford Mustang GT500 Convertible, minden bizonnyal az eddigiekben látottakhoz hasonló minőségben!

Várjuk szeretettel ;)