Chrysler Voyager Pick Up

Van úgy, hogy az ember vágyaiban olyan jármű szerepel, ami nem létezik. Ilyenkor nincs más választás, mint elkészíteni. Persze sokat könnyít a dolgon, ha valamiféle gyári alap létezik a magánelképzeléshez, szerencsésebb úgy nekiállni megvalósítani az álmokat, ha reálisabbak, és nem a nulláról építkeznek. Zoli elég realista ember, nem is lehetne más, mivel autószerelőként munkaügyben nem álmodozásra van szükség, hanem megoldásokra. Amerikai autókra szakosodott, azon belül is rengeteg Chrysler Voyager fordul meg nála, talán azért is, mert ez az Európában legelterjedtebb amerikai kocsi, amelynek ráadásul típusvariációit Ausztriában is gyártottak (kezdetben az összkerékhajtásúak).

Dodge vagy mi?

Zolinak a 95 előtti kései modellek a legkedvesebbek, erre alapozta elképzelését. Mégpedig, hogy épít egy pickupot. A projektet segítette, hogy ezen autók már igen olcsón futnak a használtautópiacon. Nehezítette viszont az, amely minden tuningolót sújt, mégpedig az engedélyeztetés. Azonban főhősünk tudta, hogy bizony létezett ennek a Voyagernek Magyarországon hivatalosan haszonjármű változata. Ilyet kellett szerezni alapnak. Nem volt könnyű, főképp türelem kellett hozzá, hogy felbukkanjon végre egy eladó példány. Igaz az sem volt másodlagos, hogy ne legyen teljesen legatyásodva.


Meglett a kocsi. Összesen két első üléssel, hátul raktérrel, de mindez a személyautó bódéban. Kezdődhetett a munka, amit persze nem kellett máshová vinni, hiszen a karosszérialakatolásban is profi Zoli. Levágták a tetőt a vezetőfülke vonalától hátrafelé, és így járt az oldalfal is a tetőoszlopok tövétől. Az autó szépen készült, lényegében szabadidőben, hiszen, ha van fizetős munka a műhelyben, annak az elkészülése az elsődleges. A plató oldalfal élére egy lemezidomot hajlított, ezzel végigperemezve azt. A kényelmes hosszúságúra szabott fülkét hátulról üvegezett lemezfal zárja le. Ügyesnek kellett lenni a padló kialakításával, amely az akció végén faburkolatot kapott. Okozott némi fejtörést a platóajtó megoldása, végül egy spéci nyitómechanika lett a megoldás, előbb hátrébb siklik vezetőrudakon az ajtó, és aztán nyitható.


A lemezmunkák végeztével jöhetett a fényezés. Mivel hobbiautóról van szó, ami fogyasztotta az energiát rendesen, Zoli betöltötte a szórópisztolyt és házilag pirosra fényezte az autót. Jöhetett a végszerelés. A külső díszléceket és ablakkereteket feketére karbonozta, a márkajelet Dodge Ram-re cserélte. Az utastérben kialakította a kárpitozást, az A-oszlopra kiegészítő műszereket szerelt, és itt is lt a karbonozás adta lehetőségekkel. Még a tetőn megmaradt "komfortgerinc" széle is karbonmintás. Jutott energia küszöbvédő felszerelésére, és egy hifi beépítésére is, amelynek az erősítője és mélynyomója a két újított bőrülés közé került.


A motor is megszépült. A kettőfeles turbódízel kapott egy sportlégszűrőt, Zoli kifestette a szelepdekli márkafeliratát, és minden csőre fémszövetet húzott. Lelkesítő a látvány. Az elkészült művet a tulajdonosa gyakran használja rohangálós autónak, és a rendőröktől sem kell tartani, hiszen a kocsi hivatalosan, a forgalmi szerint is haszonjármű. Egy fejlesztést azért kap, készül a műanyag platófedél a pickupra, hátha szállítani kell valami óvandót!