Újra a régi pompában a nagy csarnok

A Central Hall, azaz a közpső csarnok a SEMA Show-nak otthont adó Las Vegas Convention Center fő helyszíne. Lergáott klisé, de ha AMTS mértékben gondolkozunk, akkor ez a las vegasi "A" pavilon. A legérdekesebb látnivalók és tematikák minden évben ide kerülnek, habár ez a kijelentés egyre inkább kezd megdőlni.

Egyrészt ott van a tavaly megépült óriási West csarnok, iszonyat durva szuper sportautós felhozatallal, vagy az év legjobb építéseit magába gyűjtő Battle of the Builders mezőnyének otthont adó North Hall. De jogosan említhetjük a TOYO Treadpass-t is, melynek csak a saját 28 autós felhozatalára alapozva, bárhol a világon egy önálló tuning show-t össze lehetne rakni.

Persze a Central Hall-ban sincs ok panaszra: az AMTS kb. teljes területét magában foglaló csarnokban a veterán izomautóktól a brutál JDM gépeken át az autógyártók standjaiig minden megtalálható, tematika szerint pedig három nagyobb részre osztható: ezek a versenysport és tuning, a felújítás és hot-rod zónák.

Ezek közül a legnagyobb szekció Racing & Performance (versenyzés és teljesítmény) gyűjtőnév alatt fut. Itt találhatjuk meg a legnevesebb háttéripari gyártók standjait, melyek jól megférnek az egyedi autóépítő műhelyekkel, a Hotrod részleggel, valamint a restaurált veteránautókkal és a versenycsapatokkal.

Utóbbiak egyébként érezhetően nagyob szeletet kaptak idén ebből a csarnokból: a Central Hall közel felét teszik ki a valóban "Racing" kiállítók és gépek: Lemans, F1, drag, Formula Drift, Bonevill, GT - gyakorlatilag minden és mindenki itt van, aki számít.

A Central hall pedig csak az egyike a SEMA Show pavilonjainak. A felhozatalra idén sem lehet panasz, beszéljünk akár az amerikai, vagy akár csak az import gépekről. Ami pedig idén is sláger volt, a különböző elektromos átalakítások. A legkülönbözőbb gépekbe, veterán izomautókba, kit-carokba, ikoonikus német sportautókba került villanymotor, tetszik, vagy nem tetszik, ezek az építések egyre nagyobb számban vannak jelen itt, a V8-ak hazájában is.

A tavalyi spórolásnak, diszkont megjelenéseknek és standoknak pedig nyoma sincs már ebben a pavilonban sem - egyedül talán az általános megvilágítást illetően volt okunk panaszra, az érezhetően gyengébb volt, mint eddig. A SEMA újra régi pompájában, sőt komoly szintet előre lépve került megrendezésre 2022-ben, gyakorlatilag körbejárni is nehéz volt mindent, ezen az egyetlen helyszínen is.

Rengeteg új építés került kiállításra, és míg tavaly a csarnok fele kb. üres volt, most egy gombostűt is nehéz leejteni, nem csak a kiállítóktól, de a látogatóktól sem. Láthatóan, rengetegen idén pótolták be a tavalyi felemás, vírusos évet, a résztvevők nagyobb, a fotósok kisebb örömére :)

Ahogyan ilyenkor megszokott, számos építés leleplezését időzítik a rendezvény időpontjára, ilyenkor pedig olyan neves építőkkel futhat össze az ember, mint John D'Agostino, éppen maga Chip Foose

Ahogyan minden évben, most is ebbe a csarnokba kerültek - volna - a legnagyobb autógyártók is, az viszont rögtön szembetűnt, hogy mind a Ford, mind a Chevrolet teljes mértékben kivonult a rendezvényről. Amerikai fronton helyettük a Dodge épített egy bitang nagy standot, import gyártók közül pedig a Toyota és a Lexus jelent meg, a szokásosnál sokkal komolyabb méretekben.

A többiről pedig beszéljenek a képek: galériánkban cirka 400 fotót találtok a Central Hall látnivalóiról, további anyagaink - még több képpel és videóval - pedig ezen a linken gyűlnek. Még rengeteg lesz belőlük, tehát nézzetek vissza gyakran ;)

A fotókért hatalmas köszönet Lamboboy-nak!