Október első hétvégéjén, immáron ötödszörre lepte be a Volkswagen a Hungaroring teljes területét. A hazai importőr által fémjelzett rendezvény már az elmúlt években is az ország a legnagyobb márkatalálkozójaként mutatkozott be, a növekedést pedig jól lehetett látni az idei felvonáson is.

A szokásos őszi giga-treffen 2012-ben, tisztán Golf Találkozóként indult, az akkor debütáló hetedik széria méltó megünneplésére. A nagy sikerre való tekintettel, egy évvel később már sokkal komolyabb felhajtással, rengeteg programmal, Castrol Cup állomással és az új GTI-vel emelte a tétet a hazai képviselet, tavaly előtt pedig már igazi márkaünnepként, számos típus bevonásával mutatkozott be "A" Volkswagen Találkozó, ami nem csodálkoznánk, ha hamarosan trademark jelölést is kapna. Tavaly pedig a Golfok mellett már a Passat, Sirocco, Corrado, Bora, Jetta, Vento, Bogár, Transporter és a 40. születésnapját ünneplő Polo típustalálkozókra is sor került a dugig megtelített versenypályán.

A népes típusfelhozatal idén sem változott, az autók és a látnivalók száma azonban érezhetően nőtt. A rendezvény maga szombaton reggel 10-kor nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, a kiállítók azonban már jó három órával hamarabb elkezdtek gyülekezni a parkolóban. A beléptetés és a regisztráció típusokra lebontva, olajozottan működött, mint ismeretes, mi a Bora / Jetta / Vento gépjárművekért voltunk felelősek.

Az időjárás ezúttal kiemelten kegyes volt a rendezvényhez, az utolsó, kellemesen meleg nyár végi napot sikerült kifogni a lebonyolításhoz. Ennek (is) köszönhetően rengetegen - több, mint tizenkétezren (!) - voltak kíváncsiak a találkozóra, emellett a mindössze 500 forintos belépőjegyár, valamint a 100 forintos tombolával elvihető Volkswagen Golf V-ös nyereményautó sem voltak éppen elrettentő opciók.

Na meg persze a programok sem. A boxokat ezúttal is teljesen megtöltötték a kiállítók, ahol az oldtimer fauvéktól a gyermekprogramokon, originál VW shopon a kerékpárral hajtott autóversenypályáig minden megtalálható volt. Különleges modellek tekintetében ezúttal a 2013-as Golf Design Vision Gti, valamint a Golf GTE Sport koncepció került kiállításra, de a pályán is láthattunk wolfsburgi vendégeket. A legszerencsésebbek két darab WRC-specifikációval felvértezett Golf R anyósülésében száguldhatták körbe a Ringet - persze profi pilóták mellett - továbbá itt volt a 310 lóerős GTI Clubsport S is. Ez az a típus, ami jelenleg a legjobb köridőt tartja első kerekes autók között a Nürburgringen, 7:49-es idővel.

Ha pedig már pálya, a találkozó leglátványosabb része idén is a felvonulás volt, ahol a résztvevők típusonként vonultak fel a pályára, hogy egy tiszteletkör erejéig élményautózzanak a Forma 1-es pályán. A szervezők egy kis pluszt is vittek a programba: a regisztráció során minden tulajdonos kapott egy héliummal töltött léggömböt, melyet a felvonulások kezdetekor, egyszerre engedtek fel. Sajnos a felvonulásba idén először csúszott némi kellemetlenség is. A programot kezdő Passatosok közül néhányan úgy gondolták, hogy a szabályok ellenére jó ötlet lesz előzgetni, vagy fényképezni megállni a pályán - nos nem volt az. Szerencsére baleset nem lett a dologból, de a többiek felvonulását majdnem sikerült sztornózniuk a mutatvánnyal.

Csapatásra egyébként volt lehetőség szervezett keretek között is, csak még a pénteki napon.

A hagyományokhoz híven, a Volkswagen új modelljei debütálását is erre az eseményre időzítette. Az e célra kialakított offroad pályán az új, V6-os Amarok, a színpad előtt pedig az új UP!, valamint az elektromos E-UP mutatkozott be a közönségnek.

Amit viszont csak az újságírók, valamint a VIP vendégek láthattak, az két gyönyörű koncepció volt, egyenesen Wolfsburgból. A jövő tavasszal érkező T-Prime GTE egyterű, valamint a C Coupé GTE modellekkel a Volkswagen láthatóan a felső kategóriát célozza meg, ráadásul nem is akárhogyan.

Szokás szerint volt gokart- és elektromos gokartpálya is, a hangulatról pedig Kovács András Péter humorista, valamint két koncert - Kowalsky meg a Vega, Sub Bass Monster - is gondoskodott. A rendezvényt idén is a Hippifaluban zárhatták a résztvevők, ahol kellemes zene és bográcsozás, valamint tűzijáték várta a vendégeket. A legbevállalósabbak a hagyományokhoz híven éjszakára is maradhattak a helyszínen kialakított kempingben, na és persze a szabadtéri buliban.

Ahogyan eddig mindig, most is az év egyik legszínvonalasabb autós találkozóján vagyunk túl, ami remek kikapcsolódás volt akár kisgyermekes családoknak is. A komoly  tuning építések mellett a nagy becsben őrzött, gyári állapotú koros fauvékat is jelentős érdeklődés övezte. Reméljük, hogy ez a rendezvénysorozat töretlenül folytatódik és jövőre is egy hasonlóan remek VW-találkozóról számolhatunk be - immáron hatodik generációs fődíjjal! szemcsó

További részletek a galériában!

Fotók: Tamaskovics Zoltán. Ütős autód van? Szeretnél róla egy profi képsorozatot? Jelentkezz fotózásra privátban T.a.m.a.s.-nál, azonnal!