A Super GTI Mag szervezésében Franciaország egyik legnagyobb tuningfesztiválja ebben a formában 2013 óta várja vendégeit, előtte több mint tíz éven át a magazinnal megegyező néven került megrendezésre. Én körülbelül 5 éve figyeltem fel rá, hogy kis hazánkhoz képest ott mintha megállt volna az idő. LSD ajtók, króm felnik, airbrush fényezés, „bojler” lökösök, nagy hifi.

Nagyjából olyan építések, amikbe a kétezres évek elején sokan beleszerettünk. A Tuner Jóska csoport valószínűleg egész évre talált volna posztolni valót, de ugye itt ezt jelenti a tuning. Tavaly már több mint 1.200 autó tette itt tiszteletét, idén az időjárás kicsit megtréfálta a szervezőket. Még csütörtök délután is esőt jósoltak a hétvége mindkét napjára, ahhoz képest gyönyörű napsütés fogadta a látogatókat mindkét napon. De még így is legalább öt országból érkeztek építések szinte minden ismert stílusban, bár rat kategóriában csak egy képviselő akadt, de annak mindenki a csodájára járt. ;)

Ahogy a tiroli Illicit helyszíne magával ragadó a környező hegyek miatt, úgy ez a placc is tökéletesnek bizonyult a tenger miatt. Cap d’Agde / amiről sokaknak Európa legnagyobb nudista strandja ugorhat be, de ez más téma :p / kikötője mellett található placc remek választás, az autók gyakorlatilag szó szerint a tengerparton állhattak. Autóval 20 euró volt a belépő, a látogatók részére pedig hihetetlen, de teljesen ingyenes(!!!) Ennek köszönhetően azt vártuk, hogy mozdulni sem lehet majd a nézelődőktől. Ehhez képest viszont 1000-1500 embernél nem volt több, ami több mint meglepő. Aki nem akarta kifizetni ezt az összeget a bejutásért, vagy nem találta elég jampinak az autóját, az a bejárat melletti hatalmas parkolóban állíthatta le a vasat. Itt külön szektor volt a japán autóknak, és speciálisan külön egy a Bimmereknek.

Nem sok találkozó mondhatja el magáról, hogy a programok között jet ski vagy épp flyboard show szerepel, itt azonban a tenger közelsége erre lehetőséget ad, amit az autók közül is lehetett szemlélni. A placc másik sarkán pedig egy igazi hírességet állítottak ki. A 2017-es Tuning World Bodensee-t is megnyerő, az Olaszországból érkező Mirko Tacchi tulajdonában lévő Hot Rod Mini Cooper-t. Az utolső porcikáig átépített angol kisautót nincs tuning fan, aki nem ismerné.

Programokra itt sincs szükség, a hangulat családias, és akkora területen fekszik a rendezvény, annyi autó vesz részt a rajta, hogy senki nem unatkozik. Csak beszélget a haverokkal, akikkel néha csak ilyen alkalmakból találkoznak, és bemutatják mit változtattak az idei évre a vason. Remek találkozó hangulatra, helyszínre és felhozatalra egyaránt. Jó volt visszamenni az időben kicsit, látni ilyen építéseket, amiket valószínűleg egy darabig megint nem fogok, mert ez már csak Francia és Spanyolországra jellemző. Mindenesetre legalább egyszer még szeretnék kijutni. ;)

Bővebben a galériában: