Négy év szünet után, idén újra személyesen is ellátogattunk "Európa SEMA-jára", az Essen Motor Show-ra. Kontinensünk legnagyobb autóipari seregszemléje igen sokat változott 2012 óta, az eddig látottak szerint sokkal inkább az előnyére!

A méretek maradtak a régiek: a show a Messe Essen 110.000 négyzetméteres területét, összesen 18 csarnokot tölt meg az utolsó négyzetcentiméterig, több, mint 500 cég, gyártó, versenycsapat és persze magánkiállító standjával. A rendezvény maga rekordhosszúságú nyitvatartással bír, a sajtónappal együtt összesen 10 napig látogatható - aki tehát kedvet érez hozzá, még most hétvégéig simán kijuthat.

Az új autós és a veterán részleget igen komolyan odatették idén is, de tematika szerint továbbra is főleg a háttériparon és a tuningon van a hangsúly. Mindez azonban nagyon sokat finomodott az elmúlt évek során, főleg az egyéni kiállítók terén.

Négy évvel ezelőtt még csak egy elhanyagolható kis pincegarázs volt mindaz, amit ennek a témának szentelve "Ultimate Tuner", majd "Loud and Proud" kiállításként emlegettek az 1/A csarnokban. Mindez most sokkal komolyabban, ráadásul több helyszínre kiterjedve mutatja már be az európai autóépítés gyöngyszemeit, egy fokkal vagányabb, Tuning Xperience fedőnév alatt.

Mindez nem véletlen: az egyre inkább haldokló tematika szervezését a Tuning World Bodensee csapatának is dolgozó Sven Shulcz vette át. Ő az, aki a 2010-es My Car Show-val lefektette kontinensünk jelenlegi legrangosabb autós szépségversenye, az European Tuning Showdown alapjait, ahová mind a mai napig személyesen válogatja a versenyzőket, szerte Európából.

Nem meglepő, hogy számos gépet fedezhettünk fel kiállítva az ETS idei mezőnyéből, köztük mind a két magyar indulójét is. Bara Laci Combója és a Vinyus-féle Corvette remekül szerepeltek a májusi megmérettetésen, de nem csak ők kaptak meghívást a rendezvényre. Sven egész évben Európa legnagyobb tuning kiállításait járja, állandó vendég nálunk is az AMTS-en. Idén nagyon pozitívan nyilatkozott a magyar szcénáról és számos autót meg is hívott Essenbe - viszont azzal bizonyára kevésbé számolt, hogy tél közepén 1.100 kilométerre tréleren kijutni és majdnem két hetet itt élni nem éppen egy magyar pénztárcával 100%-ig kompatibilis művelet.

Első galériánkban a Tuning Xperience autóiból találhattok válogatást, ez pedig még csak egyetlen csarnok a 18-ból - hamarosan jövünk a többivel!