Első alkalommal látogattunk ki Észak-Kelet Magyarország egyik legjelentősebb autós megmozdulására, az immáron harmadszor megrendezésre kerülő Tour de Race Futamra, melynek a hagyományokhoz híven Mezőkövesd reptere adott otthont.

Habár a fő csapásirányt a gyorsulási verseny és a "street" kategóriás drift bajnokság jelentette, a számunkra legérdekesebbnek ígérkező tuning és elektromos autó találkozó is rengeteg résztvevőt - és egyúttal járművet - vonzott a helyszínre.

Habár reggel kicsit nehezen indult, a délelőtt folyamán számos hazai, szlovák és osztrák rendszámos tuningautó érkezett és délre meg is telt a számukra kijelölt tekintélyes méretű terület. A gyorsuláson kezdetben a helyi tuningautó tulajdonosok mérték össze az erejüket, de később érkezett néhány nagyágyú is, pl. a 450 lovas drag Polski személyében. Akadtak még különleges autók, többek között egy ma már elég ritka fehér T16-os Peugeot 405, mely típust anno Danielünk tett ismertté a "Taxi Marseille" átiratával.

Nagy várakozás előzte meg a jó előre beharangzott Tesla feltűnését, valamint természetesen a vele kapcsolatos bemutatót is. Nagy meglepetésünkre a Totalcarból ismert Winkler és Karotta páros érkezett az autóval, amit a megérkezés után rögtön töltőre raktak, mivel már csak 28 kilométerre elegendő energia maradt az akkuiban. A tulajdonossal beszélgetve kiderült, hogy ez az erősebbik Tesla, ami 3,2 mp alatt gyorsítja 100 km/h-ra a 2,2 tonnás vasat. Érdekesség még, hogy ezt a teljesítményt csak teljesen feltöltött állapotban adja le és érdemes a navigációba beütni az úticélunkat is, ugyanis az autó figyelmeztet minket, ha az aktuális sebesség és az ezzel járó fogyasztás mellett nem érnénk el a kiszemelt célpontot.

A Teslán kívül számos elektromos autó megfordult a rendezvényen. Volt elektromos furgon, Mitsubishi Pajero, egy Opel Ampera és egy Nissan Leaf is. A szervezők gondoltak a zöldben utazó sofőrökre is és nagyon figyelmesen biztosították számukra a töltés lehetőségét.

Délután zajlott le az autós szépségverseny, amire kígyózó sorban álltak az autók, hogy a színpad előtt Dózsa Feri és társai mondjanak dicsérő vagy kritikus véleményt a résztvevőkről, a speakerek - Frankie és egy hölgy - társaságában. Frankie-t egyébként a ValóVilág utáni első próbálkozások óta követjük autós rendezvények műsorvezetése terén, bátran kijelenthetjük, hogy az évek során egyik legtehetségesebb speakerré gyúrta ki magát ebben a témában itthon.

A rendezvény fő attrakciója a VIP vendégként érkező, 900+ lóerős DF Mustang és a Tesla összecsapása volt, melyet végül az utóbbi nyert meg. A Mustang 13,6 másodperces idő alatt 168 km/h-ra gyorsult, a Tesla 12,00 másodperc alatt 178 km/h-t ért el.

A versenyt követően némi magyar fizetőeszköz ellenében ki lehetett próbálni az elektromos csoda nyújtotta vezetési élményt is, melyre nem kevés látogató vállalkozott.

Látnivalókkal teli hosszú és tartalmas napot tölthetett mindenki Mezőkövesd repterén, aki április utolsó szombatjára ezt a programot választotta. A következő felvonás - nmileg más koncepcióval - július elején lesz, majd szeptemberben kerül sor a szezonzáró eseményre, melyet várhatóan mi is újra meglátogatunk.

További részletek a galériában!