Csaknem ötvenezren voltak kíváncsiak az idei AMTS-re

Idén újra tavaszi időpontban, május utolsó hétvégéjén nyitotta meg kapuit a legnagyobb hazai autó show, az AMTS. A méltán népszerű rendezvény minden eddiginél színesebb felhozatallal és remek új programokkal tért vissza a Hungexpo falai közé - és persze azon is túlra.

Nemcsak a helyszín, de az Automobil és Tuning Show is vadonatúj formában mutatkozott be idén a nagyérdeműnek. Tizenhat évnyi múlttal a háta mögött a rendezvény teljes arculata is megújult,  melynek remek alapot adott a már teljes területében és infrastrukturájában modernizált vásárközpont. Múlt, jelen és jövő válogatott autócsodáinak több mint ezer példányára, valamint a három napba sűrített rengeteg élményre kicsivel több, mint 49.000 látogató volt kíváncsi! 

Öt csarnokban és hatalmas kültéren több mint 1.000 jármű került kiállításra

Az AMTS szokás szerint tíz, teljes értékű autós rendezvényt tömörített magában - amihez idén egy motoros is érkezett - melyek mindegyikét egyetlen belépőjeggyel nézhették meg a látogatók,  a nyitva tartás három napja alatt. A programhelyszínek kül- és beltéren egyaránt, összesen 120.000 négyzetméteren, vadonatúj elrendezésben várták az érdeklődőket. Az új autós tematika a "G" pavilon helyett a "D" és "E" pavilonokat töltötte meg, a klubok pedig a szintén teljesen felújított "B" csarnokba költöztek át, a hangnyomás-versennyel együtt.

A rendezvény nagyszínpada vadonatúj formában mutatkozott be a látogatóknak

Új formájában és kibővített nézőtérrel mutatkozott be a Carstyling.hu Nagyszínpad, mely a pénteki napon, 13:00-kor lépett először működésbe, a show hivatalos megnyitó ceremóniájával. A rendezvényt Dr. Palkovics László Technológiai és Ipari miniszter, valamint Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke beszéde nyitotta meg. Az ANK szervezésében idén 800, a járműgyártás valamely területe iránt érdeklődő általános- és középiskolás diák kapott meghívást a rendezvényre, akik a megnyitó, valamint az azt követő élő show alkalmával a színpad előtt felállított széksorokban foglaltak helyet, hazánk nagyjai közvetlen társaságában.

Több mint 15 országból érkeztek átépített autók a rendezvényre

Az "A" csarnok felhozatala ez évben is főként a tuning és a háttéripar témakörét ölelte fel. Az európa több, mint 15 országából érkező, átépített autócsodák mellett, a kiállító cégek között is számos nemzetközi név bukkan fel idén,  a megszokott partnereken túl pedig rengeteg új cég állított standot a területen. A péntek reggeli nyitásra az "A" pavilon gyakorlatilag teljesen megtelt: soha ennyi stand, autó és installáció nem volt még ebben a csarnokban, a biztonságos közlekedő folyosók mellett hasznosítható, gyakorlatilg teljes rendezvényterület beépítésre került.

Az AKH-TOYO Tires stand egyik nagyágyúja, a hazánban még sohasem látott TofuGarage Porsche 911!

Izgalmas nemzetközi felhozatallal, ismét döbbenetesen komoly autókkal érkezett a show állandó partnere, a TOYO Tires hazai importőreként ismert Abroncs Kereskedőház. Standjukon - egy év szünet után - ismét hazánkban üdvözölhettük a világhírű TofuGarage építéseit, közülük is két, európai szinten még alig látott új fenevadat, az Acura NSX-et és a Porsche 911-est! Mellettük hazánk Európa-szerte legjobban elismert tuning cége, az RS Tuning is több új építést hozott az AMTS-re.

Magyarországon először volt élőben megtekinthető a világ egyik legkülönlegesebb épített autója

Az egyik idei fő attrakció azonban Svédországból érkezett: először volt hazánkban élőben látható a világ egyik legszebb és legismertebb épített autójaa Powered By Johan műhely utolsó csavarjáig egyedi,1968-as Dodge Charger RTR-e, ami egyenesen Svédországból érkezett hozzánk! 

Az autó 5 év alatt belefektetett, több mint 15.000 munkaóra eredményeként született meg, komoly kultuszt építve maga köré: többek között a jelenlegi amerikai elnök, Joe Biden és az egyik legnagyobb kinti autómogul, Jay Leno is személyesen gratulált hozzá - természetesen hatalmas sikere volt Budapesten is!

A FuturEsport csapatának szervezésében az AMTS első e-autóverseny bajnokságára is sor került

Hazai fronton - a magyar autós élet számos ismert médiaszemélyisége és celebritása mellett - rengeteg híresség érkezett idén az AMTS-re. A Cupra jóvoltából a magyar korcsolyázás ikonjaiként ismert Liu testvérek, a SEAT standján pedig az Anna and the Barbies frontemberével is találkozhatott a nagyérdemű, mind a gyártók standján, mind az AMTS Nagyszínpadán. Versenysport terén megemlíthetjük többek között Magyarország első számú F1 e-sport pilótáját Bereznay Danit, aki egyébként a Williams olasz pilótájával, Daniel Haddad-dal csapott össze, az AMTS keretei között szintén első ízben megrendezett bajnokság keretei között. De ne feledkezzünk meg Ámon Olivérről sem, aki a Markom Racing kötelékében több drift show-val is megörvendeztette a közönséget a hétvége alatt.

25 pilóta mérte össze tudását az I. AMTS Park Drift Kupán

Ha pedig autósport, idén a tavaszzáró GymkhanaDrift futamok során az "A" pavilon melleti parkoló aszfaltját avatták fel a sok száz lóerős versenyautók, többek között egy vadonatúj versenyszám, az I. AMTS Park Drift Kupa keretei között, mely során 25 hazai pilóta látványos tsuiso küzdelmét követhették végig a látogatók. A győztes pedig a Terrorbenz gazdája, Magyar Tomi lett!

A Drifted.hu Arénában a műsor egy percre sem állt meg, a verseny szüneteiben zajló drift taxi, valamint Markom Racing show-inak köszönhetően. A műsort több ezer fős, mindig teli lelátóról kísérte figyelemmel a közönség, a taxi-időpontok között pedig egyetlen egy sem maradt kihasználatlanul.

Az off-road részlegen idén még gyorsulás is volt

Vadonatúj akadályokkal tarkított, izgalmas pályán mutatkozott be a rendezvényhez már hozzánőtt terepautós részleg is. Az "A" pavilon déli oldalát és a jól megszokott parkolórészt eddig soha nem látott gépszörnyekkel és egész hétvégés csapatással várták a terepautósok, immáron TOYO Tires - Hungary Off-Road Show néven, az Abroncs Kereskedőház Kft (AKH) kiemelt támogatásával. Az élményeket megspékelendő, szombaton két alkalommal Fehér Lili előadóművész is koncertet adott az off-road pályán!

Ahogyan az elmúlt években, a show gerincét ezúttal is a Magyar Terepjárós Triál Sport Egyesület  (MTTE) tagjai és versenyzői alkották, akik egy épített demo off-road pályán, az AKH – gumi.hu 4x4 TRIAL OFF-ROAD ARÉNA-ban tartottak bemutatókat.

Idén először az MTTE Junior Trial mezőnye is felvonult az AMTS-en

Újdonságként, idén első alkalommal mutatkozott be az AMTS-en az MTTE egyesület 4x4 JUNIOR TRIAL gyermek off-road utánpótlás sorozata is, Junior TRIAL kezdő és haladó kategóriákban 6-12 éves gyerekekkel.

Sőt, a számos újdonság mellett egy vadonatúj versenyszám is bemutatkozott: a tetepusztai off-road paradicsomot üzemeltető baráti kör és szervezőcsapat, a TETE-KATLAN jóvoltából látványos, ugratókkal is tarkított gyorsulási pálya épült a terepgépeknek, melyen mindhárom nap folytak a futamok.

Először került sor Super Enduro versenyre az AMTS keretei között

Ha pedig ez nem lett volna elég, a tereppálya szomszédságában újra visszatértek a motorok is az AMTS-re! A show törénetében először, vadonatúj szabadtéri programként debütálnak a kétkerekű versenygépek igazi gladiátorai, egy látványos, vasárnapi Super Enduro bajnokság keretei között. 

A Classic Car Show idén is színvonalas autóparkot vonultatott fel

A rendezvény egy komplett pavilonnyi, pazar veterán és oldtimer felhozatallal is büszkélkedhetett, melyek szokás szerint az "F" pavilont töltötték meg,  jórészt az AMTS keretein belül még sosem látott gyöngyszemekkel. A tematikáért felelős MAVAMSZ szervezőcsapata idén is kitett magáért, a Classic Automobil Show többségében muzeális minősítéssel rendelkező járművei mellett jó néhány tuningolt veteránnal is találkozhatott a nagyközönség.

A BMW először állított ki saját márkastanddal az AMTS-en

Mindehhez kontrasztként egy több mint 27 márkát felvonultató új autós csarnok és két tematikus kiállítás várta az autóvásárlás előtt álló látogatókat. A vadonatúj "E" pavilon felhozatala talán soha nem volt még ennyire teljes: saját márkastandokkal sorakozott fel a teljes Volkswagen-csoport, a show történetében előszőr, önálló standdal vett részt a BMW, az MG importőre pedig az AMTS-re időzítette a márka magyarországi debütálását.

Prémium márkák terén továbbá az Aston Martin és a Lotus, valamint a Mercedes-Benz Hovány mutatkozott be a nagyközönségnek, a sport- és szabaidőautókat felvonultató SUV és Pickup kiállításon pedig több tucat modellt közül választhattak az érdeklődők.

Először járt hazánkban az egyetlen példányban gyártott legendás elektromos versenyautó, a VW ID. R!

Az importőri pavilon - de akár az egész show - felhozatalának egyik legkülönlegesebb darabja egy hazánkban és a környező országokban eddig soha nem látott, mindössze egyetlen példányban létező versenyautó, a Volkswagen ID.R volt. Az ID.R az ID-széria fejlesztése során született, minden porcikájában a Volkswagen csúcstechnológiáját viselve magán. A tisztán elektromos, 670 lóerős versenygép mágnesként vonzotta a látogatókat, a látványos stand körül folyamatos volt a tömeg.

A járműtörténeti kiállítás ékköve az egyetlen példányban létező emeletes Ikarus

Idén kibővített területen, exkluzív látnivalókkal és rengeteg interaktív programmal valósult meg a Magyarok a Világ Járműgyártásában kiállítás, mely immáron 9. alkalommal kalauzolta végig az érdeklődőket az autóipar évszázados - magyar vonatkozású - történelmén. A szervezet elnöke, Knezsik István által megálmodott, a hazai járműipar minden korszakát és mérföldkövét felidéző tárlat ismét vadonatúj installáción keresztül tette kézzel foghatóvá azokat az innovatív eszközöket és járműveket, melyeket a magyarság adott a világ mobilitásának.

Múlt, jelen és jövő hazai vonatkozású autócsodái társaságában a több évszázados, muzeális értékű hintóktól a Magnus Aircraft repülőjéig minden megtalálható volt a lenyűgöző tárlaton. Az egyik fő érdekességet pedig az egyetlen példányban létező Mávaut-Ikarus 556 emeletes busz jelentette, ami tökéletesen felújított állapotban várta a látogatókat.

Idén teljes csarnokot töltöt meg az elektromobilitás témaköre

Az AMTS elektromos autók terén is nagyot dobbantott idén: a show életében először önálló megjelenést kaptak az elektromobilitási piac szereplői. A Hungexpo több mint 5.000 négyzetméteres „D” pavilonját a szervezők teljes egészében környezettudatos közlekedés égisze alatt töltötték meg, az elektromos járművek mellett pedig több tucat, a témában tevékenykedő céggel a háttéripar színe-java is felsorakozott.

Ez a csarnok adott otthon egy vadonatúj e-autós márka, a Skywell hazai debütálásának is, melyet itt láthattak élőben a látogatók az országban először.

Az AMTS-en debütált a legújabb, hazánkban is kapható eleketromos autómárka, a Skywell

Az eddigi évek alatt megismert EV-GreenTech kiállítás – a tematika fejlődéséhez méltóan – 101 EV Park - Nemzetközi Elektromobilitás Expo néven folytatta pályafutását az AMTS sokszínű forgatagában. A „zöld” pavilon főtámogatója és partnere az elektromos autók egyik legnagyobb hazai szakértője és forgalmazója, a 101 EV Park volt.

A nemzetközi Hot-Rod Show autentikus környezetben, koncertekkel kísérve került megrendezésre

Nem maradtak élmények nélkül az épített veteránautók szerelmesei sem. Szerte Európából - akár több mint 800 km-ről - érkeztek "lábon" az AMTS Hot-Rod Showjának nemzetközi résztvevői, teljesen átalakított, átlag 80-90 éves coupe-ikkal és roadstereikkel. A 50' Brothers neve által fémjelzett Show For Real Cruisers nem csak az autókkal, de pazar, korhű installációkkal és építményekkel, autentikus programokkal, sőt, koncertekkel kalauzolták vissza a látogatókat az amerika járműgyártás első évtizedeibe.

A Miss AMTS szépségverseny igazi showműsorként debütált

Az "A" pavilonban újra felépült az AMTS Európában egyedülálló, járműbemutatókra épített nagyszínpada, mely szinte egy percre sem csendesedett el: a programok között az idei évben teljesen új formában, valódi show-ként bemutatkozó Miss AMTS szépségverseny vitte a prímet, az autóbemutatók és sztárvendégek mellett pedig a Carstyling Dolls ezúttal is rendkívül látványos showműsorai szórakoztatták a közönséget.

A szépségverseny döntőbe jutott hölgyei napi három alkalommal léptek fel a nagyközönség előtt, idei királynőnk pedig egy 18 éves hölgy, Bábel Virág lett, aki a számos ajándék mellett egy BMW i3-as használatát is megnyerte egy évre, a 101 EV Park jóvoltából.

A Miss AMTS idei királynője, Bábel Virág (középen)

A rendezvény ideje alatt számos helyszínen gyakorlatilag folyamatos programok várták a látogatókat egész hétvégén, a rendezvényen lehetetlen volt akár egy percre is unatkozni. Az "A" pavilonban a SONAX medencéje és még számos kiállító standja kelt rendszeresen életre, az autóhifiseket pedig a "B" pavilon mellett lebonyolított Patricar Hangnyomás Bajnokság várta szombaton, szélvédőrepedéssel ugyan nem, de abszolút rekordnak számító, 160 dB feletti mért eredménnyel igen! A két hétvégi napon a kültér is megtelt tuning autókkal, a Carstyling.hu találkozójának keretei között. 

Ahogyan minden évben, rendezvény ideje alatt számos érdekes, interaktív program várta a legkisebb autórajongókat, melyeken a szórakozás mellett még tanulhattak is. Az idei Gyermeknap az AMTS-en három napig tartott, soha ennyi gyermekprogramra nem került még sor a rendezvény keretei között, akár a pavilonok, akár a kültér tekintetében. Az interaktív programok felelőse Generali és az ORFK OBB volt: több száz négyzetméteres élményparkot raktak össze a gyermekeknek, ahol játszva ismerkedhetnek meg a KRESZ, valamint a biztonságos közlekedés szabályaival.

Soha ennyi gyermekprogram nem volt még az AMTS-en

A gyermekprogramok kiemelt támogatójának, a TOYO Tires - Abroncs Kereskedőháznak köszönhetően, a rendezvény teljes ideje alatt - kifejezetten ukrán családok részére - saját foodtruck-os, ingyenes hamburgerezés várta a látogatókat, vasárnap pedig ingyenes off-road élményautózásra nevezhettek a kisgyermekkel érkezők.

Nem utolsósorban pedig, az elmúlt évekhez hasonlóan idén újra egy autó - ezúttal egy Mazda MX-5 Roadster - volt a fődíj az Automobil és Tuning Show-n, melyet idén már a rendezvény előtt, a Westendben építettünk át, mindenki szeme láttára.

Kisorsolásra került az AMTS idei nyereményautója, a Mazda MX-5 Roadster

A játékban bárki részt vehetett, aki teljes árú felnőtt, illetve VIP belépőjegyet, vagy családi jegyet vásárolt az AMTS-re, a sorsolásra pedig a show harmadik napjának délutánján került sor, az AMTS Nagyszínpadán. 

A mindent eldöntő perceket szokás szerint rengetegen kísérték figyelemmel a helyszínen, sőt, az AMTS youtube-csatornáján élőben is követhető volt. A sorsolást közjegyző jelenlétében, az idei Miss AMTS friss nyertese, Bábel Virág indította el, a szerencse pedig egy úrnak, Monostori Tamásnak kedvezett!

Hosszasan sorolhatnánk még, mennyi érdekesség és különleges látnivaló várta a látogatókat az idei nagy autós hétvégén a Hungexpón, erről már bőségesen találni anyagot a rendezvényre regisztrált több, mint 200 hazai és külföldi médiumnak köszönhetően. A show jövőre is megrendezésre kerül és ha az égiek is úgy akarják, végre visszatér a jól megszokott márciusi, szezonnyitó időpontunkhoz.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani minden támogatónknak, partnerünknek és kiállítónknak, akik segítsége és színvonalas felhozatala nélkül ez a show nem jöhetett volna létre. Találkozunk újra jövőre, 2023. március 17-19. között a Hungexpón!

Az RS-Tuning standján Gáspár Laci Huracánja is kiállításra került

Fotók: