Kincses sziget a Central Hall-ban

Ahogyan tavaly, az idei SEMA Show-n is a House of Kolor standja volt a legnagyobb csarnok egyik legékesebb pontja. A különlegesen fényes, gazdag színvilágáról ismert autófestékkel fényezett járművek messze kitűntek a konzervatívabb showautók tömegéből, egyfajta kincses szigetként pompázva a kiállítás forgatagában.

A House of Kolor® márkát egy híres custom festő, Jon Kosmoski alapította 1956-ban. A történet szerint Jon egy 1940-es Chevy Coupe-t újított fel, melyet a város legjobb festőműhelyébe vitt festésre. Azonban miután az autó kész lett, az eredmény elégedetlenséggel töltötte el: Jon tudta,hogy ennél lehet jobbat is csinálni, ezért eldöntötte, megtanulja hogyan.

A különlegesen fényes, gazdag színvilágú festékeket messziről felismerni

Valami jobbat akart és felismerte, hogy ha az, amit ő elképzelt nem létezik akkor neki kell megalkotnia. Egy polymer kémikussal együtt kidolgozták az autófesték azon fajtáját, ami nem homályosodik és szélsőséges időjárásban sem repedezik, egyúttal ellenállóbb, mint a hagyományos és egyébként is sok réteget igénylő bevonatok.

John D'Agostino a stand szinte állandó vendége volt

A House of Kolor sikersztorija a mai napig töretlen, a szinte ragyogó színeket rengeteg neves custom építő választja saját projektjeihez úgy Amerikában, mint a világ számos más pontján. Nem meglepő, hogy celebritásokban a stand sem szűkölködött a SEMA Show négy napja alatt. Hogy csak néhányat említsünk, a hazánkat is megjárt kaliforniai autóépítő-legenda, John D'Agostino páldául a stand szinte állandó vendége volt és több alkalommal is erre a standra hirdetett meg dedikálást.

Tiszteletét tette továbbá két ismert kinti TV-sorozat, az “Iron Resurrection” és a “Tackle My Ride” teljes stábja is - beleértve utóbbi széria sztárját, James Torrez-t, a Demented Customs vezérét - természetesen nem a kameráik nélkül.

A Corvair Coupé lowrider Európából érkezett

A kiállított showautók és motorok pedig ebben az évben is a custom járműépítés legmagagasabb csúcsát képviselték. Európai szem számára a legérdekesebb példányt szinte biztos, hogy a rendkívül részletgazdag, világoszöld fényezéssel ellátott 1964-es Chevrolet Corvair Coupé jelentette. A Bomain Rouileau alkotásaként jegyzett hihetetlen jármű különlegessége, hogy eredetileg francia építés, 2016-ban pedig kontinensünk legnevesebb autós szépségversenye, az European Tuning Showdown első helyezettje is volt.

Albert DeAlba Jr. lowridere. Tavaly az idősebb DeAlba Chevy-je állt ugyanitt, az sem kevésbé verte ki a biztosítékot

Nem kevésbé rakta oda a lécet az Albert DeAlba Jr. által épített 1964-es Impala Lowrider, valamint Vince Gonzales épített motorja sem. A legkülönlegesebb színfoltot pedig egy egyedi Toyota vontató-teherautó személyében csempészték be a standra. Bobby Bruhn dragster formában megépített, Honda középmotorral operáló kisteherautója mintha csak a Verdák egyik szereplőjének evilági interpretációja lenne.

Bobby Bruhn dragster formában megépített Toyota vontatója

Az igazi szenzációt pedig a helyszínen leleplezett 1954-es DIVCO 13 kishaszonjármű jelentette. A show előtt már jó előre beharangozott építés egyedülálló a márka történetében, a House of Kolor és a Count's Kustoms fényezőmesterei közös - és tetemes - munkájának eredménye.

Az idei nagy durranás, a DIVCO 13

A DIVCO a Detroit Vehicle Company rövidítése, amely főként teherautókat gyártott 1926 és 1986 között. Ezt a 13-as modellt az Edmonton Palm Dairies használta tejszállításra hosszú évekig, még mielőtt egy elektromos szerelésekkel foglalkozó cég műhelyautója lett volna. A ritka, barátságos formájú veterán puttonyos már önmagában különleges jármű, nem véletlen választották ezt a típust alapul a nagy háttéripari seregszemlére.

Az autóra álmodott design egyébént Jon Kosmoski egy 1969-ből megmaradt terve alapján készült. A lime zöld és a barna árnyalatok lenyűgöző kombinációjával igazi "gördülő palettát" hoztak létre a járműből, kizárólag House of Kolor termékek felhasználásával. A Limetime (S2-PBC38), a Meteor Maroon (Kustom Mix S2-06), a Planet Green (S2-09) és a Kosamene Brass Pearl (S2-FX21) bázisfestékeket, KD3000 szürke alapozót és az UC21 Universal Acrylic Urethane Klear lakkot vetették be.

A fényezés kizárólag House of Kolor termékek felhasználásával készült

Néhány évvel ezelőtt a SEMA Show előtt a DIVCO még egy szeméttelepen csücsült - valószínűleg egy jó 30 évig - míg a Jus Cuz Customs csapata rá nem talált és fel nem újította. Az autót hajtó eredeti négyhengeres blokkot a GM 6,2 literes LS V8-as erőforrása váltotta, melyhez négysebességes automata sebességváltót párosítottak.

A legnagyobb munkát természetesen a jócskán elkorrodálódott kasztni felújítása jelentette, melyet mesteri fémmunkával több ponton is egyedileg átalakítottak, többek között, hogy az új, 22 hüvelykes görgőkre teljesen rá tudja majd engedni az airride futómű. Odabent egyszerű, de esztétikusan retrós vajbőr koncepció kapott helyet, egy 1965-ös Thunderbird üléseinek felhasználásával.

Egyszerű, de korhűen szép lett az utastér

A House of Kolor több új árnyalata is a SEMA Show ideje alatt debütált. Az új színek mindegyikét neves custom építők után nevezték el, ezzel is tisztelegve a szakma nagyjai előtt. Az új széria pedig ez alapján az "Icons of Kolor” nevet kapta.

A Koz Kopper & Kopper Mine sötét narancs árnyalatának névadója nem más, mint maga Jon Kosmoski, a márka alapítója. A Purpleen mély lila színét Gene Winfield inspirálta, akit számos filmes jármű atyjaként tartanak számon, többek között a Szárnyas Fejvadászban és a Robotzsaruban is az ő alkotásait láthatjuk. A mély és sötét bordó
Black Cherry Bomb névadója Art Himsl, a világ egyik legnevesebb jelenleg is élő és alkotó custom építője. Végül, de nem utolsósorban a Starbright Tangerine világos narancs a szintén nem kis hírű építő, Darryl Starbird nevéhez fűződik, aki egyébként maga is jelentős szerepet vállalt az új szín megszületésében.

A stand bejárata

A Valspar, azon belül a House of Kolor márka itthon is elérhető, forgalmazója pedig az AMTS állandó partnere, a Carcolor autófesték nagykereskedés és webáruház. Termékeiket hazánk legnagyobb autós rendezvényének csapata is felhasználta már több helyben átépített autóhoz, így az 5-ös és 6-os Golfhoz, a Passathoz, a Sciroccohoz és a Mustanghoz is.

Na és hogy milyen meglepetés várható e téren 2018-ban? Hamarosan kiderül! ;)

Tetszett a cikk? Oszd meg Te is facebook oldaladon! Játékunkon egy Ken Block által dedikált, eredeti SEMA Show rendszámot sorsoltunk ki, ha részt vettél, nézd meg Te nyertél-e!
» Részletek itt! «