A show, ahol minden sarokban van min meglepődni

A Central Hall, azaz a közpső csarnok a SEMA Show-nak otthont adó Las Vegas Convention Center fő helyszíne, ha AMTS mértékben gondolkozunk, akkor ez a las vegasi "A" pavilon. A legérdekesebb látnivalók és tematikák minden évben ide kerülnek, habár a frissen felépült, ennél másfélszer nagyobb West Hall már idén is elég erős vetélytársa lett az öreg csarnoknak.

Pedig maga a Central Hall sem kicsi: az AMTS kb. teljes területét magában foglaló csarnokban a veterán izomautóktól a brutál JDM gépeken át az autógyártók standjaiig minden megtalálható, tematika szerint pedig három nagyobb részre osztható: ezek a versenysport és tuning, a felújítás és hot-rod zónák.

Egy, a Central Hall klasszikus építései közül. A makulátlan amerikai restomod gépek még mindig a show fő látványosságát képviselik

Ezek közül a legnagyobb szekció Racing & Performance (versenyzés és teljesítmény) gyűjtőnév alatt fut. Itt találhatjuk meg a legnevesebb háttéripari gyártók standjait, melyek jól megférnek az egyedi autóépítő műhelyekkel, a Hotrod részleggel, valamint a restaurált veteránautókkal és a versenycsapatokkal.

Az idei sláger vitathatatlanul az új Corvette. Egy szép darab a rengeteg SEMÁ-s példány közül

A Central hall pedig csak az egyike a SEMA Show pavilonjainak. A felhozatalra idén sem lehet panasz, beszéljünk akár az amerikai, vagy akár csak az import gépekről. Ha kifejezetten típust kell mondani, idén vitathatatlanul az új Corvette és a Supra volt a sláger, na meg persze hasznonjárművek terén a Ford Bronco. Volt néhány új Subaru BRZ / Toyota GT86 / Scion FRS átépités, de még elég kezdetleges állapotban - az viszont borítékolható, hogy jövőre ezzel lesz teli a show.

Tesla elektromotor a Cobra orrában

Ami pedig emellett iszonyúan ment, az a különböző elektromos átalakítások - de ez úgy általában az egész SEMA-ra jellemző volt. A legkülönbözőbb gépekbe, veterán izomautókba, kit-carokba, Shelby Cobra-ba (!!!) került villanymotor, de láthattuk pont az ellenkezőjét is, például Teslát V8-as blokkal. Ezeknek a beteg építéseknek külön cikket is szentelünk hamarosan!

Igen, az ott egy V8-at formázó akkupakk ;)

Habár ennek is köszönhetően, joggal érezhették úgy a látogatók, hogy teljesen megújult a felhozatal az elmúlt évekhez képest, azért azt hozzá kell tenni, hogy a kiállító cégek eléggé takaréklángon, inkább csak "konzervből" dolgoztak. A magán építők vasaiból voltak nagyon szép darabok, de érezhetően kevesebb, mint az elmúlt években.

Míg korábban itt volt a leginkább általános jelenség, hogy az autók / standok már iszonyúan túlnőtték a területet, idén - a sok távolmaradó kiállító miatt is - hatalmas területek maradtak szabadon, amit a szervezők leülős részekkel, a büfék környezetéből egyébként eddig nagyon hiányzó étkezőasztalos-székes blokkokkal igyekeztek megtölteni. Fő helyeken, a pavilon közepén azért elég ciki tud lenni, ugyanakkor sajnos ez az év ilyen: a kiszámíthatatlan járványhelyzetben nincs az a szervező, aki mindenre fel tud készülni, óriási respekt egyáltalán azért, hogy a SEMA Show-t sikerült ilyen feltételek mellett tető alá hozni.


Ahogyan ilyenkor megszokott, számos építés leleplezését időzítik a rendezvény időpontjára, ilyenkor pedig olyan neves építőkkel futhat össze az ember, mint John D'Agostino, éppen maga Chip Foose. Habár a celebeket is inkább szétszórták idén a különböző pavilonkban.

Ahogyan minden évben, most is ebbe a csarnokba kerültek a legnagyobb autógyártók, közülük is kiemelten a Chevrolet és a Ford. Számos érdekes gép mellett, az előbbinél a vadonatúj Z06-os Corvette volt a legnagyobb sláger, míg az utóbbi - az új Bronco mellett - láthatóan az elektromos vonalat nyomta meg. Számos patikára tunigolt Mustang Mach-E - sőt Shelby Mach-E - mellett volt pl. elektromos F-150-es is, Lightning (villám) név alatt. Nem átalakított, szériagyártott!


A többiről pedig beszéljenek a képek: galériánkban több mint 300 fotót találtok a Central Hall látnivalóiról, további anyagaink - még több képpel és videóval - pedig ezen a linken gyűlnek. Még rengeteg lesz belőlük, tehát nézzetek vissza gyakran ;)

A fotókért hatalmas köszönet Lamboboy-nak!