Mint 2006 óta minden tavasszal, idén is minden eddiginél izgalmasabb látnivalókkal, valamint rendkívüli programokkal várta látogatóit hazánk legnagyobb szezonnyitó autós rendezvénye, az AMTS, mely hatalmas sikerrel zárt.

A 2017-től már Automobil és Tuning Show néven, 100% autós rendezvényként bemutatkozó benzingőzös hétvége öt pavilont és hatalmas kültéri területet töltött meg élménnyel, közel 100.000 m2-en. A hatalmas évkezdő járműfiesztára több, mint 46.000-en voltak kíváncsiak a nyitvatartás három napja alatt: a remek tavaszi időjárás mellett nem csak a pavilonok, de a kültéri helyszínek is csordultig teltek, mind kiállított autókkal, mind látogatókkal. 

Az igazán egyedi Bogarat a SourKrauts tulajdonosa hozta a helyszínre, aki szintén VIP vendégünk volt

A hatalmas érdeklődés pedig idén sem volt véletlen. Az AMTS számos remek újítást és tematikát hozott magával, melyben korosztálytól függetlenül mindenki megtalálta a számítását, nem utolsósorban pedig a rengeteg színes program és látnivaló tartogatott valódi élményeket a család minden tagja számára. Csaknem 250 önálló kiállító felhozatalában több, mint 1.500 járművet csodálhattak meg a látogatók, egyetlen belépőjegy áráért pedig ezúttal is tíz, önmagában is teljes értékű rendezvény volt megtekinthető.

A legnagyobb újdonságot vitathatatlanul az autós tematikával idén először megtöltött "G" pavilon jelentette. Az AMTS-en évek óta megszokott autós importőrök, márkaképviseletek kiállítása ezúttal a Hungexpo legmodernebb csarnokába költözött át, ahol minden eddiginél népesebb felhozatalból, összesen 23 márka legújabb modelljeiből válogathattak az érdeklődők. Az autók mellett pedig több ízben a gyárak is saját standdal jelentek meg a tematikának szentelt csarnokban.

Több, mint 23 autómárka vonult fel saját importőri standon, vagy a tematikus zónákban

Az új autós tematikán belül, az AMTS először vonultatta fel külön reprezentatív szakkiállításon az elektromos és plug-in hibrid modelleket, amelyek forradalmi változást hoznak a mobilitásban. A Schneider Electric és az E-MOBI támogatásában megvalósult, EV-GreenTech néven elstartolt kiállítás idegenvezetést nyújtott a környezettudatos autózás világába, ahol a kapcsolódó fogalmak tisztázása mellett az itthon elérhető kínálat zöme is bemutatásra került.

Szintén saját tematikus zóna nyílt a 2016-os újautó eladások listáján igencsak előkelő helyet elfoglaló sport- és szabaidőautó (SUV) kategóriának is, ahol 14 márka összesen 26 hobbiterepjárójába ülhettek bele a show látogatói. 

A Die Hard 5 film eredeti rombolója a Magyarok a Világ Járműgyártásában kiállításon

A szalonautók világához (is) szorosan kapcsolódva, az Autós Nagykoalíció a múltat, a jelent és a jövőt mutatta be a Magyarok a Világ Járműgyártásában elnevezésű tematikus kiállításon, amely immár 5. alkalommal kalauzolta végig az érdeklődőket az autóipar évszázados történelmén. A Nagykoalíció elnöke, Knezsik István által megálmodott, a hazai járműipar minden korszakát és mérföldkövét felidéző tárlat egy soha nem látott installáción keresztül tette kézzel foghatóvá azokat az innovatív eszközöket és járműveket, melyeket a magyarság adott a világ mobilitásának.

A kiállítás központi eseménye pénteken, a kora délutáni órákban kezdődött, ahol a hivatalos megnyitót követően egy 90 perces élő show-ban álltak a nagyérdemű elé a kiállított járművek tervezői és képviselői, olyan nagy nevekkel karöltve, mint dr. Anisits Ferenc, a "dízelpápa", dr. Hanula Barna, a Bugatti Veyron motorjának tervezője, valamint az életműdíjjal és a Magyar Köztársaság érdemrendjével is kitüntetett formatervező, prof. Stefan Lengyel. Magát a rendezvényt Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára nyitotta meg.

Az AMTS első amerikai sztárvendége, a legendás autóépítő, John D'Agostino (balról)

Azonban nem csak hazánk, de a nemzetközi autós élet nagyjaival is összefuthattak a látogatók, hiszen az AMTS évek óta kiemelt találkozóhelye a téma kiemelt személyiségeinek. A rendezvény első amerikai sztárvendége, John D'Agostino, a nyugati part egyik legnagyobb autóépítője volt, aki remekül érezte magát Budapesten és a legjobb európai show-k között említette az AMTS-t. Ígérete szerint jövőre már egy saját építésével tér vissza, melyet kifejezetten egy hazánkat is érintő európai turnéra hajóztat át az Öreg Kontinensre.

Vendégünk volt továbbá - többek között - a Zengő Motorsport csapata,  ha pedig versenysportról van szó, egy valódi élő legenda, Havassy Péter is előadást tartott a motortuning lehetőségeiről.

Az AMTS.sk felhozatalának egyik gyöngyszeme az ETS-re is továbjutott

Hihetetlen gépek érkeztek idén külföldről is: ennyire színes nemzetközi felhozatala talán még sohasem volt a 2006-os kezdet óta az AMTS szerves részeként üzemelő Carstyling.hu Tuning Show-nak. A rendezvény mára nem csak hazánkban számít az ország legnagyobb tuning rendezvényének, de a nemzetközi szcéna is a szezon egyik kiemelt zarándokhelyeként tartja számon.

A legszebb gyöngyszemeket ezúttal is a németek hozták a helyszínre. Kontinesünk legrangosabb szépségversenye, az European Tuning Showdown mezőnyéből érkezett tíz makulátlan építés mellett idén a SONAX nemzetközi szponzorált showautóiból is csaknem tucatnyi mutatkozott be a cég standján. Hatalmas standot és mesés gépparkot hozott a helyszínre szlovákiai partnerünk, az AMTS.sk csapata, az idei legtávolabbi vendégünk pedig egyenesen Olaszországból érkezett.

A SONAX VIP zóna egyik legszebb darabja volt ez a clean Ascona

Összesen 15 európai ország építései vonultak fel az idei AMTS-en, az autók minőségét pedig jól fémjelzi az Essen Motor Show-ról meghívott vendégbíránk, Sven Shulz véleménye, aki szerint az igazán komoly építések száma csaknem duplájára emelkedett már a tavalyi felhozatalhoz képest is, hazai és nemzetközi szcéna tekintetében egyaránt.

Az O.CT Tuning színvonalas standját a VOSSEN Wheels tulajdonosa is meglátogatta

Látványos standok, installációk és demóautók terén kitettek magukért tuning és hifi kiállító cégeink is, az "A" pavilon vitathatatlanul egy nagy, nemzetközi kiállítás színvonalát hozta. Kiemelten büszkék vagyunk rá, hogy 10 év után először, az AMTS keretei között jelent meg komolyabb standdal hazánk egyik legrégebbi tuning cége, az RS-Tuning Hungary, valamint, hogy az amerikai VOSSEN Wheels tulajdonosa csak emiatt a rendezvény miatt látogatott el hazánkba Miamiból. Hosszasan lehetne még sorolni a partnereket a hazánkban először bemutatkozó Z-Performance kerekektől az AP Sporthfahrwerke futóművekig, vagy az OSRAM és a Kvant nemzetközi színvonalú standjáig, kiállítóink egytől-egyig a maximumot hozták, megjelenés terén is.

Idén először foglalták el az AMTS nagyszínpadját Hot Rodok és Pin Up lányok

Az "A" pavilon újdonsága volt idén a hasonló keretek között először megrendezésre kerülő Rusty Rodders Hot Rod Show is. A magyar mellett az osztrák, olasz, horvát, cseh, szlovák és szlovén szcéna felismerhetetlenségig átalakított veterán izomautóinak, egyedileg épített hihetetlen járműveinek szépségversenye a téma rajongóinak tömegeit vonzotta. Az autók mellé új programként a pin-up lányok szépségversenye hozott színt az AMTS Nagyszínpadjára, látványos showműsor kíséretében.

A Classic Automobil Show makulátlan felhozatala már nem is fért el az "F" csarnokban

Aki pedig kifejezetten az idősebb autókért érkezett, ezúttal sem kellett csalódnia, hiszen immáron negyedik éve, teljesen különálló tematikaként mutatott be patinás veterán és oldtimer modelleket a Classic Automobil Show, a MAVAMSZ (Magyar Veteránjárművesek Szövetsége) rendezésében. A több, mint 200 szebbnél-szebb - többségükben muzeális minősítéssel rendelkező - járművet felsorakoztató tárlat idén az "F" pavilonban került megrendezésre, a hatalmas túljelentkezés miatt azonban még a "G" csarnokba is jutott jó néhány patinás veteránautó. A tavalyihoz évhez képest teljesen megújult felhozatalban bemutatkoztak a MAVAMSZ tagszervezetei, ezen felül önálló kiállítási területet kaptak a veterán kabrió, kupé, mini és törpe autók, valamint kombi járművek is.

Ámon Olivér, a drift bemutatók egyik főszereplője

Az AMTS versenysportos vonalát idén ötödik éve képviselő Gymkhana Országos Bajnokság szervezői 2017-re egy kicsit merészebbet húztak: a bajnokság meghívásos keretek között, gyakorlatilag látványos showműsorként mutatkozott be a nagyközönségnek, komoly versenyautókkal és több nemzetközi pilótával is megtámogatva, akik hamar a nézők kedvencei lettek.

A minden eddiginél látványosabb Gymkhana futamokat rengetegen követték figyelemmel

A show azonban nem merült ki magában a versenyben, a sokak által hiányolt durva gumifüst és a tempós csapatás is visszaköltözött az "A" pavilon mellett kialakított arénába. A hétvége alatt összesen három alkalommal,  betanult koreográfia szerint lebonyolított, színes füstös drift bemutatók szakították meg a versenyt, valamint természetesen mindhárom nap nyílt lehetőség gymkhana taxizásra is.

Az aktuális Miss Tuning, Julia Oemler (elöl) és a Miss AMTS tizenkét döntőse

Az AMTS évek óta a legnépesebb hoszteszgárdával dolgozik hazai autós rendezvények terén, a habot a tortán azonban idén is a Miss AMTS szépségverseny jelentette. Tizenkét kiválasztott hölgyünk napi három alkalommal mutatkozott be a rendezvény Nagyszínpadán, a MissQ értékes díjai mellett azonban a nemzetközi döntőbe jutás volt a cél, melyre a Tuning World Bodensee keretei között kerül majd sor. Idei királynőnk Horváth Patrícia lett, aki  április végén velünk utazik majd Friedrichshafenbe, ahol a Miss Tuning döntőseivel mérheti össze a bájait. Az AMTS királynőjének és két udvarhölgyének személyesen az aktuális Miss Tuning, Julia Oemler adta át a díjakat, aki szintén a rendezvény kiemelt vendége volt.

A Nagyszínpad előtt gyakorlatilag folyamatos volt a tömeg

A Nagyszínpad és a Gymkhana Aréna mellett, számos helyszínen gyakorlatilag folyamatos programok várták a látogatókat egész hétvégén, a rendezvényen lehetetlen volt akár egy percre is unatkozni. Az "A" pavilonban a SONAX medencéje, valamint a SQUAD színpada kelt rendszeresen életre, a "G" pavilonban pedig számos sajtótájékoztatóra, valamint előadásra került sor, utóbbiak főként az elektromos autózás témakörében. Az autóhifiseket a "C" pavilon mellett lebonyolított Patricar Hangnyomás Bajnokság várta szombaton, a két hétvégi napon pedig a kültér is megtelt tuning autókkal, a Carstyling.hu évkezdő találkozójának keretei között. Utóbbi egyébként létszámban, valamint járművek minőségében is az elmúlt évek legjobbja volt, az amatőr autós szépségversenyt végző belga zsűrinek nem volt könnyű dolga a díjazottak kiválogatásában.

Soha nem volt még ennyi gyermekprogram az AMTS-en

Az AMTS kiemelten gondolt a legkisebb látogatóira is. Soha ennyi gyermekprogram nem várta még a családdal érkezőket, mint idén, a rengeteg játék többségével pedig a szórakozás mellett még tanulhattak is a kicsik. Az interaktív programok főtámogatója a Generali volt, aki több száz négyzetméteres élményparkot rakott össze a gyermekeknek, ahol játszva ismerkedhetnek meg a KRESZ, valamint a biztonságos közlekedés szabályaival. 

Az AMTS idei nyereményautója, az Audi TT Roadster

Nem utolsósorban pedig, a 2010-es2014-es2015-ös és 2016-os évhez hasonlóan idén újra egy autó - ezúttal egy Audi TT Rodster - volt a fődíj az Automobil és Tuning Show-n, melyet idén már a rendezvény előtt, a WestEnd City Centerben építettünk át néhány nap leforgása alatt, mindenki szeme láttára. A nyereményjátékban bárki részt vehetett, aki teljes árú felnőtt belépőjegyet, vagy családi jegyet vásárolt az AMTS-re, a sorsolásra pedig a show harmadik napjának délutánján került sor, a Nagyszínpadon. 

A sorsolás pillanata

A sorsolást rengetegen kísérték figyelemmel a helyszínen. A nyertes szelvényt közjegyző jelenlétében, az idei Miss AMTS friss nyertese, Horváth Patrícia húzta ki a dobozból, a szerencse pedig - tavalyhoz hasonlóan - ezúttal is egy hölgynek, Bene Melindának kedvezett!

Az Audi, a volánnál a friss nyertessel, Bene Melindával

Hosszasan sorolhatnánk még, mennyi érdekesség és különleges látnivaló várta a látogatókat az idei első tavaszi hétvégén a Hungexpón, erről már bőségesen találni anyagot a rendezvényre regisztrált több, mint 200 hazai és külföldi médiumnak köszönhetően. A nemzetközi viszonylatban is hatalmas sikert aratott évkezdő autós kiállítás és vásárt számos nemzetközi forrás minden idők legjobb AMTS-eként említi. A show jövőre is megrendezésre kerül, a következő AMTS-t pedig még több új élménnyel, látnivalóval és programmal igyekeznek színesebbé tenni a szervezők.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani minden támogatónknak, partnerünknek és kiállítónknak, akik segítsége és színvonalas felhozatala nélkül ez a show nem jöhetett volna létre. Találkozunk 2018-ban!

Fotók: Tamaskovics Zoltán, Szabó Gábor és Csapkó László (CSL Design)