Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

2010 novemberében egy új kezdeményezés látott napvilágot Európa legnagyobb tuning kiállítása, a Tuning World Bodensee megálmodóinak szervezésében. A dortmundban megrendezett MyCar 2010 nemzetközi felhozatala négy napig látta vendégül az átépített autókra éhes közönséget.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Dortmund, amellett, hogy rettentően messze van hazánktól, egy igen színvonalas kiállítási expóval is rendelkezik: a Westfalenhallen területéből, több mint 200 kiállítóval és cirka 500 autóval összesen öt csarnokot, és mintegy 30.000 négyzetmétert foglalt el a vadonatúj show.

Tematikájában, gyakorlatilag mintha egy „kis Bodensee”-t láthattunk volna, ezúttal téli kiadásban. Kisebb volumenben, de megvoltak ugyanúgy a Friedrichshafen területén már szinte állandónak Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!számító kiállító komolyabb tuningcégek, külön részt kaptak a rengeteg utólagos autós kiegészítőt felvonultató vásár, a hifi és a multimédia, valamint a különféle lifestyle termékek is. A programoknak, akárcsak Bodenseen a Performance Dome, itt is egy elsötétített csarnok adott helyet, a szokásos színpaddal, lelátókkal, a jól ismert lowriderekkel, és egyéb bemutatókkal.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Ami a legnagyobb újítást jelentette, az a májusi kiállításon is megtalálható VIP Car Area volt, mely most viszont egészen egyedi autóparkot, valamint versenyt tartogatott mind a résztvevők, mind a látogatók számára. A csarnokba akárki nem állhatott be: a szervezők, az eddigi kiállításaik résztvevőiből, Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Európa általuk kiválasztott 100 legkomolyabb tuning autóját hívták meg, és tették egy fedél alá. Egy ilyen felhozatalban pedig gyakorlatilag már nem volt pardon: a kiállított vasak – tényleg csak 1-2 kivételtől eltekintve – valóban a makulátlan kategóriát képviselték minden téren. Az autók zöme megszámlálhatatlan idő és pénz befektetésének nyomait viselte magán az utolsó részletig, a hibákat leginkább keresgélni kellett – persze legtöbbször sikertelenül.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Minderre azonban megvoltak a „hivatalos” célszemélyek is, hiszen a 100 kiválasztott mindegyike részt vett Európa jelenlegi talán legrangosabb szuper döntőjében, mely során az autók „face 2 face” jelleggel, egyenes kieséses rendszerben küzdöttek meg egymással, a kontinens legszebb autójának címéért. Maga a verseny rendkívül szervezetten folyt: a csarnok közepén felállított küzdőtérre, előzetes összesorsolás szerint gurultak be az autók, majd a zsűri mindkettőt alaposan átvizsgálta és lepontozta. Mindehhez pedig a megfelelő körítés is adott volt, a tulajdonosokat speaker faggatta ki a legfontosabb átalakításokról, a hangulatról fények, füst és hangerő, valamint profi dj gondoskodott.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A pontok alapján végül mindig az egyik autó került ki győztesen a párbajból, és mászott feljebb a ranglistán, illetőleg a szervezők egy vigaszágat is beiktattak, a túl erős összesorsolások kompenzálására. Annyi biztos, hogy nem lehetett egyszerű dolga a zsűrinek, mindez pedig nem a minőségi szempontok, hanem a különböző típusú és stílusú átépítések miatt volt nehéz, melyek legtöbbjét nem is igen lehetett összehasonlítani.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Mindenesetre, akárcsak a hegylakóban, végül csak egy maradhatott. Ez pedig nem lett más, mint egy kívül-belül makulátlanul összerakott Opel Rekord C Coupe, Dirk Hattenhauer munkásságában. A gyönyörűen restaurált és átalakított, 1970-es vasról hamarosan híreink közt is olvashattok részletesen. A győztes, valamint minden résztvevő igen komoly kupával, a legjobbak pedig értékes nyereményekkel lehettek gazdagabbak, és persze mindebből a legfontosabb maga az elismerés, mely mindenkinek kijár, aki egyáltalán bekerült ebbe a mezőnybe.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Itt fontos megemlítsük hazánk egyetlen versenyzőjét, Fetyát, aki a Silex8 Seat Leonnal kapott meghívást Európa legjobbjai közé. Sajnos a Leon a szombati nap folyamán már elvérzett az erős mezőnnyel szemben, de azt hiszem, ezen a szinten a TOP 40-ben benne lenni is éppen elég komoly eredmény. Mindehhez ezúton is nagy gratula Fetyának, további részletekkel pedig minden bizonnyal hamarosan Ő is jelentkezik. Érdekesség továbbá, hogy Fetyát az első bukott párbaja után vigaszágon visszahívták, itt pedig pont a top 1-es Kadett ellen maradt alul végül.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Maga a kiállítás és a show – Bodenseehez hasonlatosan – nagyon patent volt, kisebben bár, de sikerült azt az atmoszférát hozni, amihez évről-évre minden tavasszal hozzá lehetünk szokva a Bodeni tó partján. Ami egyedül nem a jellemző szintet hozta, az a látogatottság volt: e téren mintha jóval szellősebb lett volna a rendezvény, annak ellenére, hogy a fő napnak számító szombaton voltunk kint. Mindezt lehet Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!magyarázni az egész nap szakadó esővel, valamint az előző esti Dortmund meccsel is, de tény, hogy nem volt az a brutális nyüzsgés, mint a Friedrichschafen területén.

Első kezdeményezés gyanánt persze a mostani is nagyon szép teljesítmény – kíváncsian várjuk merre fejlődik tovább a MyCar a későbbiekben – a kezdet mindenesetre már most rendkívül szimpatikus. A többiről pedig beszéljenek a képek!