Még az ősidőkben, valamelyik szép emlékű Mastercar buliról rémlik először, hogy a Natonal Tuner Club szélvédőmatricáival dekorált autókkal találkoztam. Az NTC pedig akkor sem volt már új keletű: a csapat 2007 óta vesz részt különböző autós és motoros találkozók szervezésében, ezek közül a legnagyobb mutatvány pedig saját treffenjük, a National Tuner'z Találkozó, melyet egy ideje már csak röviden National néven emlegetnek.

A rendezvényre minden évben rendszerint júniusban kerül sor. Idén - sorrendben a kilencedik alkalmon - pedig ezúttal már mi is ott voltunk színpadostul, így első kézből sikerült megtapasztalnunk, miben is más a horti tali a többinél.

Hasonlóan az egykori hatvani szervezésekhez, a rendezvény az önkormányzattal szoros együttműködésben bonyolódik, így ennek számos előnye mellett rögtön az egyik legfőbb fegyvertény, hogy a részvétel teljesen ingyenes mind a látogatók, mind a résztvevők számára. A község vezetése láthatóan örömmel fogadja az autósokat, hiszen számos, máshol szinte elképzelhetetlen, vagy csak rettenetes engedélyeztetési végtelen ciklusok által elérhető opcióval találkozhattunk. Említhetnénk például egy utca teljes lezárását a 201 méteres gyorsuláshoz, vagy mondjuk a főtér parkosított részére és térkövezetére az autók beparkoltatását - minderre itt láthatóan bármiféle fennakadás nélkül sor kerülhet.

A National talik évek óta a jól bevált menetrend szerint folynak. A kapunyitás déli 12 órakor van, így az ország többi pontjából érkezőknek sem kell hajnalban kelniük, hogy időben elfoglalhassák a helyeiket. Az autósokat limbó, szépségverseny és az AMTS-ről is ismerős DreamBox hangnyomásversenye várta, fő attrakcióként pedig időméréses gyorsulási versenyen is nevezhettek a résztvevők, ami aligha mondható el sok találkozóról idehaza.

A felvonult járművek terén igen vegyes volt a felhozatal. A komolyabb építések láthatóan kiemelt helyet kaptak, külön placcot töltöttek meg a hangnyomásversenyre érkezők, volt külön amerikai autós és klubos blokk, voltak, akik kifejezetten a gyorsulásra gyúrtak és persze most is voltak, akik autótuningolás terén erejüket a következő fordulóra tartogatják (Kőhalmi Zoltán után csak így szabadon).

A legnagyobb érdeklődés ezúttal is a DF Tuning Mustangjait övezte, köztük a cég Bodensee-n igen szép helyezést elért idei építését. Kiállítók terén a Gálffy Tuning és a Fanat-X vonult fel jelentősebb erőkkel, de a környékbeli vasak közt is találtunk igen szép, eddig általunk még nem látott építéseket.

Az autós programok mellett egy Trabantot gyújtottak fel és oltottak el a helyi önkéntes tűzoltók a hátsó parkolóban, továbbá a MED Angels lányai jóvoltából a főtámogató KEX autós- és motorosiskola Fiat Punto-ja lett igen alaposan lemosva a színpadunkon. A nap folyamán több bemutatóra, nyereményjátékra és vetélkedőre is sor került, majd este héttől, az eredményhirdetést követően indult el a zenei vonal, koncertek, utcabál és habparty formájában, egészen hajnali 1-ig.

A remek hangulatra az egész rendezvény alatt egyáltalán nem lehetett panasz, mindezt méretes galériával próbáljuk visszaadni azok számára, akik nem voltak idén - és persze főként azoknak, akik igen. nevet