Immáron ötödik éve, hogy a - a még mindig kedvenc cseh kiállításként számon tartott - Tuning Salon Brno sorozatból kinőtte magát a csehek egyik legjelentősebb autós kiállítása, a Prague Car Festival. Természetesen idén is ott voltunk, csapatostul!

Az AMTS-en már szinte a kezdetek óta vendégeskedő szervezőcsapat ezúttal is nagy szeretettel várta hazánk tunereit a rendezvényre. A jó előre meghirdetett lehetőségre idén kissé nyögvenyelősen jött össze a magyar keret, bár hozzá kell tenni, a szervezők is változtattak a feltételeken. Ingyen hotelszobát például csak a legigényesebb / legérdekesebb építsek kaptak, jó néhány jelentkezőt pedig igen gyorsan ki is szórtak a mezőnyből. A magyar csapatból tíz autót választottak be, közülük egy lemondással végül kilencen vettünk részt az eseményen.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, a szervezők most is kifejezetten ráfeküdtek a maximálisan patent géppark összerakására. Állítólag rengetegen jelentkeztek külföldről, így egyáltalán nem okozott gondot totálisan megtölteni a PVA Expo legnagyobb pavilonját. Sőt, idén már egy új, kisebb csarnokba is továbbterjedt a kiállítás, itt főként veteránok, amerikai autók és elektronikai termékek kaptak helyet.

Maga a koncepció egyébként nem változott túl sokat, a felhozatal azonban annál inkább. Autók terén soha nem volt még ennyire erős a nemzetközi a részvétel, a fő csarnokot például kizárólag a külföldről érkezett vendégautók töltötték meg. A legszebb gépeket a lengyelek és a németek hozták, a meghatározó stílust pedig a showautók helyett a Wörthin, XS-Carnight-on, vagy a Raceism találkozókon látható, stancbe' vágott gyöngyszemek vették át.

A pazar kiállás, észbontó bevonatok és méregdrága felnik mellett számos autón láthattuk a manapság divatos widebody szetteket, a minőséget pedig jól tükrözi, hogy kint volt például a pornószínésznőből avanzsált autóépítő, Lexy Roxx Lamborghini Huracánja is - a művésznővel és standjával együtt, természetesen.

Lexy Roxx, személyesen

Szlovákiából, sőt Olaszországból is érkezett résztvevő a fesztiválra, továbbá bent kaptak helyet a legszebb cseh építések - utóbbiak már inkább a showcar kategóriát súrolva. Több ismerős autó volt kint az European Tuning Showdown mezőnyéből, találkozhattunk többek között a SONAX csapatával, néhány általuk szponzorált csúcsgép - pl: Uwe Wolf Kadettje, vagy a Skull Hunter Corvette C6 - társaságában.

A SONAX standja

A különböző autós és tuning cégeknek immáron három közepes méretű csarnokot szenteltek. A fejlődés e tekintetben is igen jól érzékelhető volt, számos igen komoly stand épült fel odabent. A terület pedig dugig tele volt, még így is, hogy a veterán és az amerikai rész már másik pavilonba költözött.

A decensebb autóknak fenntartott parkolóban ezúttal is a helyi tunerek tartottak találkozót, mellettük standok és versenyautók kaptak helyet. Folytatódott továbbá a tavaly megkezdett remek hagyomány a Miss Prague Car Festival szépségversenyét illetően. A nevezett lányok óránkénti váltásban drosztoltak és gyűjtötték a szavazatokat a kiállítók standján felállított kis bemutatkozó táblájuk mellett, így a résztvevőknek is jutott némi szakmai célú nézelődési lehetőség nevet

A lányokkal Prágában sosem volt baj

Amit viszont hiányoltam, az a két éve még remekül működő Nations' Cup szépségverseny, mely során a külföldi csapatok alkotta bírák választották ki a számukra legszebb autókat a felhozatalból. Ennek mára híre sem maradt, valamint sajnos a show saját szépségverseny sem volt túlságosan komoly. Bármennyire bitang volt a felhozatal, mindössze 10 db emléktáblát osztottak szét a résztvevők között, a zsűrivel pedig igazság szerint senki sem találkozott. Az elmúlt években megszokott overall TOP 20 + kategóriánkénti díjak + Nations' Cup kupáihoz mérve ez elég fájó visszalépés, volt is némi morgolódás emiatt a tunerek között.

Bara Laci és a díj

Mindenesetre a magyar csapat sem tért haza üres kézzel: Bara Laci Combója volt az egyike az emléktáblás járműveknek. Mondjuk így, hogy ennyire kevés díjat osztottak ki, ennek az eszmei értéke is nagyobb, pláne ilyen komoly mezőnyben.

A rendezvény egyébként érezhetően látogatottabb volt, mint az elmúlt években, bár inkább csak szombaton. Vasárnap már eléggé kongtak a csarnokok, pedig az eső ezúttal csak zárás utánra időzített.

Ismét remek hétvégét töltöttünk nem csak a fesztiválon, hanem Prága egyébként hihetetlenül izgalmas történelmi belvárosában is. Ezúton is hatalmas köszönet a szervezőknek a meghívásért, valamint a remek vendéglátásért - jövőre ugyanitt találkozunk!

További részletek az ezúttal is a galériában, kattints a képeken a megtekintéshez!