Míg a szeptember elejéről másnak normál esetben az ősz beköszönte, vagy az iskolakezdés jut eszébe, számunkra immár hagyományosan, a menetrendszerűen erre az időpontra időzített prágai turnéról szól.

Hatodik éve már, hogy a - a még mindig kedvenc cseh kiállításként számon tartott - Tuning Salon Brno sorozatból kinőtte magát a csehek egyik legjelentősebb autós kiállítása, a Prague Car Festival, melyre az AMTS-en már szinte a kezdetek óta vendégeskedő szervezőcsapat idén is nagy szeretettel várta hazánk tunereit. A feltételek hasonlóak voltak a tavalyi felálláshoz, így az Ingyen hotelszobával járó teljes VIP passzt például csak a legigényesebb / legérdekesebb építések kaptak. A magyar jelentkezőkből - többszöri variálás után - végül öt autó jutott ki a rendezvényre.

Egyikük a kezdetektől fogva nem volt kérdéses: a StanceKraft csapatának idén bemutatkozó airride-os öreg Skodáját rengetegen várták a márka szülőhazájában, az elvárásoknak megfelelően pedig hatalmas sikere is volt odakint.

Mellette Fehér Csabi E46 Cabriója, Pataki Imi S3-as Audija került be a keretbe, utóbbit egyébként részben a LowFabrik csapatból ismert "Adidas Audi" alkatrészeiből rakták össze. Tavalyról pedig mindössze Patrik Golf III-asa és Bara Laci Combo-ja volt, aki ismerős lehetett.

A StanceKraft Skoda 120 (fotó: Petr Franek / Pettephoto)

Az elmúlt évekhez hasonlóan, a szervezők most is maximálisan kitettek magukért a legkomolyabb felhozatal összerakása érdekében. Tavalyhoz hasonlóan rengeteg külföldi résztvevőt hívtak meg, a népes hazai gárda mellett főként német, osztrák és lengyel építések voltak kint. Hozzá kell tenni, hogy habár több magyar autót is azzal az indokkal utasítottak el, hogy már nincs már odabent hely, a pavilonok meglehetősen szellős képet mutattak, főleg a VIP csarnok terén.

Ez abban a tekintetben nem annyira meglepő, hogy ezúttal a PVA Expo két legnagyobb pavilonját nyitották meg a járműveknek. Igaz, sokkal népesebb gépparkot is sikerült összeszedni - de láthatóan csak nem eleget. Persze az is lehet, hogy direkt pakolták így az autókat, ebben a formában mindegyik körbejárható és nagyságrendekkel jobban fotózható is volt.

A legszebb tuning gépeket most is a lengyelek és a németek hozták, de gyönyörű veterán építésekben sem volt hiány. Számos ismerős vas mellett, kint volt ismét a pornószínésznőből avanzsált autóépítő, Lexy Roxx Lamborghini Huracánja, külön érdekességet pedig a szombatra beharangozott RWB Porsché-k jelentettek.

A hangulat a felhozatalhoz hasonlóan vitathatatlanul remek volt, mindezt csak tetézték a Miss Prague Car Festival szépségversenyének gyönyörű modelljei. Ha pedig szépségverseny, idén sem maradt el az autók közti show and shine megmérettetés, viszont ezúttal is csak a tavalyihoz hasonló, leegyszerűsített formában. A TOP 10 helyett most ugyan TOP 12 díjat osztottak ki, de a program nem kapta meg ezúttal sem a kellő felhajtást, márpedig ilyen komoly résztvevők esetén ez azért egy elég fontos momentum lett volna.

Az egész versenyből a résztvevők számára gyakorlatilag a 15 perc alatt lezavart díjátadó volt tapasztalható, ahol bekeretezett saját autós képet, valamint egy hordó prágai sört kaptak a győztesek. A legjobbak közé került viszont egy magyar építés, a már említett 120-as Skoda is, ennyire erős mezőnyben ez pedig igazán szép teljesítmény. Ezúton is megy a gratuláció a StanceKraft csapatának!

A rendezvény rendkívül látogatott volt még az elmúlt évhez képest is, de most is csak szombaton, vasárnap jóformán már csak a kiállítók nézték egymást. Mindettől függetlenül, a magyar csapat egyöntetű véleménye szerint ismét #faszate volt a fesztivál, ezúton is hatalmas köszönet a szervezőknek a meghívásért, valamint a tényleg pazar vendéglátásért - jövőre ugyanitt találkozunk!

Így látták a fesztivált a magyar résztvevők

"A tavalyi èvhez kèpest még jobb volt színvonal... erősödött sokat. Nagyobb lett a kiállítói terület is. Igazán durva felhozatal volt, sok új èpítèssel találkozhattunk tavalyhoz kèpest.. területkihasználás terèn mèg mindig van mit fejlődni... nèhol nagyon szellősen voltak az autók.. a vip arèna is èppen hogy fèlig volt megtelve. Úgyhogy van mèg hova növekedni. Viszont a rendezvèny lebonyolítása teljesen rendben volt. A Miss Praga szèpsègverseny meg verhetetlen volt. Gyönyörűnèl-gyönyörűbb lányokkal.. szóval brutál jó volt a rendezvèny." - Patrik / VW Golf III

"Nekem meg pont az tetszett, hogy körbe lehetett járni az autókat volt elég hely fotózni őket! Nem sok oda nem illő járgány volt :) köszönjük a díjat is hatalmas meglepetés volt! A csapat is király volt! Ha tehetjük jövőre is mennénk :)" - Péter / StanceKraft

"Nekem nagyon tetszett hogy nem voltak egymás hegyén-hátán az autók, sok jó képet lehetett így készíteni. Fantasztikus hangulat és szebbnél-szebb autók voltak, nagyon erős volt a felhozatal. Mindenki nagyon segítőkész volt, le a kalappal a szervezőség előtt, nem volt olyan amit ne tudtak volna teljesíteni. Nagyon jó volt a magyar csapat és sok barátságra tettünk szert. Nekem ez volt az első külföldi kiállításom, de remélem nem az utolsó :) Hatalmas gratula a Stancekraft-nek, hogy sikerült a Top12-be kerülni. Hatalmas öröm, hogy egy ekkora rendezvényen sikerült a magyaroknak díjat elhozni. Köszönök mindent, remélem lesz folytatás!" - Csaba / BMW E46 Cabrio

"Nagyon jól éreztük magunkat ezt előre leszögezném :) akkor is ezt írnám ha nem kaptunk volna ekkora elismerést! Remek kis csapat volt kint itthonról és senkinek nem kellett szégyenkeznie szerintem. A rendezőség nagyon korrekt volt, ugyanúgy mint a helyi emberek. Élvezettel töltött el minket mennyire szerették az autónkat. Jó volt látni a mosolyt az arcukon és az öregebb generációt ahogy vizsgálták a szemükkel a Skodát, majd mellette beszélgettek, talán régi emlékekről. Különösen tetszett , hogy nem voltak bezsúfolva az autók és így minden oldalról körbe lehetett őket járni fotózni illetve videózni. Talán ezt át lehetne valahogy ültetni az AMTS-re is. Tetszett még, hogy nem dübörgött mindenhol max. hangerőn a zene! Láttunk jó és használható ötleteket amiket el is raktároztunk. Voltak nagyon jó megoldások amikből mi is tovább tudunk építkezni. Külön öröm számunkra, hogy öregbíthettük kis országunk hírnevét és olyan autók és tulajdonosai mellé állhattunk fel a színpadon amit el sem hittünk! Köszönjük! És köszönjük a srácoknak a jó beszélgetéseket és külön köszi Patriknak, hogy megoldotta Gábor szállítását! Gábor már dolgozik a videó anyagokon amelyet majd el is küldünk a szervezőknek akik többek között meg is invitáltak a jövő évi rendezvényre! Mindenkinek további szép napot kívánok és a jövőre kitekintve sok sikert és jó építkezést!" :) - Chris / StanceKraft

"Kicsit stresszeltem, hogy lesz-mint lesz, mert egyrészt új volt nekem a dolog minden téren (nem ismertem senkit azelőttről), illetve eresztett az air, senki nem tudta megállapítani hol, ugyanis minden cső-szelep-lufi, stb rendben volt. Úgyhogy kellőképpen izgultam elinduláskor, nem is tudtam, csak 1-1,5 órát aludni indulás előtt. Odaérve kicsit megnyugodtam, jól teljesített a gép, a szivárgás sem fokozódott. A szállás teljes mértékben kielégítő volt, tisztaság, rend, igényesség, ahogy illik egy 4* szállodához mérten. A csapat is rendben volt, mindenki jó arc egytől egyig. Szombaton -kipihenve a stresszt- csak délután mentünk ki az expora. Kellőképpen igényes válogatás fogadott, kisebb területen, mint az AMTS, de szintén minőségi összetétellel. Wörthersee-re 2010 óta járunk, és pont ez a vonal az, amely megfog. Rengeteg jó ötlet, egyedi megoldások, melyeket láthattunk. Mindig van új, nincs megállás! Mindenképpen ösztönzőleg hatott rám, van hova fejlődni, vannak további célok, összességében, egy jó nagy adag ihletet adott a rendezvény. Köszönjük, hogy ott lehettünk, egy klassz élmény volt. Gratulálok a kreatív Stancekraft csapatnak!" - Imi / Audi S3

Galériánkba a FrameMachine csapatának remek fotóit töltöttük fel, kattints a képeken a megtekintéshez! A fiúk korábban egy összefoglaló videóval is jelentkeztek, ezt itt találjátok.