Idén is kilátogattunk a csehek legnagyobb autó- és tuning show-jára, a tavaly óta immáron október végén megrendezésre kerülő Prague Car Festival-ra. A rendezvényen minden idők talán legnagyobb magyar vonatkozású standjával vettünk részt, természetesen az AMTS színeiben!

Jómagam nem vagyok rutinos prágai látogató, ez volt a második alkalom és ezúttal kicsit jobban körül tudtam nézni a városban is végre, de ne ijedjen meg senki, ez nem egy utazós, városnézős blog lesz!

Az idei rendezvény is követte a tavalyi tematikát: Tuning Expo, Racing Expo illetve Classic Expo töltötte meg a csarnokokat, melyek jelentését külön-külön talán nem kell magyarázni.

A legfontosabb észrevétel talán, hogy idén kicsit szellősebben voltak kiállítva az autók és ezt főleg az oldtimer részlegen lehetett észrevenni. Számomra kicsit furcsa volt, hogy néhány klasszikus Fiat modellel töltötték ki teljesen a csarnok hátsó részét. Motorokból is kevesebbet láttam, viszont a régi versenyautók látványa igazán üdítő volt, főleg, hogy a régi „faros” Skodákból egy egész sort állítottak ki!

A veterán részleg ezzel a finom átmenettel fordult át a versenysportos tematikába, a pavilon további területein pedig már modernebb versenyautókat pakoltak ki. Olyan különlegességet is lehetett látni, mint a KTM X-Bow GT-XR, vagy éppen egy NASCAR Ford Mustang és két versenykamion, de főleg Mercedes AMG GT-k és Lamborghini-k uralták a csarnokot.

A tuning szekció viszont sokkal izgalmasabb volt számomra, mivel így lehetett látni, hogy más országban hogyan változnak az autók évről-évre. Itt kitérnék kicsit az AMTS-re is. Sokszor látni olyan kommenteket, hogy nálunk nem változnak az autók, vagy csak nagyon ritkán - ami persze nem igaz, az viszont igen, hogy egy év alatt fizikálisan nem "termelődik" annyi új építés, amivel egy több száz, vagy akár ezer autós kiállítást teljesen meg lehet újítani. A meglévő vasak inkább kisebb, mint nagyobb mértékben átépülnek, na és vannak újak is, de kapaszkodjatok meg, Prágában sem volt túl sok újdonság a tavalyi felhozatalhoz képest!

Persze azért felbukkantak olyan gépek, amiket még nem láttam kint, például az Ultrace-ről ismert Pontiac Fiero, ami élőben nagyon durva látványt nyújt, de ott volt a Corvette is tavalyról, ami még mindig brutálisan lapos, széles és csodaszép. E38-ból is lehetett látni olyat, amit eddig max videókban, de ahogy elnéztem az Audikat jobban szeretik arrafelé, mert A5-S5-RS5 volt gazdagon minden csarnokban.

A Turismo standján kiállított e-Tron GT Maxton Design kiegészítőkkel teleaggatva, lecsüccsentve és a cég által gyártott és forgalmazott felnikkel szerelve foglalta el helyét és durvajó látvány volt! Az elektromos gépek térhódítása már a tuning világában is elkezdődött! Persze azért volt ott R34 GT-R Skyline, Porsche 911 GT3 RS is, szóval a benzinvérűeknek nem volt okuk panaszra.

Velük szemben egyébként a magyar csapat kapott helyet és büszkén mondhatom, hogy nem volt okunk szégyenkezni! Simán megálljuk a helyünket bárhol egy ilyen képviselettel és szándékosan nem fogok kiemelni senkit, mert mindenkire büszkék lehetünk, akik ott voltak!

A csarnokban még több más, külföldi csapat is kint volt, viszont számomra talán annyi volt kicsit furcsa, hogy nem igazán tudtam megkülönböztetni őket. A Lower United zászlója több helyen is látható volt, viszont más csapatok autói is felbukkantak - vagy csak ott is havonta váltogatják a klubokat a tagok - mindenesetre a kiosztás érdekes és kissé kaotikus volt számomra.

Ennek ellenére jó volt látni olyan különlegességet, mint az AMTS-en is járt, lengyel, krémszínű 350Z tulajának új projektjét, egy nagyon ritka Toyota Carina kupét, ami klasszikus JDM beütéssel, sárvédőre szerelt visszapillantókkal, szélesítésekkel és nagyperemes pókhálós felnikkel rendelkezik. Cikk hamarosan!

Amerikai vasakból sem volt hiány és néhányról csak közelről megnézve derült ki, hogy bizony durva lóerőgyár, hiszen az ütött-kopott Pontiac a maga 800 lóerő körüli teljesítményével, igen izgalmas szerkezet lehet, de volt kint hot rod és klasszikus izomautó is, úgyhogy aki erre gerjed, láthatott jó dolgokat.

A Hardcore Haters és Auto Finesse csapata idén is külön pavilonban kapott helyet, a Car Media Hall területen és a fiúk hozták a kötelezőt. Középen felállított DJ pult, néhány autó emelvényen, autókozmetikai felszerelések és durva stance vonal minden négyzetcentiméteren. Itt is az Audik voltak többségben, TT RS versenyoptikával, RS6-ból mindjárt kettő, R8 és RS3, de volt klasszik Caddy, E46, új M3 is.

Összességében remek hétvégi esemény volt és két nap tökéletesen elég volt arra, hogy mindent megnézzen az ember, beleértve a várost is. Szezonzáró bulinak tökéletes, aki teheti, jövőre látogasson ki egy hosszú hétvégére, ha pedig kiállítanád az autód, akkor jelentkezz majd, mert 2023-ban is lesz AMTS stand a legnagyobb cseh tuningkiállításon!

A többiről pedig beszéljenek a képek: kattints ide a galériánk megtekintéséhez!