Nemzetközi szinten is hatalmas érdeklődés kísérte az idei AMTS-t

Minden eddigi rekordot megdöntött az idei Autó, Motor és Tuning Show, melyre több, mint 44 ezer látogató volt kíváncsi március 21-23. között a Hungexpón.

A kilencedik életévébe lépett szezonnyitó gigafesztivál nem csak méreteiben, de látnivalók és élmények tekintetében is túlmutatott a korábbi felvonásokon. Az immáron összesen 92.000 m2 kiállítási területen a Hungexpo összes jelentősebb csarnoka megtelt járművekkel, a kültéren folyó versenyekkel, bemutatókkal és találkozóval együtt pedig egyetlen belépőjeggyel 9 rendezvény volt egy időben, egy helyen megtekinthető!

Felső kategóriás tuning a Premium Car Design standján

A gyönyörű tavaszi idő mellett lezajló hétvége remek időtöltést biztosított kicsiknek és nagyoknak egyaránt, a rendkívül széles palettát felvonultató, a szombati találkozóra érkező autókkal együtt csaknem kétezer (!) kiállított jármű között pedig bárki megtalálhatta a számítását.

Az Autós Nagykoalíció főtámogatásában megvalósult rendezvény gerincét a Carstyling.hu Tuning Show jelentette, mely a tuning- és hifis cégek és demóautók mellett minden idők legnépesebb külföldi magánautós felhozatalát sorakoztatta fel. A felhozatalban olyan épített gyöngyszemek is bemutatkoztak, melyek kontinensünk legrangosabb versenye, az European Tuning Showdown mezőnyét ékesítik. Kiemelt vendégünk volt továbbá a Tuning World Bodensee szervezői csapata is, akik három hazai gépet választottak a májusi nemzetközi döntőre: Bara Laci Opel Combo-ja, Dózsa Feri Mustangja, valamint Benda Gábor VW Transportere képviselheti hazánkat a friedrichshafeni arénában, Európa TOP 50 tuningautója között!

Az ETS-ről érkezett csapat egyik tagja

A tuning klubok idén egy nagyobb csarnokba költöztek: 30 hazai csapat csaknem 250 autója alkotta a "B" pavilon felhozatalát, ahol az év első hangnyomásversenye is zajlott, ezúttal a Dream Box Bass Race jóvoltából. Új kezdeményezésként még egy tuning pavilon nyílt a hazánk igényes aszfaltkarcolóit tömörítő 819 Company részére, melyet cirka 50 db, a rendezvény keretei közt jórészt még nem látható géppel töltöttek meg.

Az AMTS hatalmasat fejlődött szalonautók terén is. A legnagyobb pavilonban rekordszámú autós importőr igényes standja épült fel: összesen 18 autómárka mutatkozott be a legújabb modelljeivel, köztük hazai premierként olyan járművekkel, mint az Alfa Romeo 4C, a Mercedes-Benz eredeti DTM versenyautója, vagy a Volkswagen Polo WRC.

Magyarországon először: Alfa Romeo 4C

A tavaly indult kezdeményezésből komplett kiállítássá nőtte ki magát az Autós Nagykoalíció elnöke, Knezsik István ötlete és munkája nyomán megvalósult Magyarok a Világ Járműgyártásában kiállítás, mely számos hazai autóipari hírességet, valamint alkotásait mutatta be a nagyérdeműnek.

Itt mutatkozott be az AMTS legexkluzívabb járműve is: a genfi európai premier után egyenesen Budapestre hozták az egyetlen példányban létező Peugeot 208 T16 versenyautót, mellyel Sebastian Loeb világrekordot állított be a legendás Pikes Peak futamon. A Peugeot tervezője, Bocsi Attila is a rendezvény díszvendége volt, mellette pedig számos magyar tervező tett eleget a szervezők meghívásának.

Sebastian Loeb versenyautója a Peugeot 208 T16 Pikes Peak

A megjelentek személyesen is találkozhattak Hanula Barnával, a Bugatti Veyron motorjának tervezőjével, és a motorral, Havassy Péterrel, rally motorok tervezőjével és készítőjével, Németh Gáborral, a Mercedes B osztály és CLA közreműködő tervezőjével, valamint Cserkúti Józseffel, aki modellautókat készít.

Továbbá Stefan Lengyel professzorral, Réfy Imrével, aki a quadot feltalálta és tervezte, Ikotics Istvánnal és az általa tervezett és létrehozott speciális vezetést oktató autóval, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanáraival és egykori diákjaival, köztük Koós Pállal (MOME), Scherer Józseffel (MOME), Stegmár Ákossal (BMW), Wittinger Csabával (Renault), Dániel Tündével (VW) és az általuk megálmodott autók makettjeivel, a Formula Student öt csapatával és elkészült járműveikkel, a Kecskeméti Főiskola GAMF csapatával és a Megameterrel, amely 3082 km-t tett meg egy liter benzinnel.

Fogarasi Benkő László Mercedes-Hommage tanulmánya

Az AMTS vendége volt még a luxusautók gurujaként ismert Tárnok Zsolt is, aki legfrissebb koncepcióját, a tmCars Concept30-at leplezte le a nagyközönség előtt.

A járműtörténeti kiállítás mellett amerikai autók, valamint exkluzív veterán / oldtimer szekció színesítette a "D" pavilon felhozatalát, a MAVAMSZ szervezésében.

Épített motor az EMAT felhozatalából

Motoros fronton, az utóbbi évekhez hasonlatosan ismét hazánk legnagyobb évkezdő motoros kiállítása, a Budapest Motor Fesztivál hozta a kötelezőt. A felhozatalban importőrök és kereskedések standjain a legújabb modellek sorakoztak fel, mellettük háttéripar és hatalmas évkezdő akciók várták a látogatókat. Elmaradhatatlan társrendezvényként hazánk és a környező országok autó- és motorépítői sorakoztak fel a 18. Épített Motorok és Autók Találkozója keretei között, továbbá itt kerül sor hazánk egyik legnagyobb tetováló rendezvényére, a Budapest Tattoo Expóra is.

A kültéren, a szombati napon zajlott a szezon első Stunt Riding bajnokságára, gyakorlatilag folyamatos Streetfighter Show-t biztosítva a nézőknek. A "G" Pavilon előtt felépülő sáncon pedig naponta többször kerül sor látványos Freestyle Motocross bemutatókra, a rendezvény mindhárom napján.

A GYMKHANA szüneteiben mutatkozott be a Lowrider.at GTI

Autós programok terén a Gymkhana Országos Bajnokság idei első fordulójára is az AMTS-en került sor, a verseny szüneteiben pedig a Lowrider.at csapatának legfrissebben épített Lowrider-GTI-je tartott bemutatókat. A Gymkhana pálya szomszédságában a szombati napon került sor az év első nagy Carstyling.hu tuning találkozójára, melyen több, mint 500, zömében hazai tuning autó vett részt.

Programokban a beltéren sem volt hiány: az "A" pavilon autós nagyszínpadja napjában háromszor kelt életre, ahol a látványos, vadonatúj Carstyling Dolls Show mellett zenés-tános bemutatók, közönségjátékok, valamint a Miss AMTS szépségverseny fordulói zajlottak. Utóbbi tétje sem volt kicsi, hiszen a győztes - Tikos Kitty - a májusi nemzetközi döntőn képviselheti majd hazánkat és akár vele készülhet el idén a neves Miss Tuning naptár is. A díjat pedig nem más adta át, mint a hazánkban fotózott német szépségkirálynő, Leonie Hagmeyer-Reyinger, aki szintén az AMTS kiemelt vendégeként érkezett hazánkba.

Leonie Hagmeyer-Reyinger és barátja Sidney Hofman, a neves német tévés személyiség szintén a show VIP vendégei voltak

Immáron ötödik éve állandó program az élő autóépítés az AMTS-en, melynek keretein belül idén egy új Volkswagen Scirocco alakult át az utolsó csavarig három nap alatt, a látogatók szeme láttára. A show fődíjaként pedig egy egyedi Volkswagen EOS került kisorsolásra a teljes árú belépőt vásárló látogatók között: a nagyszínpadon zajlott vasárnapi sorsoláson Bujáki Istvánnénak kedvezett a szerencse, aki a most szerdán esedékes ünnepélyes díjátadót követően már kabrióval kezdhet neki a tavaszi szezonnak!

A nemzetközi viszonylatban is hatalmas sikert aratott évkezdő autós-motoros fesztivál jövőre még tovább növekszik, a rendezvény jubileumi, 10. születésnapjára pedig még több új élmény, látnivaló és program várja majd a látogatókat.

A szervezés már most megkezdődött - találkozunk 2015-ben!

Először mutatkozott be hazánkban a Mercedes DTM-autója