Ahogyan tavaly, idén is főként a truck-túltengés az, ami leginkább jellemzi a SEMA Show kültéri kiállítási területeit. Az európai szemmel nézve szinte szürreális monstrumokból jut ugyan bentre is, de irdatlan méretük miatt szabad téren látni őket leginkább. Most ráadásul érezhetően sokkal többen vannak, mint 2015-ben, a rendkívül magyaros, “truck-truck” hátán kifejezés még csak nem is mondható túlzónak.

Nos, ez az a kategória, aminek az Öreg Kontinensen valószínűleg soha az életben nem lesz foganatja, itt viszont hihetetlen népszerűségnek örvend. A magasan az ember feje fölé tornyosuló, végtelenül kihegyezett V8-as szörnyetegeknél kevés egyéb jármű van, ami jobban fémjelezhetné az amerikai autós életérzést. Már az alapot jelentő, szigorúan amerikai gyártmányú pickupok, vagy heavy duty truckok is gyakorlatilag ismeretlen fogalomnak számítanak felénk, idekint azonban nagyon komoly szegmens épül rájuk a háttéripar terén is.

Legyen szó a Ford, Dodge, GMC, vagy a Chevrolet truckok bármely típusáról, kiegészítők egész armadája kapható hozzájuk. Az egyik legnépszerűbb futómű átalakítás a “Lift Kit”, amellyel jócskán megemelik a kasztnit a normál menetmagassághoz képest - durvább esetben akár egy méterrel is! Számos gyártó, rengetegféle konverzióját látni ezeken a gépeken, na és persze léteznek egyedi, sőt légrugós megoldások is.

Ami viszont közös bennük, hogy - lévén a magasan kiemelt felfüggesztés összes eleme jól látszik - szinte minden részük tükörfényes krómban, polírban, van fényezésben úszik, az utolsó csavarig. Az egyik legközpontibb elem itt egyértelműen a futómű, amely egyfajta gigantikus műalkotásként köti össze a legtöbb esetben hasonlóan kiglancolt kasztnit, valamint a szintén ékszerszámban mérhető felniket.

Utóbbiak szinte minden létező méretben fellelhetők ezeken a gépeken. Átlagosan talán a 24-26 col mondható közkedvelt középútnak, márkák terén pedig az American Force kerekei a leggyakoriabbak – legalábbis itt a SEMA-n. Hasonlóan fontos szempontot képviselnek az abroncsméretek és persze a márkák, de a zömében vadonatúj, az utolsó négyzetcentiméterig gumiápoló bevonattól csillogó gumik mintázata is erőteljesen hozzátesz az optikához.

A képek kevésbé adják vissza ezeknek az élőben döbbenetes építések varázsát, galériánkban viszont megpróbáltunk valamennyit áthozni belőlük – katt a képeken a megtekintéshez!