A világ legnagyobb háttéripari kiállítása, a SEMA Show északi csarnokában minden az autóápolásról, állagmegóvásról, valamint a műhelytechnikáról szól. A legfelkapottabb ezeken belül is a fóliázás és az autófényezés témaköre, valamint a hozzájuk kapcsolódó termékek, szolgáltatások bemutatása, lehetőség szerint a legelképesztőbb járművek bevetésével.

Az esemény a szakma minden jeles képviselőjének kötelező program, így nem hiányozhatott innen Észak-Amerika ötödik legnagyobb festék- és bevonatgyártó nagyvállalata, a Valspar sem. Speciális festékcsaládjukról, a House of Kolor-ról már korábbi cikkünkben is ejtettünk szót, ez a brand a showautóknak inkább otthont adó Central Hall területén kapott különálló standot – tegyük hozzá, teljesen megérdemelten.

Az 1806-ban alapított Valspar Részvénytársaság, hosszú története alatt viszonylag kis cégnek számított, hírnevét az 1906-ban megalkotott fákra készült lakk bevonattal alapozta meg. Mára már multinacionális vállalattá fejlődött és a világ legismertebb márkáihoz és épületeihez segített megtalálni a tökéletes színárnyalatot. Hogy csak néhányat említsünk, a Coca-Cola vagy a Caterpillar mellett a Yamaha hangversenyzongorái, vagy a világhírű mezőgazdasági gépgyártó John Deere bevonatait is Valspar ipari festékből fejlesztették ki.

A járműfényezés világa csak egy – de vitathatatlanul fontos - témakör a sok közül, a rendezvényen pedig az ide passzoló alvállalat, a Valspar Automotive jelent meg standdal. Az igényes installációval megtámogatott kiállítási területet négy egyenlő részre osztották és minden egyes cikkelyt egy adott termékcsaládjuknak szentelték, mind körítés, mind demóautó terén.

Az Európában is elérhető Valspar vonalat egy 1967-es Chevrolet Camaro képviselte, melyet a Minneapolis-ban honos Vescio’s Customizing and Restoration műhely alakított át. A végletekig letisztult, metálkék színben pompázó kasztnit a House of Kolor matt lakkja teszi sportosabbá fényezés terén. A clean motortérben egy kompresszorozott big block figyel, a szelepfedélen ledekkel kiemelt Camaro feliratokkal, az utateret pedig padlótól-tetőig fekete bőrbe csomagolták.

Az 1910-ben alapított De Beer Lakfabrieken 1951 óta gyárt jármű és autójavításra kifejlesztett festéket és bevonatokat és 2004 óta tartozik a Valspar-hoz. Az Európában is elérhető vízbázisú, WaterBase+ festékrendszert demóautók terén egy 1967-es Chevrolet Chevelle képviselte, az Eckert’s Custom & Hot Rods műhely jóvoltából. A technikailag teljesen modern megoldásokat tartalmazó restomod építés egy 3G alvázra épült fel, aC6-os Corvette hajtásláncával és bölcsőivel, az orrában egy kompresszorozott LS7 V8-assal.

Az – odakint – legkülönlegesebbnek számító demóautót a Prospray vonal kapta, az 1960-as  Porsche 356B Coupe bármely európai kiállításon is elvinné a show-t. A veterán sportgép az arizónai Deluxe Custom hírnevét öregbíti, tulajdonosa eredetileg teljes restaurációra adta le a gépet a műhelynek. Az eredmény makulátlan külső, az eredeti, teljesen felújított léghűtéses motor és kompletten bebőrözött belső lett, minden téren rengeteg egyedi, de a gyári karaktert maximálisan megőrző megoldással. A gyönyörűen kilakatolt kasztni egyedi “Blau Grau” fényezést kapott a Valsparnak köszönhetően, maga az autó pedig az “Outlaw” névre hallgat.

A legnagyobb figyelmet azonban a show ideje alatt leleplezett 1960-as Chevy C10-es Pickup kapta, mely a Matrix termékcsaládot képviselte a standon. A Nichols Paint & Fabrication műhely által átfaragott platós egyszerre versenyautó és showautó, legfőbb érdekessége, hogy kifejezeten a Pikes Peak rally regulációi betartásával építették meg. A kompletten egyedi gyártású alváz, futómű, valamint bukócsövezés felett 100%-osan fém kasztni figyel, beleértve a teljes frontrészt, mely egy elemként nyitható.

Az így az első sárvédőkkel és a hűtőráccsal egyben előrebukó motorháztető alatt egy hatliteres, kompresszoros LS V8 figyel, 850 lóerővel és 1.500 Nm nyomatékkal. A hatalmas teljesítmény TKO ötsebességes váltón, valamint karbon kardántegelyen keresztül jut a Billet Specialties egyedi gyártású, 18x12 colos hátső görgőire – elöl ugyanezeket 18x10 hüvelykes méretben találjuk meg.

A kasztni figyelemfelkeltő világoszöldje a Valspar Matrix színeiből összemixelt egyedi árnyalat, mely után maga gép is megkapta a nevét: Lime Slime.

A Matrix további újdonságát a “Mavericks of Color” színek jelentették, melyek a House of Kolor új termékeihez hasonlóan egy-egy híresebb fényezőmester után neveztek el. Emelett számos friss termék is Vegasban debütált, így a C2C - Coast 2 Coast® VOC-kompatibilis rendszer, a Valspar Refinish Radical Effects - négy új toner a radikális fényezésekhez, a Prospray rendszer legnépszerűbb színei az alacsony VOC formulák szerint, valamint a vízalapú DeBeer OEM-jóváhagyott új, gazdag színárnyalatai.

Celebritásokból pedig itt sem volt hiány, számos neve custom építő, többek között a Count's Customs is a tiszteletét tette a standon a rendezvény négy napja alatt.

A stand bejárata

A Valspar márka itthon is elérhető, forgalmazója pedig az AMTS állandó partnere, a Carcolor autófesték nagykereskedés és webáruház. Termékeiket hazánk legnagyobb autós rendezvényének csapata is felhasználta már több helyben átépített autóhoz, így az 5-ös és 6-os Golfhoz, a Passathoz, a Sciroccohoz és a Mustanghoz is.

Na és hogy milyen meglepetés várható e téren 2018-ban? Hamarosan kiderül! ;)

Tetszett a cikk? Oszd meg Te is facebook oldaladon! Játékunkon egy Ken Block által dedikált, eredeti SEMA Show rendszámot sorsoltunk ki, ha részt vettél, nézd meg Te nyertél-e!
» Részletek itt! «