Kalandtúrának indult, de óriási összefogás lett belőle: a Mikulás Mentőakció 2020 hazánk vezető autósport mekkája, a Drifted.hu és Magyarország legnagyobb szezonkezdő autóshowja, az AMTS rendezvényszervezőinek ötlete nyomán született meg. Az esemény alapját egy tájékozódási túra adta, egyedülálló módon jótékonysági fűszerezéssel a rászoruló családoknak, az ünnepekre.

Ebben a válságos és bizonytalan időszakban rendkívül nehéz támogatókat találni, pláne egy rendezvénynek – hiszen most mindenkinek kevesebb van, a járvány közepén pedig érthetően mindenki a betegségtől tart. Ennek ellenére, két havi megfeszített munkával, a túra támogatóinak segítségével több mint 1,5 millió Ft értékű élelmiszert és ajándékot, továbbá felbecsülhetetlen értékű használtcikket (ruhák, könyvek, játékok stb) gyűjtöttünk össze a rászorulók részére.

Az összegyűjtött adományok és támogatók listája, a teljesség igénye nélkül:

Az ajándékok kiemelt partnere az InterMikulás (Intercars) volt, ők gyűjtötték a túra számára a legtöbb használtcikket.

Az eredeti terv szerint az adományokat a versenyzők szállították volna, de a vírushelyzetből fakadóan elrendelt általános rendezvénytilalom miatt a túrát januárra kellett elnapolni. A Mikulás azonban nem maradhat el, így a már összegyűjtött és megvásárolt adományokat - néhány önkéntes nevező segítségével - mi, magunk (szervezők) szállítottuk ki a rászorulóknak, utógondozottaknak, értelmi fogyatékosoknak, mélyszegényeknek és családvédelmi központoknak.

Már a kezdeteknél világossá vált, hogy a jótékonyságra és az adományokra mindenütt hatalmas az igény, a szervezők pedig a célállomásokat úgy választottuk ki, hogy azok a szervezetek és családok kapják, ahol a legnagyobb rájuk a szükség. A helyzetet jól jellemzi, hogy a célpontok között van olyan helyszín, ahol gyakorlatilag 20 év óta nem kapott senki semmit.

Az adományokat a következő helyszínekre szállítottuk ki:
  • Heim Pál Gyermekkórház – 200 gyermek
  • Fóti Gyermekotthon – 71 gyermek
  • Tovább Élni Egyesület perbáli lakóotthona– 37 fő
  • Csibész Gyermekjóléti Szolgálat Családvédelmi Központ – 5.000 fő, több 100 család
  • Újkígyós óvoda és iskola – 200 gyermek
     

Természetesen nem csak a gyermekekre, de az ápolókra is gondoltunk, őket könyvekkel és frissítőkkel ajándékoztuk meg.

A résztvevőknek szervezett Mikulás Mentőakció kalandtúra az eredeti tervek szerint, de új időpontban, január 24-én, ugyanúgy jótékonysági céllal zajlik majd. Az ezután befutó nevezési díjakból újabb ajándékokat vásárolunk, a túra során a versenyzők pedig a rászoruló családoknak közvetlenül is eljuttatják majd az ajándékokat.

További infók: www.mentoakcio.hu