Tuning World Bodensee. Európa legnagyobb, tisztán tuning autós kiállítása 2003 óta kerül megrendezésre az ikonikus Messe Fredrichshafen területén, a koncepció - a klubéletre építve, egy nagy rendezvény alá behozni a háttéripari kiállítókat - pedig igen hamar sikeresnek bizonyult.

Idestova 16 éve vagyunk állandó vendégei, sőt, a legtöbb esetben kiállítói is a nagy német show-nak, a 2013-as budapesti Miss Tuning fotózás óta pedig már partneri, de sokkal inkább baráit a viszony a szervezőkkel. A hosszú évek alatt Bodensee rengeteg fejlődésen és változáson ment keresztül, az idei, 19. felvonás pedig már a COVID előtti utolsó bulihoz képest is merőben új képet mutatott.

Style Mile

Míg 2019-ben, az általunk legutóbb meglátogatott felvonáson még a Club Scene csarnokai vitték el a show-t, idén vitathatatlanul átvette a helyét a 4 csarnokot, egy teljes foyert, valamint az European Tuning Showdown placcának cirka felét elfoglaló Style Mile.

A főként "utcai" tuning, valamint a stance gépjárművek témakörének szentelt tematika teljesen új oldaláról mutatkozott be. A legismertebb európai klubok tucatjai állítottak ki, olyan nevekkel, mint a Camber, a Pipifein, a CAtuned, a Whysobroke, vagy éppen a TOFU Garage. A csapatok többsége komoly standdal, zenével, saját merchandize termékekkel jelent meg odakint, zárás után pedig komoly afterparty-k keretei között gyűltek össze a tunerek odabent.

Beszámolót és rengeteg képet itt találsz a Style Mile felhozataláról.

Club Scene

A "klasszikus" klubos területek mindössze három csarnokba szorultak vissza, a régen látottaknál sokkal visszafogottabb standokkal, decensebb, néhol kicsit már retronak számító járművekkel. Természetesen sok üdítő kivétel is volt, de elég szép számban voltak felfedezhetők olyan veterán társulások, valamint autók is kint, akik évtizedek óta, szinte változatlan formában szerves részei a kiállításnak.

Sőt, az igazi "őskövületeknek" egy külön részleget is nyitottak az A1-ben, ami Schätzen Garage (kb.: a garázs kincsei) név alatt gyűjtötte össze a már igazán a 2000-es, vagy korábbi évek stílusában épült gépeket. A legtöbbjükön egyetlen csavar sem változott azóta, de hatalmas élmény volt a nosztalgikus utazás azokba az időkbe, ahol még a mi generációnk nekikezdett a tuningolásnak.

A Club Scene felhozatalát ebben a galériában találod!

European Tuning Showdown

Kontinensünk legnagyobb respekttel bíró autós szépségversenyét 2012 óra rendezik meg a Tuning World Bodensee-n, az egyedülálló program pedig vitathatatlanul az egyik legerősebb ütőkártyája a rendezvénynek. A mezőny az adott szezon során, több ország legnagyobb rendezvényeiről gondosan összeválogatott showautókból áll össze, melyek egy speciálisan kialakított arénában "csapnak össze" egy egyenes kieséses szépségverseny keretei között.

Ami biztos, hogy már maga a versenyre bekerülni is hatalmas megtiszteltetés egy autóépítőnek, hiszen jelenleg nincs ennél nívósabb show and shine megmérettetés Európában.

A nemzetközi mezőny 2019-hez hasonlóan "csak" 48 résztvevős volt, autók terén viszont idén is hihetetlen pazar géppark állt össze. Ami először szembetűnt a felhozatalban, hogy négy év alatt sokat változtak a trendek, ami erősen meglátszott már ebben a mezőnyben is. Míg eddig leginkább hardcore show-autókat láthattunk itt, az ultraszínes, minden négyzetcentiméteren teleextrázott járműveket helyett a főszerepet jórészt a letisztultabb, "használhatóbb" tuningok és épített autók vették át.

2023 legjobbjaként azonban pont egy üdítő kivétel, a Hotrod Hangar minden porcikájában kézzel épített, full-custom 1951-es Mercury Coupéja gördülhetett fel a porondra. Az 550 lóerős LS V8-ast egy űrhajó mintára átalakított, kiszélesített és topchop-olt 100% rozsdamentes acélből készített kasztni veszi körbe, speciális, minden fényviszonyban más árnyalatban pompázó, szálcsiszolt aluminiumot idéző fényezéssel. 

Beszámolót és rengeteg képet itt találsz az European Tuning Showdown felhozataláról.

Hazai pálya

Ahogyan korábban, idén is élt a lehetőség hazánk tunerei részére, hogy az AMTS standján mutatkozzanak be a nemzetközi közönség számára. Végül három autóval sikerült kijutni a rendezvényre: a Modified Stance Crew két Audija, valamint a DDR Deluxe patika Trabantja került kiállításra, közülük pedig Hideg Tomi A3-asa, valamint Varga Tibi 601-ese díjazott is lett a show szépségversenyén, amihez ezúton is gratulálunk!

A Tuning Award a klubos autók, valamint a privát vasak megmérettetése, a szervezők idén idén pedig csak  egy overall TOP 50-est hirdettek, mellőzve bármiféle márkára, vagy átalakításra vonatkozó kategorizálást. Több száz nemzetközi autócsoda között azonban így is óriási megtiszteltetés a díjazottak között lenni, főleg, hogy a mezőny igencsak erős volt - elég csak végiglapozgatni a kapcsolódó galériát.

Miss Tuning :(

Szépségversenyek szempontjából egészen 2019-ig a show-val együtt került megrendezésre a hatalmas presztízzsel bíró Miss Tuning is, autók helyett a hölgyek számára. A kezdetek óta az egyik legerősebb PR-eszközként működő, világhírű naptár köré igen komoly körítést kapott ez a program: a győztes lány nem csak komoly díjakkal gazdagodott, de egy évig nagykövetként képviselhette a rendezvényt szerte Európában, a Tuning World Bodensee színeiben.

Nos, a népszerű program, mint kiderült, sajnos legutóbbi részvételünkkor került megrendezésre utoljára, a megszűnése pedig a pletykák szerint főként a különböző jogvédő szervezetek lobbimunkájának tudható be. Már a korábbi felvonásokon is történtek különféle attrocitások - az egyébként minden tekintetben feddhetetlen - program ellen, a szervezők pedig úgy fest, hogy meghajlottak a nyomás előtt. Kár érte.

95.600 látogató nem tévedhet

A legfontosabb programokon túl is rengeteg látnivaló várta a 95.600 látogatót, aki tiszteletét tette idén Friedrichshafenben. Odakint - valóban látványos - tempós drift bemutatók és drift taxi szórakoztatta az adrenalinra éhes közönséget. Újraéledt továbbá a Performance Dome névre keresztelt csarnok, ahol beltéri zenés táncos műsorok, lowrider show-k, valamint halálgömbös motoros bemutatók zajlottak. A korábban itt található VIP tuning parkoló pedig az A1-be került, a Schätzen Garage mellé.

Ami viszont visszatért a gyökerekhez, az a hivatalos show-afterparty volt, melyet ismét a pavilonon belül szerveztek meg - sőt, péntek és szombat este is óriási bulival várták a kiállítókat.

Akárhogyan is nézzük, évről-évre Bodensee-n gyűlnek össze Európa legszebb tuning és show-autói, mellettük viszont a klubos zónák bőven tartogatnak minőségi vizuális élményanyagot.

Összefoglaló galériánkban közülük láthattok egy jó nagy adaggal, megspékelve a céges csarnokok felhozatalával. A jövő évi Tuning World Bodensee-re május 9-12. között kerül sor, de a rendezvény jó néhány építésével testközelből találkozhattok már két hónappal korábban, a 2024-es AMTS-en is.

További részletek, több száz kép formájában a galériában!