Fotó: Turbometal facebook

Három évvel ezelőtt, a visontai Fast & Furious Party-n találkoztam néhány vidám sráccal, akik a gépen hosszú záridővel exponálva, elemlámpákkal szaladgáltak az autók körül, egészen egyedi képeket létrehozva végeredményképp.

Mivel én is épp fotóztam, meg jó fejek is voltak, gyorsan összeismerkedtünk, sőt névjegyet is kaptam tőlük, melyen az állt: Turbometal Motorblog, na meg egy webcím. Akkoriban itt még csak egy kezdetleges blog állt, kevés, de rögtön leszűrhetően színes, egyedi tartalommal feltöltve.

A képek és a statikus tartalom mellett, Turbometálék 2010-ben ragadtak kamerát, hogy saját filmeket forgassanak autókról és motorokról. A legelső alkotás során egy 1987-es Toyota MR2-esre szegezték a kamerát, a teljesen egyedi stílusban leforgatott kisfilm pedig hamar népszerű lett a Youtube-on. Innen indult az, amit mára valóban joggal nevezhetünk a magyar gépjármű-média újhullámának, avagy a járműkultúra közvetítésének, hamisítatlan és utánozhatatlan Metál nézőponton keresztül.

Számos leforgatott film, reklámfilm, beszámoló, hagyományosnak semmiképp nem mondható autóteszt, valamint a Mopedmetál néven meghonosított motoros rendezvényt követően, a múlt hétvégén a csapat eddigi egyik legnagyobb dobására került sor. Legkomolyabb munkájukat, a másfél évig készült Volvo Rush-t a Toldi moziban vetítették le, melyet stílszerűen egy autós találkozóval is összekötöttek.

Volvo Rush trailer

A Volvo Rush kétszer töltötte meg rogyásig a mozitermet, aki pedig lemaradt róla, idén már biztosan nem tudja megnézni, hiszen több filmfesztiválon is indítják majd, ahol alapfeltétel, hogy az interneten ne legyen megtalálható az anyag.

Szívből kívánunk hatalmas sikert és rengeteg díjat a további szerepléshez a Turbometalnak, blogjuk, valamint Youtube csatornájuk követését pedig melegen ajánljuk mindenkinek, aki igényes autós tartalomra vágyik az e téren is szenzációhajszolt mindennapjainkban.

The VOLVO RUSH ///
magyar kisjátékfilm premier és klasszik autóstali

A vasárnapi eseményekről pedig a Backyard Garage-tól kaptunk egy remek beszámolót, íme:

Aki nyomon követi a hazai autós oldalakat, annak nyilván nem ismeretlen a Turbometal Motorblog neve. A srácok igazán egyedi stílusú, csak és kizárólag minőségi, videókat tesznek közzé időnként a neten. Nemrégen pedig bejelentették, hogy valami különleges dolgot fognak tető alá hozni.

Néhány kedvcsináló kép, és két trailer után, megszületett a dátum is. 10.12. Toldi mozi, Volvo rush premier! Egyből felkaptam a fejem, mert tudtam, ismét valami igazán Metal dolog készült. Ráadásul rátettek egy lapáttal, mert a bemutató előtt egy belvárosi autóstalit is tartottak. Regisztráció kellett a beengedéshez, amire szerencsére az autóm is bebocsátást nyert.

15:30-tól engedték be az autókat, én pedig jó szokás szerint akkor még otthon szerencsétlenkedtem. :-D Aztán összeszedtem magam, bepattantam a kocsiba és tudomásul vettem, hogy vastagon áll a por a gépen. Így indulás mosni és végül csak sikerült 16 óra körül megindulni a belvárosba. Üllőin laza krúz, egy kis hangoskodás, majd behajtás a Dessewffy utcába, ahol már vártak a fiúk, és messziről integettek, hova kéne befordulni. Leparkolás, pacsi mindenkinek, aztán kerestem az ismerős arcokat.

Első körben csak Zsolesz cimborámat és a Fritzenfest főnökét, Zoltánt találtam mint ismerőst. Klasszik tali volt, 94 előtti verdákkal, úgyhogy aki a találkozókon megszokott autókat várta, annak csalódnia kellett. Itt viszont olyan fasza gépekbe lehet belefutni mint egy ultrapatent 190-es Merga, vagy egy makulátlan 02-es.

A képeken majd láthatjátok, volt látnivaló bőven. A kedvenc pillanat számomra az volt, amikor megérkeztek a motorosok is. Egy-két cafe racer példányt is találtam.

A lényeg, hogy a hangulattal nem volt gond. Majd megjelent a Road Hogs képviseletében Racce Robinzon, és a 819 Company vezérigazgatója, Laceqa is begördült végül.

Hét előtt nem sokkal, aztán indulás volt a mozi felé, hogy megnézhessük a filmet. A parkoló tele volt, de az sehol sem volt ahhoz képest, amilyen sor kígyózott a bejárat előtt. Így kénytelenek voltunk pofátlan módon, egy kis protekcióval bejutni. (Köszi Balázs!) Jegyvétel, popcorn, üdítő, egy kis várakozás és már bent is voltunk a teremben. Villany le, és kezdetét vette a film. A tömeg őrjöng, mindenki tapsol, huhog! És ez még csak az első pár perc. Még mindig nem lövöm le a sztorit. A rendezés über! Komolyan megnéztem volna belőle egy másfél órás filmet is akár. Fantasztikus lassítások, és iszonyat jó hangulat. Gratulálok mindenkinek, aki bármilyen formában is hozzájárult, hogy másfél év után ez a végeredmény kerüljön vászonra! Magasra került a léc, és önerőből(!), ezért külön pacsi!

Nagyon remélem, hogy hamarosan lesz egy újabb, hosszabb film is, amire természetesen ismét elmegyek! Még egyszer gratulálok! Metal power!! :-)

Képekért köszönet Tóthfalusi Viktóriának!

Attila / Backyard Garage