Lengyelország legnagyobb és legszínesebb tuning fesztiválja múlt hétvégén gyűjtött egy kupacba ismét néhány száz példányt Európa legkomolyabban átépített - de főként utcai használatú - tuning autójából. A hagyományszerűen nyár közepén megrendezésre kerülő összeröffenést egyre többen tartják a kontinens No.1. eseményének, nem is véletlenül!

Egyrészt, a RACEISM névre keresztelt találkozó továbbra is meghívásos alapon működik, a kiállítók pedig gondos előválogatást követően kapnak csak belépési jogosultságot a szervezőktől. Az Európa cirka 20 országából érkező gépeket Wroclaw egyik legnagyobb stadionjának kerengőjén parkolják le, míg a rendezvényhez hozzánőtt drift show az alsó parkolóban kap helyet. A bemutatókat így a teljes pályát, minden kanyart belátva nézhetik végig a látogatók, a stadion akusztikájának köszönhetően pedig a versenygépek durrogása és ropogása a teljes területet bezengi, mintha csak a pilóta mellett ülnénk.

Minderre még egy kalappal rátesznek a nagyszínpadról folyamatosan hallható chillout, underground zenék, melyeket élőben pörgetnek a DJ-k: pont ettől pontosan olyan az egész, mint amit az aftermovie-kon láthatunk, élőben pedig ugyanazt az érzést hozza, mint a videókon.

A felhozatalra idén sem lehetett panasz, brutális, ami kint volt. Mindez főként annak köszönhető, hogy nem voltak kompromisszumok, színvonalban egyetlen autó sem lógott ki a sorból. Nem csak azért, mert hazai talikon nem minden nap lát az ember Lambót, vagy Porschét, hanem amilyen minőségben voltak itt megépítve az autók, az mindenképpen vitte a prímet. Mindenütt háromrészes, egyedileg épített kerekek, bukócső, brutális szélesítések, földig lehúzott diffúzorok, toldatok... és kivétel nélkül minden patika állapotban!

Ami pedig még szimpatikus vonása a rendezvénynek, az maga a szépségverseny lebonyolítása. A sok száz autóból a szervezők kiválasztották a legszebb 16-ot, utána őket elég sajátos módon redukálták le 8-ra. A top 16 autó nevét kalapba rakták, ahonnan mindig véletlenszerűen húztak ki kettőt. A két autó színpad jobb ás bal oldalára áll, ahol 1-1 speaker állt, mindegyikük az egyik versenyzőt képviselve. Középen hat zsűritag foglalt helyet, akiknek a közönséget bevonva, 3-ról visszaszámolva kellett kézfeltartással jelezniük, hogy ki jut tovább. Ha az eredmény döntetlen lett, a közönség hangerejére bízták az autók sorsát. Nagyon színvonalas és interaktív volt a dolog levezetése, még a perzselő napon is szívesen állta végig az ember az eredményhirdetést!

A felhozatal zömét most is többségében lengyel építések tették ki, de voltak bolgárok, belgák, svédek, oroszok, csehek is, na és persze most is jelentős számban érkeztek a német és az osztrák szcénából. Ami pedig külön öröm, hogy idén is voltak magyar autók a meghívottak között.

Ha pedig mindez nem lett volna elég, iszonyat komoly volt a csaj- és hoszteszfelhozatal is, egy lengyel rendezvényen, eddigi tapasztalataink szerint mondjuk ez annyira nem is meglepő... ;)

A többiről pedig beszéljenek a képek: cirka 400 fotót találtok a galériában az eseményről, melyekért hatalmas köszönet illeti a MiiM Photo csapatát. A beszámolóért pedig nagy köszönet Patriknak, aki autójával szintén részt vett a rendezvényen.