Hamis AC Schnitzer felnik megsemmisítése

Míg 1996-ban 973 darab hamis könnyűfémfelnit koboztak el a tuning piacon, addig 2009-ben 9622 darabot. A hamisítványok száma a piacon 2003-2004-ben ugrott meg. A másolatok eredete 95 százalékban a távol-kelet, ahol a legnépszerűbb felnimodelleket utánozzák le.

Lefoglalt hamis könnyűfémfelni - veszélyes tuning

Az eljárás biztonsági kockázata, hogy csak a formát és a felületkezelést tudják közel azonosra készíteni, a fémötvözet receptjét nem ismerik. Ez olyan felni-típusok másolásakor jelent elsősorban problémát, amely nagy teljesítményű autókra készültek, jellemzően ritka, vagy vékony küllős típusok. A hamis felni fémötvözete egyszerűen nem elég erős a használat közbeni erőhatások alakváltozás vagy fáradásos törés nélküli elviselésére.

Repedések a hamis felnin a kerékagynál

A német TÜV laborokban folyamatosan vizsgálják a lefoglalt, bizonyíthatóan hamis eredetű keréktárcsákat. A terheléses vizsgálatoknál a kerékagy közeli küllőtörések és repedések, a kerékcsavar furatok tágulása, valamint a peremrepedések a leggyakoribbak. A dinamikus terhelési vizsgálatok pedig erős deformációs hajlamot, illetve szintén anyagrepedéseket tártak fel.

A hamis felni repedései kiöntve jelzőfestékkel - 220 felett mi történik?

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hamisított könnyűfémfelnik használata baleset- és életveszélyes. Egyrészt hirtelen dinamikus terheléskor (kátyúba hajtás, erős fékezés, agresszív vezetéssel megtett útvonalszakasz) mehet tönkre a felni, amely defektet, az autó irányíthatatlanná válását okozhatja. Másrészt a rendszeres használat során fáradásos sérülések miatt történhet meg ugyanez egy felni életében igen rövidnek számító időn, 1 éven belül. Igazán a biztonsgi kockázat mellett másodlagos kérdés, hogy a hamis felnik felületkezelése sem időtálló, szintén egy éven belül kopik, pattogzik a lakk, a festék.

Hamis felni kikopott csavarfészkei


A hamisítók kedvenc célpontjai egyrészt a jól sikerült gyári felnik - például Audi A8 -, illetve a legnépszerűbb tuning felnik, azok közül is a drága modellek. Így például a német AC Schnitzer sokat "szenved" a hamisított AC-felniktől, és a legnagyobb élharcosává vált a másolatok üldözésének. Az általa életre hívott "Stop the Copy" mozgalom lényege is a másolt, nem eredeti alkatrészek elleni küzdelem - amellyel a saját érdekeik védelme mellett a felhasználókét is védik, hiszen az utánzatok minőséga sok kívánnivalót hagy maga után, itt veszélyes az olcsó ár.

A hamisított portékát sokszor eredetiként adják el, amivel a vásárló már az áralőnyt is veszti, így érdemes figyelni milyen forrásból mit vásárolunk. A hamis termékek közös jellemzője, hogy rendszerint hiányoznak róluk a szériaszámok, ötvözet jelölések, konkrét típusjelölés, és a számazási hely sincs feltüntetve. Persze az ilyen felniket inkább olcsóbban, replikaként kínálják eladásra, de két replika között is nagy a különbség. Ugyanis a neves felnigyártók is készítenek jól sikerült gyári formákról replika felniket, ezek minősége rendszerint megbízható, a felhasználók inkább a felületkezelési minőség gyengeségéről számolnak be. Ritkább probléma a túl lágy anyag, amely miatt a replika felni az eredetinél kevésbé viseli el a megterhelést, hamar deformálódik. De ne keverjük össze a hivatalos replika modelleket a hamisított felnikkel.

Visszatérve az AC Schnitzerre, és a mozgalmára, a múlt héten semmisítettek meg ismét egy tétel elfogott hamis AC Schnitzer felnit, amelyeket minőségi szempontból is megvizsgáltak. A tapasztalatok egyeznek a korábbiakkal, a felniken a fárasztási vizsgálatokon repedéseket észleltek a kerékagy körül és a küllőkön. Mindez azt jelenti, hogy továbbra sem érdemes kockáztatni, és könnyűfémfelnit megbízható forrásból kell vásárolni!

 

Némi háttérinformáció

A német hivatalos adatok szerint a német gazdaságnak a márkahamisítás 20-30 milliárd Euró veszteséget okoz évente. Mivel a hamis termékek más termékektől veszik el a vásárlót, 70 000 munkahelyet veszélyeztet a hamisítás - nem csak a felnik természetesen, hanem minden termék.