Los Angeles: 2001-ben innen indult és az idén tavasszal mozikba került hetedik rész után újra itt tart a Halálos Iramban sorozat sztorija. A filmekben szereplő számos helyszín pedig egyáltalán nem elérhetetlen, sőt, bárki szabadon meglátogathatja őket, aki arra jár. Megnéztünk mi is párat!

Neptune's Net / Pacific Coast Highway

A verseny, ami a Neptune's Net-nél végződik

Az első rész egyik ismert jelenetét - Brian lenyomja a Ferrarit a frissen elkészült Suprával - a nyugati part egyik legszebb szakaszán, Malibu Beach közelében forgatták. Az óceán mellett kanyargó Pacific Coast Highway kedvelt túraútvonal, a filmben is szereplő Neptune's Net étterem pedig valóságos zarándokhely, főleg a motoros bandák körében.

A Neptune's ma. Főként a motorosok körében kedvelt zarándokhely

A verseny után Vin Diesel és Paul Walker is ide térnek be egy kis seafood-ra, a beszélgetős rész is a terasz egyik asztalánál lett felvéve. Mostanság persze kizárt lenne, hogy csak úgy lazán eléparkoljanak egy szabad helyre, ilyet ugyanis több száz méteres körzetben nem lehet találni az út egyik oldalán sem. Az terasz előtti rész csak motosoknak van fenntartva, az étteremhez tartozó parkoló pedig kizárólag valet üzemmódban működik - már ha van benne egyáltalán üres szpot.

Kilátás Mailbu Beach-re a highway-ről, ahol a Ferraris-versenyzős jelenetet forgatták

A látogatók konstans rohamát egyébként meglepően jól kezeli a Neptune's személyzete. Annak ellenére, hogy ott jártunkkor is több százas nagyságrendben tartózkodtak vendégek a helyszínen, a profi kiszolgálásnak köszönhetően, sorbanállással együtt 20 percen belül megkaptuk az ételt, sőt, még asztalunk is volt a teraszon. Látszott, hogy nem aznap tapasztaltak először tömegjelenetet, bár azt megnéztem volna, hogy közvetlenül az első film után mit éltek át...

Voltak igen komoly vasak az út szélén. Ez itt éppen egy AMS EVO...

A kínálat zöme egyébként tenger gyümölcsei / sültkrumpli kombót takar különféle variációkban, de a kulináris részétől annyira nem voltam elragadtatva a dolognak. Lehetett kapni viszont nagy üveges, 0,7 literes Corona sört, ami egyértelműen instant get választás volt. Még szép, Dominic Toretto is ezt itta szemcsó

A szerencsésebbeknek ott volt a valet parking

Ami sokkal inkább tetszett, hogy a motorosok mellett számos igen komoly import autó is parkolt a környéken. Érzésem szerint valamiféle év eleji JDM autós túrába botolhattunk bele, de - zarándokhely lévén - az mondják, nagyon gyakoriak a tuning autós vendégek errefelé. Ezt valahogy el is tudom képzelni.

A Neptune's pontos címe: 42505 Pacific Coast Hwy, Malibu, CA 90265

Toretto-ház, Los Angeles

Dominic Toretto háza

Főleg az első epizódban játszódik számos jelenet Dom jól ismert otthonánál, ami szintén egy könnyen elérhető helyszín Los Angeles szívében, egy nyugodt kis kertvárosi utcában. Volt itt már a filmben házibuli, sütögetés, dráma, sőt az utolsó részben fel is robbantották az egészet, úgy ahogy van.

Nos, a legendás épület nagy meglepetésünkre magánkézben van és egy középkorú házaspár éli benne teljesen hétköznapi életét, az udvarban egy jelentéktelen családi kombi társaságában. Illetve inkább csak él, hiszen nincs olyan nap (de talán óra sem) mikor valamely Furious-rajongó autós arc éppen ne szelfizne a portájuk előtt. Rosszabb esetben a kapubejárót teljesen elállva a kocsijával, jobb estben anélkül.

A Toretto-ház ma

Maga a ház kívülről semmiben sem különbözik attól, amit a filmben láttunk, leszámítva a rácsos fehér kerítést, amit a forgatás idejére elbontottak. Ami viszont sokkal inkább szembetűnő diffi, az a hátsó udvar, aminek a végében semmiféle garázs sincs - és egyébként soha nem is volt. A filmbeli helyén már a szomszéd telke kezdődik, a jól ismert fakapus / fatetős műhelyt digitális trükkel szerkeszették csak a kert végébe.

Habár sokan azt hihetik, mennyire király lehet egy ilyen híres utcában lakni, a lakók láthatóan már rendesen unják a lassan 15 éves banánt. De talán legjobban a vele szemben lakó, egyébként fiatal srác. Mikor odaértünk, éppen három Subarus rajongó fotózta az autóit a ház előtt, persze a fél sávot teljesen elfoglalva az utcából. Hősünk pedig felháborodva végigkiabálta velük a tornácáról azt a teljes nettó három és fél percet, hogy mégis mi folyik itt és mit képzelnek magukról. Majd miután elmentek, úgy ahogy volt (alsógatya + trikó + papucs kombó) jelentőségteljesen hátrébbparkolt az autójával. Ezzel:

Itt is jól látszik, hogy nincs hátul műhely

Igen, ez a lerúgott, elől lemezfelnis Civic és a parkolóhely a Toretto-ház előtt is az övé. Valószínűleg már egy ideje nem olyan nagy F&F-rajongó.

A Toretto-ház pontos címe: 722 E Kensington Rd, Los Angeles, CA 90026

Toretto's Market

Tonhalas szendvicset, valaki?

A háztól alig száz méterre található az a kis szendvicsező, ahol az első részben alakul ki verekedés az eladónő, Mia miatt, aki egyébként Dom húga. A filmben Toretto's Market névre hallgató vendéglátóipari egység a valóságban Bob's Market névre hallgat és még csak nem is büfé, hanem egy kisbolt, kínai tulajdonossal.

Toretto szendvicsezője ma

Az épületet csak a film erejéig alakították át falatozóvá, egyébként sem a berendezésnek, de még a helységek elrendezésének sincs köze ahhoz, amit a vásznon láttunk. A való életben egy sima trafik, persze nem a hazai értelemben.

Mivel itt is előszeretettel megy a fotózkodás - a Subarus srácokat itt is elcsíptük - és aki már megáll, legtöbb esetben vesz is valamit, "Bob" jól profitált a filmmel jött ismertséggel. Viszont ha valaki a tonhalas szendvics után érdeklődik, azt azért nem értékelik túlzottan szétvert

A pontos cím: 1234 Bellevue Ave, Los Angeles, CA 90026

A legendás helyszínek végigjárásához pedig mi sem lett volna stílszerűbb, mint egy "echte" amerikai sportautó, amit egy 2015-ös Dodge Challenger személyében sikerült meglelni. A facebookon feltett kérdésekre tehát a válasz, hogy nem, a szürke Honda Civic nem a miénk volt a Toretto-ház előtt, hanem ezzel mentünk:

Hirdetésünket az Alamo Car Rental támogatta. Ja, nem.

Durva, de a nyugati parton ezt a kategóriát - arányaiban a többihez képest - szinte fillérekért lehet bérelni. Minderről bővebben később!