Mikor cirka két éve először írtunk Peter Novague döbbenetesen formabontó koncepciójáról, az ERKO R2-ről, őszintén senki sem gondolta volna, hogy valaha meg fog valósulni a való életben. És tessék!

A cseh designer immáron 12 éve dédelgetett elképzelése a legendás Skoda 110R jelenkori verziójának feltámasztása, melyhez napjaink egyik legkedveltebb sportautója, az Audi R8 alvázát és középmotorjának felhasználását tervezte be, bármilyen furcsán hallatszik is mindez első körben. Az ihletet pedig minden idők egyik legsikeresebb rallye-Skodája, a 130RS, valamint annak utcai változata, a 110R adta.

Nos, az álom pont a versenygép negyvenedik születésnapjára valósult meg Peter tervei alapján, Skoda R200 Non-Fiction néven. Az autót egy az egyben egy legelső kiadású R8 alvázára építették.

A kész mű kisebb változtatásokkal, de szinte teljes egészében követi a korábban látott koncepciót. Számos elem emlékeztet az öreg Skodára: a hátsó rácsozás a 110R-t, a hátsó traktus íve, az oldalsó és az első beömlők pedig a 130RS-t idézik. A lámpák formája szintén remek mementó, ugyanakkor nem akármilyen autókról származnak: az első szett az új Bentley Mulsanne, a hátsó pedig a 2014-es Lamborghini Gallardo sajátja az eredeti terv szerint - a képeket elnézve pedig igen jó eséllyel a valóságban is. Ami némileg változott, az az első traktus beömlőrésének formája, továbbá az extra helyzetjelző lámpák is lemaradtak végül.

Az R200 jelen pillanatban az egyetlen prototípus szintjén létezik - már az is nagy szó - azonban megfelelő érdeklődés esetén 30 darabos limitált széria létrehozásában gondolkodnak. Motorilag a 420 lóerős V8-as, valamint természetesen a V10-es is elérhető, az autó ára pedig 255.000 EUR (kb 76 millió HUF) környékén kezdődik.

A "Szuper Skoda" minden bizonnyal lesz annyira népszerű saját hazájában, hogy elegendő befektetőt találjanak a sorozatgyártáshoz. Az első példányt egyébként a Volkswagen csoporttal szoros kapcsolatot ápoló Metal Hoffmann cégcsoport vezetőjének köszönhetjük, aki azután karolta fel a projektet, hogy Peter 3D-s tervei először lepték el a világhálót.

Hány nagyszerű dolog valósulhatna meg még így!

Képek: Skoda-news.cz, Worldcarfans.com