Opel Dakar Team

Egyedi tank, innen látszik a helye. Repülőgép ipari technológia

Nem egyszer hallottuk már, hogy a versenysport a technika igazi megmérettetése, hiszen az utcai körülmények között a legritkább esetben fordul elő olyan terhelés, ami versenyzés közben érhet egy autót. Különösen igaz ez az olyan hosszan tartó versenyekre, mint a Dakar. Így ellátogattunk az Opel Dakar Team főhadiszállására, hogy avassanak be bennünket, milyen szerviztrükkökkel oldják meg a váratlan feladatokat. Miközben akár űrtechnikára is gondolhatnánk, valójában a boltokban kapható eszközöket vetnek be, így az átlagautósnak is tanulságos lehet a kis tapasztalatszerző túránk.

Üzemanyagtank

Alul megrepedezett a tank és szivárogni kezdett

A csapatból Őri Péter mutatta a problémás részeket és a válaszul kitalált megoldásokat. Igyekeztünk olyan hibákat , javításokat kimazsolázni, ami egy átlagautó továbbjutásában is segíthet. Mert mondjuk azt a problémát, hogy a versenyautó hatalmas, a hátsó tengely elé a kaszniba szerelt, a repülőgépekben használt anyagból szabott műanyag tankja összedörzsölődött a karbon házzal, amibe beillesztették, és emiatt szivárogni kezdett, nem lehet hétköznapinak nevezni. Nem hétköznapi, de javítható, itt kétkomponenses ragasztóval készítettek új, záró műanyag réteget. Valameddig jó lesz.

javitás

Tank javítása kétkomponenses ragasztóval

Hétköznapibb ügy, ha elszakad valamely műanyag- vagy gumicső az autóban. Ez lehet benzincső, hűtőfolyadékcső, vagy valamely szívóoldali cső. Péter két csövet foltozott meg bemutatóként. Az egyik az ablakmosó csöve volt, amelyet kő szakított fel.

javítás

Mint mesélte verseny közben nincs idő arra, hogy kifűzzék, így marad a helyén és betekerik javítószalaggal. A szalag különlegessége, hogy önmagához tapad, így fedésben kell feltenni és a szalag szélek összevulkanizálódnak. Anyagából adódóan olaj- és benzinálló, így a következő bemutató egy benzincső betekerése volt. Ilyen is előfordul verseny közben, mert bár nagyon barkács hangulatú megoldás, de ha a továbbjutás a cél, akkor nem lehet szívbajoskodni.

javítás szivárgás

Ablakmosó cső javítva

 

Benzincső

Benzincső javítva

Mivel sérülékeny helyen van, sokszor éri baj a kipufogót is. Versenykörülmények között nem feltétlenül van lehetőség a cserére, vagy hegesztésre. Már csak azért sem, mert a hővédelem okán a rendszer java része hőálló anyaggal van betekerve. Sokkal egyszerűbb bandázsolással megszüntetni a kifújást.

Kipufogó paszta

Jó sűrű anyag, nem könnyű kinyomogatni

Persze nem elég feltekerni az üvegszálas szalagot, létezik hozzá egy spéci, hőtűrő anyag. Azt gondoltam valami drága holmi, így rákerestem a neten, de átlag 3000 forintért bárhol megrendelhető, megvehető egy tubus ilyen kipufogójavító. 800 celsius fokig hőálló, és a kipufogógázra köt, keményedik ki. Használható a cső összeillesztéseknél is. Péter kollégája a sérülésre is pacsmagolt, majd az első bandázstekercsre is, így szüntetve meg a kifújást.

bandázs kipufogó

 

kipufogó bandázs