A hó elején egész Európában kirajzottak a rendőrök, hogy minden EU-országban a passzív biztonsági eszközöket nem használó autósokra vadásszanak. Ez egy ilyen összehangolt akció, mindig téma szerint haladnak, például április közepén lesz a gyorshajtó vadászat, bár az most így is nagyüzemi, amíg el nem kopnak az új trafik.

De visszakanyarodva a témára a biztonsági övet, a gyermekbiztonsági rendszert és a motorkerékpáros bukósisak használatot ellenőrizték. Magyarországon a fokozott ellenőrzések a hó elején, hétfőtől szerdáig, azaz március 09-től 11-ig tartottak. A három napos ellenőrzés az ország teljes területére, a gyorsforgalmi, a fő- és a mellékutak forgalmának felügyeletére egyaránt kiterjedt.
Az ellenőrzés három napja alatt 3 463 esetben találtak valamilyen hiányosságot. Az esetek túlnyomó többségében (2 956 alkalommal, az összes intézkedés 98%-ában) a biztonsági öv használatának elmulasztását. Lakott területen belül 2 805, lakott területen kívül 114, gyorsforgalmi úton pedig 37 alkalommal buktak az autósok. Az utasok is renitensek voltak, több mint 400 olyan eset volt, amikor nem kapcsolták be magukat. Ráadásul 51 gyermek utazott gyermekülés nélkül. Plusz 6 motoros lobogtatta a rossz időben a haját. 

Néhány körözött alakot is elkaptak, 26 intézkedésre került sor egyéb, közbiztonsági jellegű jogsértés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, ide értve a körözött személyek elfogását, valamint a kábítószerrel visszaélést is.