„A legjobb ötletek mindig menet közben jönnek” - meséli Christian Haderer, a DOTZ vezető tervezője a nemrégiben elkészült DOTZ projektautóról. A DD2.JZ ötlete több, mint másfél éve született meg a fejében, akkor még senki sem gondolta volna, hogy vele együtt egy vadonatúj felni-koncepció is napvilágot lát.

Kezdetben csak néhány sor volt egy papírlapon, de határozottan különleges sorok - "Hirtelen jön az ötlet, hogy egy rendkívüli autóhoz egy még kivételesebb felnidesignt hozzunk létre" - mondta Haderer. Elgondolás elgondolást követett és egy szemvillanás alatt megszületett a teljes körű koncepció, legalábbis durva körvonalakban. Ezután a gyártón volt a sor, hogy az utolsó részletig kidolgozzon egy átlagosnak egyáltalán nem mondható ötletet, és mindenkit berendeljen a fedélzetre, akire szükség van a megvalósításhoz. A cél egyértelmű volt: tökéletes felnigarnitúra létrehozása egy olyan projektautóhoz, amit még sosem látott a világ. Az eredmény, a Misano Concept nemcsak lenyűgöző, de egyedülálló is lett, hiszen a design a DOTZ projektautója, a DD2.JZ épülése során valósult meg. A koncepció gyakorlatilag az utcai verzió - a DOTZ Misano - háromrészes, peremmel szerelt változataként realizálódott.

Koncepció, azaz testre szabott

Kezdetben ott volt a tervezés, valamint a nagy a kérdés, hogy az egyedi BMW Z4-re mi illene a legjobban. A döntés végül egy három részből álló, keresztküllős felnire esett. A következő lépés a technikai paraméterek - például a fékrendszer, a sárvédőívek mérete, valamint a belsejükben lévő hely - figyelembevételével a pontos specifikációk kidolgozása volt, hogy a felnik a lengőkarok és a felfüggesztés mellett is gond nélkül elférjenek. A hely, vagy szaknyelven megfogalmazva, a „telepítési tér” határozza meg az új kerekek maximális szélességét és ET-jét, továbbá nem szabad megfeledkezni a használni kívánt gumiabroncsok méreteiről sem. Christian Haderer rámutat: „Természetesen az irányadó szempont főként a súlyoptimalizálás volt, a tervet ezért többször is megváltoztatták. Végül az eredmény maximálisan pozitív lett, hiszen a widebody kialakítás mély peremet kíván, így sikerült tökéletesen ötvözni a designt és az aktuális trendet - a lehető legkonkávabb kialakítást."

Világpremier az Essen Motor Show-n

A "Szörny" - ahogyan nem hivatalosan becézgetik a projektautót - az új DOTZ Misano utcai verziójával együtt ünnepelte világpremierjét a 2018-as Essen Motor Show-n. A DOTZ standjának mindvégig erős látogatottsága méltó visszajelzés volt Christian Haderer, valamint a DD2.JZ projekt számára is.  „Nagyszerű érzés és megerősítés a rengeteg érdeklődő, valamint a látogatók csodálkozó arca, amikor először látják az autót a testközelből” - szummázta Haderer.

DOTZ DD2.JZ - egy igazán egyedi projektautó

A projekt célja a régi és az új technológia összehasonlítása - melyhez a BMW Z4 utódjának, valamint a Toyota Supra új kiadásának 2018. év végi megjelenése adta az apropót. A DOTZ a Z4 impresszív kaszniját a Toyota 2JZ GTE motorjával szerelte fel. A 3 literes ikerturbós motor még napjainkban is bőven megállja a helyét, a hajtáslánc hatalmas potenciáljának is köszönhetően. Az eredetileg a Toyota Supra MK4-ben és a Toyota Aristo-ban dolgozó erőmű gyárilag leginkább fojtott állapotban tudta megmutatni tudását. A DOTZ ezért úgy döntött, hogy közelebb hozza a technikát a tényleges határaihoz.

Méretek és adatok: DOTZ Misano Concept

  • Méretek: FA: 9x19 ″, ET 50, 235/35 R19, RA: 10,5x19 ″, ET - 15, 275/30 R19
  • Kivitel: Fényes felületű Radinox külső perem, alumínium belső perem, kovácsolt és csiszolt alumínium küllőzés, fegyverszürke fényezéssel
  • Szerkezet: kovácsolt, 3 részes, 5 lyukas rögzítéssel
  • Ár: A DOTZ Misano típuson alapuló koncepció, nem eladó
     

Mit érdemes tudni az Alcar-ról?

A Dotz, AEZ, Dezent és Enzo márkát itthon az Alcar Hungária Kft. forgalmazza. A felnik mindegyike hatóságilag elfogadott TüV-engedélyel (sőt, H-engedéllyel is) bír, így nálunk is legálisan forgalomba helyezhetők. A kerekekhez remek 3D konfigurátort kínálnak, melynek segítségével Te is felpróbálhatod őket virtuálisan az autódra! Sőt, ha még tovább tuningolnál, kattints és játssz Te is az Alcar Playground alkalmazással, ahol számos egyéb alkatrész közül is választhatsz.