Tokió - A Yokohama bejelentette, hogy mely motorsport eseményeket támogatja 2020-ban. A társaság középtávú menedzselési tervében, a Grand Design 2020-ban (GD2020) körvonalazott stratégia szerint a márka motorsportokban való megjelenése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a Yokohama az új gumiabroncs-technológiák fejlesztésének élvonalába kerüljön. 2020-ban ezért ismét sokféle rendezvényen jelennek meg Japánban és a világ minden táján egyaránt, a felső kategóriás bajnokságoktól a helyi versenyekig. A legfejlettebb technológiák iránti törekvések mellett, a motorsportban való aktív részvétellel a Yokohama a kapcsolódó piac fejlődéséhez is hozzájárul. Cikkünkben röviden bemutatunk néhány fő eseményt, amelyen a márka ebben az évben részt vesz.

A japán SUPER FORMULA bajnoksághoz szállított ADVAN versenyabroncsok 

Formula versenyek

Japán SUPER FORMULA bajnokság

A YOKOHAMA 2016 óta kontroll abroncsmárkája a japán SUPER FORMULA bajnokságnak, 2020-ban pedig ismét szállítják hozzá az ADVAN versenygumikat. Az ADVAN A005-öst száraz, az A006-ot pedig nedves pályás versenyekhez fogják használni. Ahogyan minden évben, idén is a 270 / 620R13-as első és a 360 / 620R13-as hátsó abroncsméretek kerülnek bevetésre.

Japán SUPER FORMULA bajnokság (2019)

Japán SUPER FORMULA LIGHTS bajnokság

Az ADVAN versenygumik szintén kontroll abroncsként szerepelnek a japán SUPER FORMULA LIGHTS Championship bajnokságban. Ez egy új sorozat, ami 2020-tól indult az előző japán Formula 3 bajnokság utódjaként, amely „a top pilótává válás kapujaként” vált ismertté. A cég az ADVAN A005-öt szállítja száraz pályás versenyekhez, valamint az ADVAN A006-at nedves pályán történő használatra. A versenyhez passzoló gumiabroncsméret 200 / 50VR13 az első, és 240 / 45VR13 a hátsó tengelyen.

A  japán SUPER FORMULA LIGHTS bajnokságon használt Dallara 320 versenyautó

Szuper-FJ

A Yokohama az ADVAN versenyabroncsait szállítja kontroll gumiabroncsként Japán Super-FJ Formula sorozatához, ami a Japán Autószövetség (JAF) nemzeti regionális bajnoksága. Az éves sorozat Japán nagyobb versenypályáin zajlik, az északi Tohoktól a déli Kyushuig.

GT Touring autóversenyek

SUPER GT

A SUPER GT versenyek két osztályra, a GT500-ra és a GT300-re oszthatók. A GT500-ban a nagy gépjárműgyártók csapatai dominálnak, míg a GT300 mezőnye általában változatosabb és egyedülállóbb. A GT500-as gépeket az 1. osztály specifikációival egységesítették, amelyeket legfőképp a német Deutsche Tourenwagen Masters (DTM, German Touring Car Masters) sorozatban használnak. A GT300 versenyeken ezzel szemben számos Japánban és külföldön gyártott autómárka versenyzik egymással. A mezőnyt nagyjából három típusra lehet osztani: (1) az autógyártók utcai autói, amelyek megfelelnek a nemzetközi FIA GT3 előírásoknak, (2) egyedi JAF-GT gépek és (3) az úgynevezett „Mother Chassis” gépek csoportja. Ugyanúgy, mint 2019-ben, a Yokohama három GT500 versenycsapatot fog támogatni (lásd az alábbi táblázatot), mellettük pedig több GT300-as  formációt is. 2020-ban a SUPER GT sorozat ismét nyolc fordulóból áll majd, köztük kettőre kerül sor a tengerentúlon: az egyikre Thaiföldön, a másikra Malajziában, ami hét év után először tér vissza a sorozathoz. Az események várhatóan a motorsport rajongók tömegeit vonzzák majd.

Nürburgring 24 órás verseny

A Yokohama  a népszerű 24 órás verseny számos résztvevő csapatának szállít gumiabroncsokat, melyek a világ egyik legvonzóbb versenypályájaként számon tartott a Nürburgringen mérkőznek meg egymással. Ebben az évben ismét a KONDO RACING és a BMW-kkel versenyző Walkenhorst csapatának célja a YOKOHAMA gumiabroncsok győzelemre juttatása. A KONDO RACING 2019-ben indult először a Nürburgringes 24 órás versenyen, ahol összesített kilencedik helyezést ért el. Ez a japán csapat által eddig elért legjobb eredmény. Gumiabroncsok terén az ADVAN A005-ös dukált a száraz körülményekhez, a nedves pályás futamokhoz pedig az ADVAN A006-ost vetették be.

A KONDO RACING NISSAN GT-R NISMO GT3 (2019)

TCR regionális és nemzeti sorozat

A Yokohama az ADVAN versenyabroncsait szállítja kontroll gumiabroncsként a világ minden táján tartott TCR (Touring Car Tace) regionális és nemzeti sorozatokhoz is. A TCR Japan szérián kívül a TCR Europe és a TCR Easter Europe regionális versenyekre is YOKOHAMA gumiabroncsokkal kerül sor, hasonlóan olyan nemzeti bajnokságokhoz, mint a TCR Iberico, a TCR Benelux, a TCR Germany, a TCR Scandinavia és a TCR Russia. A száraz pályás versenyekre az ADVAN A005, nedves időjárás esetén pedig az ADVAN A006 kerül bevetésre, mindkettő 250 / 660R18 méretben.

TCR Japán sorozat (2019)

Egyéb versenyek, ahol YOKOHAMA kontroll abroncsokat használnak

A fenti versenyen túl, a Yokohama a világ számos egyéb versenyén résztvevő csapatoknak szállít abroncsokat. Észak-Amerikában 2020-ban először szállítanak a Porsche Sprint Trophy USA West, a Porsche Sprint Trophy USA West Invitational és a Porsche Air-Cooled Cup USA sorozathoz. A neves autógyártóval fennálló partneri kapcsolatot még jobban kiterjesztve, a Porsche GT3 Cup Challenge USA és a Porsche GT3 Cup Challenge Canada kontroll abroncsai is a Yokohama termékei lesznek. Időközben pedig Japánban is az ADVAN versenyabroncsait fogják használni, az Inter Proto sorozat versenyeihez.

Egyéb versenyek

Terepjáró versenyek

A YOKOHAMA GEOLANDAR gumiabroncsait szállítja a terepjáró versenyeken szerte a világon résztvevő csapatoknak, beleértve a sivatagi versenyeket Észak-Amerikában és az Asia Cross Country Rally-t Délkelet-Ázsiában.

A Toyota Fortuner a Takuma Aoki vezetésével az Asia Cross Country Rallyen (2019)

Gokart versenyek

A YOKOHAMA továbbra is támogatja Japán legnevesebb gokart sorozatában, az All Japan Karting Championship OK osztályában versenyző csapatokat. A győzelem szellemében a pilóták mindegyike YOKOHAMA gumiabroncsokat használ majd. Ezen felül - a száraz pályás versenyekre ADVAN SLJ (ADJ) abroncsok szállításával - a YOKOHAMA ismét támogatja a japán Junior Karting bajnokság FP-Junior Cadets kategóriáját.

A tengerentúli versenyeket tekintve, az ázsiai karting nyílt bajnoksághoz, továbbá a Fülöp-szigeteken és más országokban zajló futamokhoz szintén ADVAN SLJ (ADJ) abroncsokat szállítanak.

Sotaro Mimura, Cot Promotion gokartpilóta (2019)

A Yokohama továbbra is lelkes támogatója a világ minden táján, minden motorsportban versenyző csapatának. A YOKOHAMA versenysportos körülmények közötti használatával összegyűjtött adatok a mindennapokra szánt gumiabroncsok fejlesztéséhez járulnak hozzá, szerte a világon. A fent említett versenyek friss híreit és eredményeit a YOKOHAMA motorsport weboldalán, Youtube csatornáján és más közösségi oldalain teszik közzé.

További információk: