A japán autók, és azon belül is a Honda népszerű roadstere, az S2000 elkötelezett hívei minden bizonnyal fáklyát és vasvillát fognak ragadni a most következő átalakítások láttán. Pedig a dolog már két éve létezik, és még csak nem is egyedi esetről van szó!

Az első kérdés rögtön lehetne az, hogy egy S2000 tulajdonost mi vihet rá a világ valaha gyártott egyik legjobb négyhengeres erőforrása, az F20C kiselejtezésére? A válasz meglehetősen egyszerű: dupla annyi henger, dupla annyi öröm.

Az egyik legismertebb ilyen jellegű konverzió internet-szerte egy Oklahomai kasznis szakember, Jason Kovach nevéhez fűződik, aki először hajtott végre hasonló szentségtörést átalakítást. Az ötletet számára egy neten látott működésképtelen elképzelés adta, mely során egy LS1-es blokkot próbáltak az S2000 motorterében életre kelteni. Bár az a projekt kudarcba fulladt, elég volt hozzá, hogy beindítsa Jason fantáziáját.

Összebeszélt egy barátjával - történetesen egy nyugalmazott GM szerelővel - majd miután elméletben összeállt a terv, el is kezdték keresni a megfelelő donorokat az átalakításhoz. A történet pikantériája, hogy S2000 terén végül pont a korábban interneten talált, elbaltázott példányt sikerült beszerezniük - akkor már motor nélkül.

Az 5.7 literes blokk, valamint a hozzá való váltó beszerzése már sokkal egyszerűbb volt odakint (mindkettő egy 2000-es Pontiac Firebirdből származott), így minden készen állt a beavatkozáshoz.

Az új szív behelyezése állítólag nem is túl nagy mutatvány. A klíma, kormányszervó és egyéb felesleges alkatrészek kipakolása után a V8-as szépen befér az F20C helyére, sőt, még szereléshez is könnyen hozzáférhető. A nehézséget inkább az úttörő státusz adta: mivel korábban senki nem készített még működő példányt hasonló konverzióból, minden felmerülő akadályt saját kútfőből kellett megoldani.

Bár a transzplantált, 345 LE / 470 Nm tudású blokk alaphelyzetben is erősebb volt, mint a négyhengeres előd - pláne nyomaték terén - Jason mégsem érezte elég harapósnak a végeredményt. Itt jött képbe a GM-motorok egyik nagy előnye, a különböző verziók közti kompatibilitás: a Z05-ös hengerfeje, szívócsonkja, valamint befecskendező rendszere került bevetésre, így pedig már rögtön szebben muzsikált V8-as.

A váltó maradt a Pontiac hatsebességes T-56-osa, melyet Exedy kuplunggal vérteztek fel, majd mindezt egy átalakított Cobra hátsó futóművel kötötték össze, egyedileg gyártott alumínium kardán segítségével. A lengéscsillapítókat az Eibach, a rugókat a HKS kínálatából szerezték be, a kasznit ennek folyományaként pedig 2.5 cm-el sikerült közelebb húzni az 5Zigen GN+Pro garnitúrához. A 17x7.5 és 17x8.5 colos felniken a BFGoodrich abroncsai feszülnek, a gyári méretekben: 225/45R17, 245/40R17.

Bár jelen esetben a technika a lényeg, a gyári S2000-nél mindössze 30 Kg-al nehezebbre sikeredett autó optikailag sem marad szégyenben. A motortér összes felesleges kiszögellését lesimították, a nem használt lyukakat betömték, és az egész kasznit a Mitsubishi EVO kék - Ruri Blue - árnyalatára fújták át. Az első lökhárítót a Honda 2004-től gyártott ráncfelvarrott elemére cserélték, a motorháztetőn, valamint a hátsó lökősön pedig szellőzőket alakítottak ki a hatékonyabb hűtésért. Végső simításként pedig egy Mugen hátsó szárny is felkerült.

Odabentre egyedi, kék-fekete alcantara ajtópanelek, váltószoknya, és középkonzol borítás, valamint a Honda CR váltógombja került extraként. Cserélték továbbá az S2000 jellegzetes digitális műszeregységét is, a helyét a Dakota Digital kijelzője vette át.

Jason példáját azóta meglehetősen sokan követték: bármely keresőben együtt kerül említésre az S2000 és a Corvette szóösszetétel, alaphangon 4-5 különböző találatot kapunk szívátültetett példákra.

Nézzünk is meg néhányat:

Tom S2000-esébe már egy LS7-est tuszkoltak, a 2006-os GTO váltójával, viszont a gyári tengellyel és diffivel házasítva. A 7.0 literes, gyárilag 505 lóerőt és 640 Nm nyomatékot teljesítő blokk méretei miatt itt már az alváznyúlványt is módosítani kellett.

Egy kanadai eredetű S2000, A Jasonéhoz hasonló átépítéssel,  LS1-es blokkal, Camaro váltóval és két vezérlőegységgel (S2000 és Corvette ECU)

Ebbe pedig egy 6.0 literes LS2-est tettek: 400 LE, 542 Nm gyárilag.

Egy LS3-assal szerelt szörny, gyorsulási versenyen videózva (sajnos a felvétel hulladék). A 6.16 literes erőforrás gyári állapotában 430 lóerőt és 575 Nm-t teljesít.

Ebben pedig szó sincs V8-ról. De mi így szeretjük ;)