Hatalmas évforduló van ma, nem csoda tehát, hogy a csapból is a Back to the Future trilógia folyik. A film második része szerint ugyanis pont a mai napon, amerikai idő szerint fél kilenckor érkezik Marty McFly, igen, Vissza a Jövőbe.

A - kimondani is szörnyű - 30 év távlatából mára kultfilmnek számító mozi autós vonatkozásban is hozott valami emlékezeteset, ez pedig az akkori debütálását élő kicsiny gyártó, a DeLorean szintén legendássá váló gépe, a DMC-12, melynek több példányát is átépítették a felvételekhez. A rozsdamentes acél kasznis, sirályszárnyas sportautó, habár a maga idejében merőben új próbálkozásnak számított - film ide, vagy oda - végül nem hozta meg a várt sikereket, így egy évvel az indítása után, 1982-ben végleg le is állították a gyártását.

A mintegy 9,000 elkészült DMC-12-esből, mára 6,500-ra tehető a még mozgó példányok száma. Alkatrész-utánpótlás híján ez a szám törvényszerűen egyre csökken, persze van, aki még ma is a legenda életben tartásán munkálkodik. Ilyen például Don Steger, a világ jelenleg is praktizáló egyetlen DeLorean szakembere, ő a teljes körű szervizen túl ikerturbózott Buick Grand National blokkokat pakol a gyári erőforrás helyére.

A DMC California 575 lovas Buick aggregátja

 

Ez pedig rá is fér a gépre, hiszen a DeLorean gyárilag egy 130 lóerős, V6-os blokkal rendelkezik, amivel ma már aligha domboríthat az amerikai vasak között. Van azonban más megoldás is, nem csak a V8.

A Stanford Egyetem mérnökei - együttműködve a Renovo Motors csapatával - történetesen elektromotorral szerelték fel az autót, ez azonban a kisebb mutatvány volt. A stílszerűen MARTY névre hallgató "Multi Actuator Research Test bed for Yaw control" fejlesztést önvezetővé, pontosabban ÖNDRIFTELŐVÉ tették, így anélkül tartja a kontrollt fánkrajzolás közben, hogy a sofőr egy ujjal is hozzáérne a kormányhoz.

A cél elérése érdekében természetesen számos ponton módosították a több, mint 30 éves technikán, a kerekenként operáló független elektromotorok felszerelésén túl is. Szervokormány, sportfutómű, komolyabb fékek, valamint komplett bukóketrec került az autóba, az elektronika hajszálpontos működéséről pedig szenzorok, érzékelők és 3D kamerák hada gondoskodik.

Persze megvan a hivtalos tudományos magyarázat is rá, miért kellett ilyen szinten szétvágni egy DeLoreant. Az egész tulajdonképpen egy tanulmány akar lenni, mely az automatizált járművek viselkedését vizsgálja: "Úgy gondoljuk, az önműködő járműveknek a fizikai határaikon belül bármilyen manőver elvégzésére képesnek kell lenniük, a veszélyek elhárítására" - magyarázta Chris Gerdes, a fejlesztésben résztvevő professzorok egyike. Baleset-megelőzés címszó alatt épült tehát a driftelő DeLorean, minden bizonnyal vaskos támogatás mellett - kíváncsiak lennénk, egy hasonló jellegű projekttel milyen esélyekkel indulhatnánk mondjuk egy EU-s pályázaton nevet

Habár az egész tűnik inkább egy jó PR-fogásnak a Stanford részéről, a végeredmény igencsak koolyra sikeredett, íme a videó:

 

Hogy legyen még egy kis hazai vonatkozása is ennek az egész mai Marty McFly-hype-nak, a filmekben szereplő egyik eredeti DeLorean két alkalommal is járt nálunk a ma már AMTS néven prosperáló Carstyling.hu Tuning Show keretei között: 2007-ben Szegedre, 2008-ban pedig az első budapesti rendezvényünkre hoztuk el az erősen kiszuperált gépjárművet.

A filmben szereplő eredeti DeLorean-ek egyike Szegeden, a Carsyling.hu Tuning Show előkészületei közt