Íme egy Ferrari azokból az időkből, amikor még nem ismerték a szuperautó kifejezést. Az ágaskodó paripás márka csak egy évtizede gyártott autókat, amikor ez a Gran Turismonak szánt 212 Europa elnevezésű modell készült.

A meghajtásért egy 2.6 literes 165 lóerő leadására képes V12-es erőforrás felel, ami mai szemmel nézve nem túl combos eredmény, de a járgány megjelenésének évében, 1952-ben tiszteletreméltó teljesítménynek számított.

A 212 Europa karosszériáját akkoriban még több különböző cég készítette, cikkünk alanyának "ruhája" például a Vignale műhelyében látott napvilágot. Ez volt az a vállalat, amely a legtöbbet tett azért, hogy a 212 Europa megszülethessen, de a modell azért is bír rendkívüli jelentőséggel, mert ez volt az első olyan Ferrari, amelyen Enzo Ferrari és Pininfarina együtt dolgoztak.

A történelmi jelentőségű 212 Europa 1950 és 1952 között volt gyártásban és mindössze 82 darab készült belőle. A képeken látható modell márciusban kerül majd kalapács alá az RM Auctions árverésén. A kikiáltási ár egyelőre nem ismert, de abban biztosak lehetünk, hogy a leendő tulajdonosnak nagyon mélyen zsebbe kell majd nyúlnia ezért a ritkaságért.