Kiszerelt tank

A kiszerelt tank, oldalán a benzinszűrővel, amit időnként illik azért kicserélni

A tankon belüli üzemanyagpumpáknál az elhelyezkedés okán üzemanyag-szivárgásról már nem beszélhetünk. Így maradnak a kopás vagy szennyeződés miatti hibák. A motor a benzint egy műanyag szűrőn át szívja. Ennek öregedése esetén átjuthatnak nagyobb lerakódás darabok a motorhoz, vagy a motor házán belüli lerakódások is leszakadhatnak és okozhatják a motor megszorulását, megállását. Ekkor az autó leáll. A továbbhaladásra egy próba ad reményt, a motort tápláló vezetékek polaritásának a megfordításával van rá esély, hogy a másik irányba megmozduljon a forgórész és kilökje magából a pumpa a szennyeződést.

A pumpaház kiszerelése a tankból

A pumpaház kiszerelése a tankból

A pumpa a normál használat során is használódik, kopik. Úgy a csapágyai, mint a szénkeféi. Emiatt a teljesítménye, a szállítókapacitása csökken illetve ingadozóvá válik. Az autó motorja emiatt húzhat rángatva, időlegesen csökkenhet a teljesítménye, kevésbé dinamikus, nagy sebességnél erőtlen. Még szerencse, hogy más jel is utal a pumpahibára, hiszen a felsorolt hibajelenségeket még igen sok elromló- vagy elromlott motor részegység, segédberendezés is okozhatja.

Benzin leszivattyúzás

Benzin leszivattyúzása a tankból, első próbának

A meghibásodó pumpa árulója a hangja. A hangosodó, zúgó, morgó hangú pumpa előbb-utóbb tönkremegy és leáll. Érdemes hát a hang megjelenésével ellenőriztetni az állapotát, behatárolni a hibát. Ehhez érdemes hozzáférni, ami nem megy mindig egyszerűen. A tankba szerelt üzemanyag-pumpájú autók közül egyszerűbb a szerelő dolga, ha a tankhoz felülről, az utastérből van hozzáférés. Ekkor csupán a hátsó ülést, és az alatta lévő szigetelést kell kiszerelni - a tankok helyzete az utóbbi tizenöt évben jellemzően a hátsó tengely előtti.

Nyomásmérés

Az üzemanyag nyomásának a mérése

Azonban előfordul, hogy nincs fentről hozzáférés, ekkor ki kell szerelni a tankot. Bárhogy is férünk hozzá, elsőként hallgassuk meg a hangját. Gyakorlott, az adott autótípust ismerő szerelők tudják mikor zajos a pumpa. Ha kevés a hallgatózás, akkor meg kell mérni a pumpa teljesítményét. Ezt a legegyszerűbben nyomásmérővel lehet megtenni. Ha a pumpa közel 4 bar értékű üzemanyagnyomást produkál, akkor jól működik. Ha nem akkor cserélni kell.

ez ennyi

Ez még ugye nem is olyan vészes

A cseréhez ki kell emelni a tankból. Ehhez oldani kell a felső rögzítést, amely vagy csavaros, vagy bajonettzár jellegű. Szintén oldani kell az üzemanyag-, és elektromos csatlakozókat. Ezután kiemelhető a motort házastól. A motor így cserélhető, az új beszerelése a kiszerelés fordítottja. Közben érdemes figyelni részletekre is, így a tömítések pontos visszaillesztésére és a talpszűrő kitisztítására és visszaszerelésére. Mindez fontos, hogy az új pumpa megfelelően, hosszú élettartammal üzemelhessen.

Tank vissza az autó alá

A tank visszaszerelése