Kis autón december eleji gumicsere, pont a téli szezon elején egyértelműen téligumi beszerzést jelent. Mármint általában. Aztán a nyárit a legtöbben el is hagyják, nyúzzák a télit. Na de nálunk nem így működik, minthogy szeretek a tömegvéleménnyel szembe menni és mindig feltenni a miért kérdést, így már régóta próbálom a különböző négyévszakos gumikat. Merthogy meglátásom szerint technológiai szinten semmi akadálya ilyen jellegű jó gumikat gyártani. Meg kell találni ebből is a jót, és a helyét a világban.

Vredestein quatrac lite teszt
A vonulatot 15 évvel ezelőtt Némethonból behozott Citroen AX indította (ez lett akkor a lány autó). A fehér kisautó Good Year Vector 3 abroncsokkal érkezett kintről, ha rajta volt, hagy kopjon, rajta is maradt. Menet közben kiderült, hogy egész jó a gumi, télen semmi gond, nyáron húzós kanyarokban csikorgott, ennyi. Törölte a korábbi rossz emlékeket, amelyeket az egyszer az akkori Audimra 98-ban hirtelen vizsgáztatási kényszer okozta felindulásból az osánban vásárolt Debica Navigator (legolcsóbb áru) gumik okoztak. Na az igazi rémálom volt. Ha lehet csúszott, kanyarban kúszott, csikorgott, nyáron meg nyúlt mint a rétestészta.

Szóval amikor az AX-en elkopott a Vector, újra azokat kapott, csak Vector 5-öt, ha jól emlékszem. Az már csikorogni se csikorgott, csak tette a dolgát. Persze a téli havas dolgok sikeres és vidám leküzdésében benne volt jócskán az AX is, amelynek súlya, fronthajtása, arányai mind a jó téli autó kategóriába sorolják.  A lényeg, levontam a konlkúziót: teljesen jó a négyévszakos gumi az amúgy sem megcsúszáshajlamos és hajtásátadás-gondokkal nem szenvedő kiskategóriájú autókra. Fontos részlet, hogy márkás legyen az az abroncs, ne ismeretlen, vagy huszadrangú gyártótól való.

Szóval ez a hozzállás már megelőlegezte, hogy az aktuális lányautó, a Corsa is négyévszakosokat kapjon, és ne legyen két garnitura gumi a kocsihoz. Szétnéztem egy éve a piacon, hogy ki mit kínál. AVredestein pont akkor mutatta be az új típusát Quatrac néven, és statisztikákat, valamint használati ajánlást is adtak hozzá. Főképp kis- és kompakt autókhoz ajánlják, jellegzetes téli városi környezetre fejlesztették, úgynevezett fekete aszfalt üzemmódra, tehát nagyobbrészt takarított utakra, de havon jobban teljesít mint egy nyári gumi, és nem zavarja a hideg, nem válik rideggé: legalábbis ezt ígérték.

vredestein quatrac lite
A Corsa méretére a Quatrac Lite abroncs jött képbe, így ilyeneket kapott a Corsa. A gyártó szerint a négyaévszakos gumi használata gazdaságilag is indokolt, ha nem autózunk többet évi 15 000 km-nél. Minthogy a Corsa második autó, ez is indok, amit így egy évre visszatekintve alátámaszt, hogy a kocsi ennek a harmadát futotta csupán.

Jöjjenek a tapasztalatok: nem volt túl télies idő az előző télen, némi hó esett csak. Az autó Budán teljesít, ami azért feladatot szokott jelenteni egyes utcák leküzdésében csúszós úton: igazán nem volt semmi gond, se kapaszkodva, se fékezve. Nem is nagyon tartottam ilyentől látva a gumi mintázatát, ami inkább télies, mintsem nyárias – rendszerint a négyévszakos abroncsok olyan nyárálló téligumik.

Vredestein quatrac Lite
Használgatva az autót a nagy nyári melegebben, a betyárosabban (direkt használom ezt a kifejezést, mert ugye az autóhoz viszonyítva, nem egy Porsche 911-hez) vett kanyarokban csikorgott csupán, illetve kezdte veszteni a tapadását, amit gázelvétellel lehetett gyorsan visszakapni. Aztán jöttek a nagy esők, valamint az apai autó lambdraszonda nyűgje, így a Corsa beugrott pár hosszabb távú kalandozásra is, amihez már kellett az országos autópályamatrica, nem volt elég a meglévő pest megyei.

És pont kifogtuk vele az überviharokat. Amikor leszakadt az ég a szupercellába zárva az M7-esre. Na ott és akkor nagyon bizonyított a Vredestein! Esőgumivá vált a javából, a Corsa a viharban belsősávlakó lett (nem mint akadály, hanem mint a többbieknél jelentősen nagyobb sebességgel haladó eszköz). A mintázat préselte maga alól a vizet, egyenesfutás stabil, felúszásnak nyoma se volt. A fékteljesítmény is oké, induláskor, kigyorsításkor nem kapart a vizes aszfalton, igen biztonságos abroncsnak találtam. Aztán még kifogtam vele pár ilyen napot, jégesővel, városban, nagyon jól teljesít ez a gumi a vizes aszfalton.

Szóval összegezve az egy év használatot:

Előny

  • nagyon jó vizes tulajdonságok
  • jó téli képességek csúszós felületen
  • csendes
  • megspórolva egy garnitura gumi

Hátrány

  • nagy melegben, száraz úton, kanyarban gyorshajtva csikorog