Az elektromos járművek térhódítása napjainkban cseppet sem meglepő. Sőt a klímavédelemmel összefüggő törekvések között főszerepet játszik az e-autók vételének támogatása, pályázatok kiírása a témában. Ettől függetlenül a hibrid variációk még mindig kedveltebbek, mint a teljesen elektromos modellek, igaz ennek a tendenciának a hátterében főleg anyagi okok állnak. Viszont manapság egyre többet hallani az önvezető autókról, és nem úgy, mint a sci-fi produkciók sztárjairól. De vajon mikorra válhat ez a sok szempontból hihetetlenül elérhetetlennek tűnő álom valósággá?

Az önvezetés biztosításához elengedhetetlenek a speciális útviszonyok!

Az eladó autók között nem véletlen, hogy még egy extra intelligens modell sem fedezhető fel. Egyik sem önvezető. Ez a technológia évek óta fejlesztés alatt áll, és úgy tűnik, talán kicsit meg is akadt a folyamat, különösen, ha az elektromos járművek innovációjának sebességét vesszük alapul. De a szakértők úgy nyilatkoznak, hogy megtorpanásról szó nincsen, jelenleg tesztek zajlanak. S bizony ez az a technológia, ami önmagában nem kihasználható. Olyan ez, mintha az elektromos autót töltőállomás nélkül akarnád karbantartani, és energiafröccsel ellátni. Esélytelen. Az önvezető, önjáró járművek egyik működési feltétele a specifikus úthálózat garantálása. Nyilván ennek a célnak először a sztrádák fognak megfelelni. Nem kismértékű beruházás az utak technikai átalakítása, a szükséges háttér biztosítása, viszont kétségtelenül megtérülő befektetésről van szó.

A másik sarkalatos kérdés a témában, hogy az emberek vajon mennyire hajlanak majd átadni a kormányt? Ha szeretsz vezetni, akkor vélhetően benned is megfordult ez a dilemma. A kutatók azt vallják, hogy annyira idő szűkében vagyunk, mármint mi, az emberiség, úgy globálisan, hogy a kényelem győzni fog a vezetés szeretete felett. Vagyis rengetegen fognak erre a megoldásra szavazni, mintegy energiát, időt megtakarítva. Az megjósolhatatlan, hogy mikorra válik mindez valósággá. Ám az tudható, hogy több modell is rója az utakat, számtalan kísérlet foglalkozik ezekkel a járgányokkal. Olyan közlekedést ígérnek, ami nélkülözi a baleseteket, ami biztonságos, komfortos és természetesen környezetbarát.

És mi marad addig, míg az önvezető autók nem robbannak be a piacra?

Az elektromos járművek népszerűsége és keresettsége folyamatosan nő. Ezzel párhuzamosan a bekerülési költségek mértéke látványosan csökken. Azaz mind többen szavazhatnak a természetvédelem szempontjából kimagaslóan teljesítő járgányok valamelyikére. Az eladó autók között is találni számtalan kifogástalan állapotú modellt, tehát nem feltétlenül kell vadonatúj alternatíva beszerzésében gondolkodni.

Persze, ha jelenleg benzines vagy dízeles a kocsid, de úgy érzed, szívesen váltanál, akkor a hibrid megoldás is előrelépést jelent. Ráadásul minél fejlettebb járműről van szó, annál több az égéstermék kibocsájtásának mérséklését eredményező fejlesztés. Így nemcsak a kiskertek, hanem a közlekedés zöldítése is valóra válhat.