Már kifelé megyünk a nyárból, de az autó légkondijának tisztítása még most is esedékes. Ha meghallod a légkondi szót, biztos neked is először a hűtési funkció jut eszedbe. De nem csak ezt a feladatot látja ám el!

Elengedhetetlen télen-nyáron

Még augusztus vége felé is zavaró lehet vezetés közben a túl magas hőmérséklet, ami veszélyes a közlekedésbiztonságra nézve. Ha kánikulában vezetünk, lankad a figyelmünk, lassabban reagálunk a különböző helyzetekre. Mi több! Sokak szerint szinte ugyanolyan kockázatos forró utastérben vezetni, mint illuminált állapotban.

Ám nem csak a hőségben lehet veszélyes rosszul működő klímával vezetni. Télen a párás szélvédő jelentősen ronthatja a látási viszonyokat, így növelve a balesetek előfordulásának esélyét. A klíma a hideg évszakban úgy is alkalmazható, hogy manuális klíma esetén fűtésre, automata verziónál pedig a kívánt hőfokra kapcsoljuk. Így a párátlanítás jelentősen gyorsabbá válik!

Mindemellett bármelyik évszakról is legyen szó, a klíma fontos funkciója még, hogy távol tartja a polleneket és port az utastértől, valamint nem engedi be a kinti, kellemetlen szagú levegőt. Ahhoz, hogy bármely évszakban kifogástalanul működjön a berendezés, rendszeresen tisztítani, fertőtleníteni kell!

Klímatisztítás házilag

Ki ne spórolna szívesen néhány ezrest, főleg, ha közben még sikerélmény is éri? A klíma otthoni tisztítása nem ördögtől való – a megfelelő eszközökkel a kevésbé hozzáértő emberek is megfelelő munkát végezhetnek. De nem árt odafigyelni azért, nehogy nagyobb kárt okozzunk! Cikkünkben az alábbi házi módszereket ajánljuk.

A legnépszerűbb és legtöbbet alkalmazott otthoni módszer a klímatisztító spray használata, amit „bombázásnak” is szokás nevezni. Ennek használata jóval egyszerűbb, és kevésbe veszélyes otthoni módszer, mint mondjuk a habok használata. Ha a spray-t választod, állítsd az autód szellőző rendszerét belső keringetésre, és helyezd el a flakont az utastérben. Ezután nyomd be a gombját, így a szelep reteszelődni fog, és a spray a vegyszer kiürüléséig magától kifújja az anyagot. Arra azonban figyelj, hogy olyan helyre tedd, ahonnan a szövetekre és kárpitokra nem nagyon kerülhet a vegyszerből, illetve, ahol nem borulhat fel a flakon. A termékek leírásában megadott ideig hagyd lezárva a járművet, majd utána kezdheted az alapos szellőztetést. Nyiss ki minden ajtót, a szellőző rendszert pedig állítsd friss levegő szívásra!

Az autó klímatisztító hab legfőbb előnye az alapos fertőtlenítő hatás, mivel ez az anyag még a legkisebb réseket is ki tudja tölteni. Egyben hátrányát is ez jelenti – nagyon oda kell figyelni, hogy olyan helyre ne jusson belőle, ahol elektromos alkatrészek vannak! Minden habhoz kapunk egy hosszú csövet, aminek segítségével a szellőző csövön át kell a vegyszert a klíma hőcserélőjébe juttatni. Nem annyira egyszerű feladat, mivel nem igazán látjuk, pontosan mit is csinálunk, csak nyomkodjuk befelé a lyukon a csövet, míg a célig nem érünk. Épp ezért – azoknál a kocsiknál, ahol a pollenszűrő az utastéren belül található – érdemesebb a szűrő felől alkalmazni a habot. A pollenszűrőnél a radiátorra fújj egy réteget a szerből, majd szűrő nélkül csukd vissza a pollenszűrő ajtaját. Ezután a legkisebb fokozatra kapcsolva járasd kb. 10 másodpercig a fűtőmotort, majd még egyszer ugyanígy, csak a másik fújási irányba. A hab néhány perc után folyékonnyá válik, és a kondenzvíz kivezetőn át távozik a rendszerből. Ha ezt látod, kész is vagy a klímatisztítással!

Ha a házilagos megoldáson túl még többet szeretnél spórolni, akkor a https://alkatreszek.hu/ címen elérhető Kovács Autó webáruház kínálatában számos, az átlagosnál sokkal pénztárcabarátabb klímatisztító terméket találhatsz, és rendelhetsz. Kukkants be hozzájuk!

Ha félsz tőle, bízd szakértőre

Ha nem vagy magadban biztos, és félsz, hogy elrontasz valamit az autód rendszerében, inkább bízd szakértőre a klímatisztítást! A legtöbb autószervizben már vállalnak szakszerű klímafertőtlenítést és -tisztítást, úgynevezett ózonos módszerrel. Az ózonos klímatisztítás a lehető leghatékonyabb módszer, melynek során a lezárt kocsi utasterébe egy ózonfejlesztőt helyeznek, és belső keringetésre kapcsolják a szellőző rendszert. A légnemű anyag az egyik legintenzívebb fertőtlenítő hatású szer, mely nem csak az egész klímát, de a szellőzőcsöveket is kitisztítja.