A legtöbb gépjármű esetében az üzemanyag által létrehozott energia jelentős hányada a motor súrlódó alkatrészeinek ellenállása miatt vész el. Erre nyújt gyógyírt a Metabond termékcsalád, mely adalékainak köszönhetően csökkenti az alkatrészek egymás közötti súrlódását, mellékhatásként pedig a motor élettartamának növekedését, fogyasztáscsökkentést és jobb teljesítményt érhetünk el.

A METABOND működését bemutató videó:A METABOND adalálok előnyei:
 • 50%-ig csökkenti a motor - és hajtóműkopást
 • a motor lágy működése
 • üzemanyag megtakarítás
 • csekély olajveszteség
 • Motorzaj csökkenése
 • menetkomfort javítása
 • jobb motorteljesítmény
 • kisebb károsanyag kibocsátás
 • motor belső tisztítása
 • hosszabb élettartam
 • igen jó vészfutási tulajdonságok
 • az üzemelési költségek csökkenése
 • lágyabb váltási folyamatok
 • jobb indítási tulajdonságok
 • nagyobb gázadás felvevő képesség
 • motor- és hajtóműolaj hőmérsékletcsökkenés
Bevezető

Gépek működése során az alkatrészek egymáshoz képest elmozdulhatnak, és ilyenkor fontos szerep jut a kenésnek.
Az ideális az lenne, ha a kenés következtében a felületek között megfelelő vastagságú olajfilm keletkezne, mely terhelhető, így a felületek nem érintkeznének fémesen egymással, aminek következtében a súrlódási veszteségek és a kopások erősen csökkennének.

Jóllehet a mérnök a kenőolajokat adalékok hozzáadásával javította - így a kenőolaj hidegben nem sűrűsödött, melegben nem vékonyodott annyira, mint adalék nélkül -, de a mozgó felületek biztonságos szétválasztását nem tudta megoldani.

A súrlódó felületeken levő egyenetlenségek következtében az olaj nem képes stabil homogén filmréteget létrehozni. A gép működése során a felületek nagy erővel csúsznak egymáson, így a kiálló felületi részek deformálódhatnak, felmorzsolódhatnak.

A kenőolaj szennyeződése, a magas nyomás és a hőmérséklet következtében az olaj egy idő után elöregszik, elveszti viszkozitását, így az olajfilm újra és újra megszakad, ezután csak súrol, őrli, darálja a fémet a fémre egyre nagyobb felületen. A következmény spontán károsodás, ami a gép tönkremeneteléhez vezet.

A METABOND, mint lehetőség

A Metabond a High-Tech legújabb eredménye (1989-ben szabadalmaztatták, 1991-ben az IAA autóipari szakkiállításán Frankfurtban nagydíjat nyert, jelenleg a forgalomban lévő termékben környezetre káros anyag nincs), amely sok, korábban nem kezelhető problémára ad megoldást.

Nem az olaj minőségét javítja elsősorban, hanem rendkívüli tulajdonságainak következtében megváltoztatja az egymáson csúszó fémfelületeket. A rendkívülisége abban nyilvánul meg, hogy komplex szénhidrogén tartalma következtében nyomás alatt a fémfelületekkel kémiai reakcióba lép és egy új fémbevonatot képez azok felületén.
A megterhelt fémfelületen ez a bevonat egyetlen fémkristály vastagságú, melynek hatása egy különleges védőernyő. Ennek rendkívüli keménysége és felületi simasága ellenáll a fémek súrlódásából adódó sérüléseknek, károsodásoknak még extrém megterhelés esetén is. Ezen védőréteg kialakulása közben a fém felületén levő csúcsokat, ormokat, éleket úgy görbíti, hajlítja, hogy azok összeforrnak, egybeolvadnak és összetömörödnek. A súrlódás érintkezési felületeinek mikroszkopikus mélyedései telítődnek, és minden elmozdulásra, súrlódó mozdulatra mélyebben és mélyebben nyomódnak a fém belső rétegeibe.

Ez a folyamat a vasalóhoz hasonlít, azáltal, hogy az érintkezési felületek ily módon mindig kétdimenzióssá válnak, a kenőolaj számára létrejönnek az ideális feltételek (az érintkező felületek kellő szétválasztása egy homogén olajfilm segítségével).
A Metabond ezt a lehetőséget biztosítja a kenőolaj számára.

A Metabond használatának előnyei azonban nem csak ezen tulajdonsága révén bizonyíthatók!
 • Használata során nagymértékben csökken a súrlódó felületekről leváló fémrészecskék mennyisége, mely részecskék az olajba jutva a további súrlódást növelnék.

 • Azáltal, hogy a kenőolaj egyéb fémrészecskéket csökkent mértékben tartalmaz (olajsár és lerakódás a Metabond használata során minimálisra csökken), módosítja a berendezések, motorok toleranciáját és növeli azok hatásfokát, és teljesítményét. Így a Metabond az újonnan gyártott gépeknél is felhasználható, azoknak jobb hatásfokot, paramétereket biztosít.

 • A súrlódó fémszerkezet védettsége a felület érdességével, simaságával van szoros kapcsolatban. A Metabond védelmet nyújt a fémek felületi lassú kopásával szemben is. Amennyiben a kezelt felületről a súrlódás következtében a felületi réteg lepattan vagy lekopik, azt azonnal új Metabond-fématom-cserével pótolja. Így alakul ki a fémvédelem a későbbi huzamosabb használat során is, sőt még a Metabond használatának megszűnte után is egy jó ideig.
A Metabond keverhető minden szintetikus és nem szintetikus olajjal, zsírral. Közvetlen a nyomás és súrlódás következtében építi fel a súrlódó felületekre a nagy szilárdságú és nagy simaságú egymolekuláris védőréteget.

A METABOND teljes termékpalettáját a Carstyling.hu-n is megismerheted és akár meg is rendelheted, további információkat pedig itt találsz: METABOND