Ha az elektromos autózás a téma, a Tesla az első márka, ami az ember eszébe jut. A Model 3 megjelenésével a középkategóriás szedánok következő generációja elérte Európát is. A 3-as szám pedig igen sokatmondó, hiszen maga a modell is három különféle változatban vásárolható meg.

Az alapmodellel 409 km-es távolságot autózhatunk, mielőtt újra kellene tölteni az 5 kWh-os akkumulátorát. A Performance változat már 530 km-re képes, amit a Long Range modell 75 kWh-ás akkumulátorával további 30 km-el toldhatunk meg.

Csendes száguldás

Itt az ideje a szemünket is használni a forgalomban, hiszen a Model 3 közeledését nem fogjuk hallani. A Performance változat 3,4 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km / órára, mindössze egy gyors lépéssel a gázpedálon. De azért érdemes odafigyelni, mert a dinamikusabb vezetés sokkal korábban juttatja a Teslát a töltőállomáshoz, az akkumulátor teljes feltöltése pedig akár hat-hét órát is igénybe vehet. De még itt is van egy kijátszható ász a műszerfalon: A 15 hüvelykes érintőképernyő a töltés során is működik, és rengeteg játékot kínál szórakoztató várakozáshoz.

Asszisztens a fedélzeten

A Model 3 fedélzeti számítógépe azonban több, mint egy szórakoztatóegység, segítségével gyakorlatilag mindent egy helyen kontrollálhatunk a járművön. Az összetett menüszerkezet ellenére a használata könnyen elsajátítható: az intelligens vezetési segédrendszer folyamatosan informál minket a fennmaradó hatótávról, a következő töltőállomást keresésekor pedig egyszerűen átválthatunk önvezető üzemmódra. Az automatikus sávváltás, a szabad helyeket felismerő parkolási segéd, vagy a leparkolt Model 3 magunkhoz hívása funkció mind a csomag részét képezik. Ugyanakkor, az automata funkciókkal óvatosan kell bánni. Még a Tesla is azt javasolja, hogy legalább egy kezünk a kormányon legyen vezetés közben.

Kifinomult kezelés

Van viszont, aki egyáltalán nem bánja, hogy a kezét a kormányon kell tartania, hiszen a Tesla Model 3 precíz és kifinomult vezetési élményt ígér. Mindez, a megfelelően kiválasztott könnyűfém felnikkel újabb szintre emelhető. Az autóhoz e téren az AEZ Steam graphite használata ajánlott, 8,5x20 colos méretben. Ötszögletű közepével és 15 pengeéles küllőjével a Steam több, mint figyelemfelkeltő. A sportosan elegáns, sokküllős kerék nemcsak megjelenésében egyedülálló, de a „Made in Germany”, jelölés, valamint az ECE tanúsítvány a kiváló minőséget is garantálja.

Mit is jelöl az ECE?

Az AEZ Steam, legyen szó akár a fényes fegyverszürke, vagy a matt grafit kivitelről, ECE-tanúsítvánnyal rendelkezik, amellyel megspórolhatjuk a felnik forgalmi engedélybe jegyzésének hosszadalmas procedúráját. Az ECE jóváhagyásának köszönhetően a tanúsítvány egész Európában érvényes, így a regisztrációs huzavona mellőzésén túl a felnik papírjait sem kell magunkkal hordozzuk.

Íme a jövő, kipufogógáz és extra papírmunka nélkül - ezt ígéri az AEZ Steam és a Tesla Model 3 nyerő párosa.

Mit érdemes tudni az Alcar-ról?

Az AEZ, DOTZ, DEZENT márkákat itthon az ALCAR Hungária Kft. forgalmazza. A felnik mindegyike hatóságilag elfogadott TüV-engedélyel (sőt, H-engedéllyel is) bír, így nálunk is legálisan forgalomba helyezhetők. A kerekekhez remek 3D konfigurátort kínálnak, melynek segítségével Te is felpróbálhatod őket virtuálisan az autódra! Sőt, ha még tovább tuningolnál, kattints és játssz Te is az Alcar Playground alkalmazással, ahol számos egyéb alkatrész közül is választhatsz.