Fényezés utáni polírozás

Fényezési szennyeződések kipolírozása volt a feladat

Az autó használata során a fényezett felületeket óhatatlanul érik sérülések. Nem feltétlenül kell parkolói adok-kapokra, vagy egyéb emlékezetes eseményre gondolni: csúnya lakklepattanást, vagy felületkopást okoz az ártatlannak tűnő kőfelverődés, növényzet karcolása, vagy a levegőben lévő porszemcsék finom karcoló hatása ugyanúgy, mint a gépi autómosók keféi. Az előbbiek hatása látványosabb, az utóbbiaké idővel a fényezés mattulását okozzák.

Az autó esztétikai megjelenését erősen rontó látvány újrafényezés nélkül is javítható, ha a sérülések mélysége a külső lakkrétegeken nem nyúlik túl. Ilyen esetben polírozással javítható a sérülés. De előfordul, hogy polírozást kell alkalmazni a frissen fényezett elemeken is, ha szennyeződés került a felületre, ami minden elővigyázatosság ellenére természetes jelenség. A „szemetes” friss fényezés szintén csiszolás, polírozás kombinációval javítható. Még a fedő lakkrétegnél előforduló megfolyás, „narancsosság” is gyógyítható a lakkrétegen. Mindkét esetben elkerülhető a költséges újrafényezés, a profik számára kifejlesztett polírozó rendszerekkel.

Érdemes szépen eloszlatni a polírozóanyagot

A polírozóanyagot érdemes egyenletesen eloszlatni a polírozókorongon

A professzionális rendszerek nem tévesztendőek össze a házi használatra szánt, ún. ”színpolírokkal”. Ezek a barkács jellegű termékek a színezett feltöltő gyantáik által egy lépésben feltöltik a karcokat és az egész felületet bevonják viasszal. Így rövidtávon szép külsőt biztosítanak, de a hibákat nem tüntetik el. A profi polírozó rendszerek 4 lépcsőben dolgoznak, úgymint: 1. vágás hibaeltávolítás; 2. fényesítés finom polírozás; 3. extra finom polírozás és hologram mentesítés; 4. tartós viasz védelem biztosítása.

Ezt az elvet követik a Teroson anyagai is, amely gyártó megújította a professzionális polírozási rendszerét. Polírozó szereik többféle technológiával készülnek. Hagyományos, stabil szemcseméretű technológiával készült a paszta, amelynek a szemcséi a több perces polírozás során is megtartják magas vágóképességüket, így kevesebb anyagfelhasználással érhető el szép végeredmény.

Egyenletes gépvezetés

A jó anyag mellett nagyon fontos a megfelelő gép, valamint a szaktudás

Töredező szemcsemérettel készült termékeket is gyártanak, ezek működési elve, hogy az egyre finomodó szemcséknek köszönhetően eleinte jobb vágóképességgel, majd a szemcse méret csökkenése, finomodása által, pedig egyre jobb fényesítő hatással bírnak.

A legkorszerűbb polírozó termék (WX 159 vágó- és finompolír egyben) agglomerátum technológiával készült. Ennél a technológiánál nagyon-nagyon finom szemcséket préselnek össze durva, jó vágóképességű szemcsékké, amelyek a polírozás kb. első perce után finom porrá esnek szét, így a felületi hibák eltávolítása után ugyanebben a lépésben folyik a felület fényesítése is – ez nagyban egyszerüsíti a polírozás folyamatát. A képeken ezzel javítottuk egy frissen fényezett géptető fújási szemetességét.

Polírozás a javából

Szép végeredmény: tükrös a felület

A polírozás során az eltűnő karcok tükröző felületet adnak, viszont sötét színek esetében hologram hatás léphet fel, amelyet a políranyag hordozó folyadéka alakít ki. Ennek az eltávolítására és a felület végső fényesítésére alkalmas a WX 178 extra finom hologram mentesítő paszta. Amennyiben tartósan szép felületet szeretnénk biztosítani célszerű záróakkordként bedolgozni a Terososn WX 189-es terméket, amely kemény viasz-polimerei által tartósan vízlepergető és csillogó felületet biztosít.

Így a 4 professzionális lépcsőt világos színek esetében kettő (WX 159 és 189), míg a kényes sötét színek esetében 3 lépésben (WX 159-178-189) érhetjük el. A siker érdekében lényeges, hogy professzionális polírozógépet használjunk a megfelelő fordulatszámon és fontos a megfelelő polírozó korongok kiválasztása is, amelyek szintén megtalálunk a Teroson kínálatában.

Akit érdekel a téma, az anyagok beszerezhetősége, vagy azok alkalmazása, az látogasson el a gyártói linkre. A magyar nyelvű oldal regisztráció után böngészhető, az anyagok használatáról oktató videók is készültek. Márciusban a regisztrálók között Szalay-Opel Dakar Team ajándékokat sorsolnak ki!