Ha télen sokat jársz autópályán és autóúton, biztos ismerős számodra is a következő jelenet: az előtted haladó felveri az úton lévő sarat, sót, kavicsokat és minden egyéb törmeléket, ami aztán nem túl kellemesen találkozik az autód elejével.

A felverődő szennyeződés rendszerint nyomot hagy az autó fényezésén, a lökhárítón, a motorháztetőn és szélvédőn. Ezeket a kisebb sérüléseket könnyen akár otthon is orvosolhatjuk.

 

Hogyan kezeljük a fényezési hibákat

Egy alapos mosás után, a sérülések bizony hamar láthatóvá válnak. Ezeket általában a motorháztetőn, a kerékíveken, a lökhárítón és a tükrökön találjuk. A sérüléseket jobb minél előbb javítani.

A javítási módot a karcolás mélysége határozza meg.

1, Felszíni karcok polírozása

Eszközök:

  • mikroszálás törlőkendő
  • polírozó paszta
     

A felszíni karcok csak az érintett terület polírozását igénylik. Használj a boltokban beszerezhető polírpasztát és egy tiszta mikroszálas törlőkendőt. Polírozz körkörös, finom mozdulatokkal!

Fontos: Minden egyes polírozás előtt alaposan tisztítsuk meg az érintett területet. Tiszta szövetet használjunk, hogy megelőzzük a további karcolásokat. 



2,  Mélyebb karcolások

Eszközözök

  • Fényezésjavító készlet (javító és fényes polírpaszta, csiszolópapír és polírozó rongyok)


A polírozni kivánt felüleletet alaposan tisztítsuk meg a művelet előtt. A javítópasztával alaposan, körkörös mozdulatokkal polírozzuk a felületet körülbelül 5 percig. Miután a megszáradt a javítópaszta, (kb 5 perc) a fényes pasztával ismételjük meg a polírozást körülbelül 5 percig.

Szakértői tanács: Amennyiben a karcolások mélyebbek, az érintett felüleletet kezelhetjük festékcsiszolóval  is a polírozás előtt. Amennyiben az eredmény így sem kielégítő, a felületet finom vizes csiszolópapírral (pl. P2000-es) kezelhetjük. Minden folyamatot körültekintően végezz, amennyiben bizonytalan vagy, javasoljuk, hogy fordulj szakműhelyhez!

3, Javító stift – mély karcokhoz

Eszközök:

  • Javító stift, az autó színkódjával
     

Amennyiben fémig hatoló karcolással van dolgunk, a javító stift a végső opció. Elsőként tisztítsuk meg a felületet. Rázzuk meg a stiftet és használjuk a toll végén található ecsetet a fényezésen. Amennyiben a karc még mindig látható, vagy bizonytalan vagy a stift használatát illetően javasoljuk, hogy keress fel egy szakműhelyt!

Fontos: Bizonyosodj meg róla, hogy a javító stift/toll színe megegyezik az autód színével. Minden fényezésnek van egy háromjegyű kódja. A gyártók ezt a színkódot a vezetőoldali ajtónál vagy a motortérbe ragasztott matricán jelzik.

4, Kőfelverődések a szélvédőn

Eszközök:

  • Szélvédő javító gyanta
     

A kőfelverődéseket is villámgyorsan javíthatjuk. Mielőtt szakműhelyhez fordulnánk, alkalmazhatunk szélvédőjavító gyantát, ami véd a további sérülésektől, szennyeződésektől és óvja az ablaktörlő lapátokat is. Amennyiben a repedés nagyobb, mint egy 200 Forintos érme, vagy kevesebb, mint 10 cm-re van az ablak szélétől úgy az egész szélvédőt ki kell cserélni. Egyéb esetben a szélvédő javítható.

Fontos: A gyanta semmiképpen nem zavarhatja a kilátást, továbbá ez csak egy ideiglenes megoldás, amíg egy szakműhelyt fel nem tudsz keresni.

Springmyride tippek és trükkök

Gyanta helyett használhatunk egy kis darab celluxot is a gyorsjavításra. A fogkrém pedig helyettesítheti a polírozó pasztát!

Nagytakarítasz? Használd a #springmyride hashtaget a közösségi médiában! Ha egy kicsit értesz angolul, akkor itt rögtön nyerhetsz egy garnitúra alufelnit is a még boldogabb tavaszi indításhoz: https://www.spring-my-ride.com