Javíthatatlan VW Multivan „fun” vagyok, legyen akár T4, T5, vagy T6. Mind tetszik, még a T4 hosszított VR6-os motorú tiptronicos változatából sem szálltam ki annak idején egy percre se, pedig 16-18 litert fogyasztott. Azonban, ha új ilyen járművet kéne vennem bizony elgondolkoznék az ára miatt az alternatívákon. És bizony vannak jelentkezők erre a „VIP-busz” szerepkörre.

Ford Tourneo Connect teszt

 

Ki az aki ide bedugja az orrát?

Ki más, mint a Ford, aki szorgalmas munkával törekszik minden autókategóriában magához ragadni az értékesítési listák dobogós helyeit. Bőrbe húzott kilencszemélyes kisbusza járt nálunk, amely nem csak a felszereltsége miatt érdekes, hanem mert úgy fél éve kapott egy faceliftet, azaz modellfrissítést. Persze ez csak annak tűnik fel, aki a korábbi ilyen típussal jár, vagy Ford szalonban dolgozik értékesítőként.

Mindenki másnak nagyjából mindegy, mert ebben a doboz-design kategóriában egész pofás ez a változat is, és az volt az előző is. Lendületet ad rajta az ék alakú övvonal, márkajegyként funkcionál a Ford-harcsapofa. Ami szinte észrevehetetlenül új ezen a pofán, hogy a két fényszóró közötti keskenyebb rácsot megszüntették, az alsó szélesebbet pedig feljebb tolták. Változtak persze a fényszórók formái is, de a kifejezésük változatlan. A lökhárító is újra formált, de csak elöl, mert az orr részen kívül formailag minden maradt a régi.

Teszt Ford Tourneo Connect 7 személyes

És, ha már bedugta, mit tud adni?

Először inkább kezdjük azzal, hogy mit kérnek érte, hogy adhasson? A Transit Tourneo listaáron bruttó 10 993 500 forintról indul, a tesztelt alaposan felszerelt változatért 12 295 250 forintot kérnek. Ez van, ma ilyen drágák az autók. Ezért a pénzért szép nagydarab acélkasztni tulajdonosai lehetünk, amely kérhető rövid, vagy nyújtott kivitelben. Az előbbi 4,97 méter hosszú, az utóbbi 5,34 méter hosszú. A nyújtott tengelytávú változat arról ismerhető fel, hogy a hátsó tengely és a tolóajtó között szélesebb a lemezszakasz. A tengelytávtól függetlenül mindkét változatban kérhető a Tourneo Connect 8 és 9 üléses kialakítással is (hátul mindenképpen hat ülés lehet, az anyósülés lehet szimpla-, vagy dupla, >oda fér az a plusz egy fő.

A belső tér nagyon fordos, nagyon „dizájnolt”. Ez már így volt a modellfrissítés előtt is, most a formai játékon túl néhány praktikus tárolórekesszel gazdagodott az új modell. Újdonság még a középkonzoli 8 colos színes érintőképernyő, amely a Ford SYNC 3 kommunikációs rendszer kezelésére szolgál - az Apple, és az Android alapú rendszerekkel is kompatibilis. De tegyük hozzá, ez a nagy kijelző a drágább változat sajátja.

 

Teszt Ford Tourneo Connect

 

Na és az utazás közben milyen?

Teli van praktikus tárolórekeszekkel, pohártartókkal, USB-csatikkal. Van klasszikus 12 voltos „szivargyújtó” aljzat is. Az ajtókba is lehet pakolni, a burkolatok pedig bár rendes nagy felületű műanyagok, mégsem az olcsóság érzetét keltik, és így első ránézésre tartósnak ígérkeznek. A műbőrrel borított ülések hosszú távon is kényelmesek. A hátsó utastér üléseinek a háttámlái előrehajthatók, ez jó lehet asztalka funkciónak, vagy ha hosszú tárgyakat szállítanánk. De az ülések teljesen előre is dönthetők, vagy kiszerelhetők ha nagy raktérkapacitásra van szükség.

 

Bár ez a kiszerelgetés azért melós dolog, és akkor szabad számításba venni, ha van például garázs, ahol a kiszerelt ülések biztonsággal eltárolhatók. Jópofa, hogy az üléssorokat szembefordított helyzetben szerelték be a tesztautóba, tiszta csapatépítés, bulikirándulás hangulatú, ellene az szól, hogy az utazási  rosszullétre hajlamos utasoknak ez a megoldás büntetés. Persze a szembenülők legalább gyorsan észreveszik, ha baj van. A hátsó utastérben is van elég pohártartó, USB-csatlakozó. És ami még fontos, a fóliázott ablakok elé árnyékoló rolók húzhatók fel. A szellőzőlevegőt is hátravezették, viszont csak a tolóajtó kisablaka nyitható.

 

Mi hajtja, és hogyan?

Jóféle dízel hajtotta a kocsit, és elég dinamikusan, mert a háromtagú motorkínálat legerősebbje volt, a 170 lóerős. Ez az első kerekeket tekerte, mint az összes ilyen típustársnál, ugyanis össz-, vagy hátsókerékhajtás nem rendelhető. (A gyengébb motorok 105 és 130 lóerősek). A modellfrissítés során a gyártó növelte a motorcsalád nyomatékát, csökkentette a fogyasztását.

 

Az erőteljes motorhoz tesztautónkban hatfokozatú automataváltót társítottak. A korábbi (és szintén kipróbált) változathoz képest a motor könnyebben pörög fel terhelés alatt, dinamikusabbnak érződik az autó, a váltó szépen vált, harmonikus a működése. Jól eltalálták a motor nyomatékjellegéhez a váltó-fokozatok áttételezését. Ebben a tekintetben érzékelhetőt lépett előre a típus.

A méret ellenére könnyű vezetni, bár a fordulóköre értelemszerűen nagyobb a szokásos személyautó értéknél, kivéve az első generációs Volvo XC90-et. Elméletileg a vezetést könnyíti többféle asszisztens rendszer, mint a a sávelhagyásra figyelmeztető asszisztens, az oldalszél-stabilizátor, az intelligens sebességhatároló, a táblafelismerő rendszer. De van holttérfigyelő asszisztens is. őt a Tourneo megkapta az először az új Fiestában bemutatott ütközésre figyelmeztető rendszert is, amely éjszaka oldalmegvilágítást ad az út mellett elhaladó gyalogosokra. Próba után mindezek javát kikapcsoltam, mert zavar a vezetésben, majd ha tompulnak a reflexeim 70 évesen, akkor majd visszakapcsolom. Inkább figyelek arra amit csinálok, például, ha autót vezetek, akkor elsősorban azt teszem (ezt másoknak is tanácsolom).

Teszt Ford Tourneo Connect

 

Még több okosság

A Ford nem csak látványos vezetéstámogató rendszerekre költötte a fejlesztési pénzeket, hanem olyan megoldásokat ötöltek ki, amelyekkel csökkenthető a kocsi fogyasztása. A start/stop rendszer már megszokott, a fékenergia-visszanyerés kevésbé (generátor tolóüzemben tölt), és újdonságként ott van a rosszul hangzó, de jól működő gyorsulásszabályozó. Ezt használva korlátozható a terhelt jármű gyorsulása, így  csökkenthető a fogyasztás (a tolom neki, de nem megy effektus csökkentésére, ezzel se fog menni, de nincs kínozva, annyi üzemanyagot ad, amivel megy, de többel se menne jobban). Bár ezt nem használtam, mert nem volt egyszer sem határig pakolva az autó, emberekkel nehéz is ezt megtenni, de így is jól fogyasztott, az átlag 8,5 literre jött ki.