Számos koncepcióautóval találkoztunk az elmúlt évek során és nem egy járt már nálunk is az AMTS-en. Személy szerint, nekem nagy kedvenceim ezek a merész designnal és megoldásokkal ellátott gépek, melyek akárcsak egy jövőben játszódó sci-fiből gurultak volna elő.

A gyártásba kerülő változat aztán persze mindig sokkal unalmasabb, sőt, sok esetben csak nyomokban hasonlít a tanulmányra. Ezerszer hétköznapibb formavilág, sablonos gyári felnik, béna lámpatestek váltják az utópisztikus elképzeléseket, a beltér letisztultságát pedig a könnyen sorozatgyártható, vagy akár a márka más modelleiből visszaköszönő elemek váltják fel.

Szerencsére azért vannak kivételek, erre pedig üdítő példa a legfrissebb Hyundai Tucson, mellyel az AMTS Online Edition keretei között volt szerencsém először találkozni élőben. Simán egy elektromos koncepciónak néztem, akkor és ott szinte elképzelhetetlen tűnt, hogy ezzel fogok majd az utcai autók között krúzolni. Pedig így történt!

Egy a jelszó: parametria

Az itthon még csak alig pár hete elérhető Tuscon formavilága ez egyik legmerészebb, amit az SUV szegmensben találhatunk, gyakorlatilag semmi máshoz nem hasonlítható. A fő designelem és ismertetőjegy egyértelműen a „parametrikus” hűtőrács és a bele foglalt fényszórók: a nappali fény üzemelésekor a rács külső szélén található szemek ékkőként villannak fel és adnak egyedülálló fényt a frontrésznek, lekapcsoláskor pedig teljesen beolvadnak a maszkba – ilyenkor mintha nem is lennének lámpák az autón. A halogén, vagy felszereltségtől függően projektoros ledfényszórók egyébként lejjebb, a lökhárító két szélén, ködlámpaszerűen helyezkednek el.

Az elől látható parametriát követik a hátsó lámpatestek – prémium felszereltségtől elérhető – LED fényforrásai is, melyeket a kasztni teljes szélességében végighúzódó fénycsík köt össze. Felkapcsolva és fény nélkül is brutálisan jól néznek ki, olyan markánsak, hogy szinte fel sem tűnik mellettük, hogy a Hyundai logó hátul az ablaküvegre, az innen kitúrt ablaktörlő pedig a tetőszárny alá került.

A kasztni megjelenését erősen szokni kell, akárhányszor néz rá az ember, mindig felfedez valami új részletet, vagy designelemet. A forma az ívek, vágások, szögletes és lekerekített elemek izgalmas, egymásnak sok helyen még rokonságból sem visszaköszönő kavalkádjából áll össze, amit egyszerre lehetetlen ép ésszel felfogni – a művészet a dologban, hogy ez a vibráló elegy mégis egy harmonikus egésszé áll össze. Külön látványosság a sárvédők széles kialakítása, melyeket szegecsekkel megtoldva egy Rocket Bunny építésen is el tudnék képzelni, na és persze a koncepciókat idéző vagány felnik is adják.

Gombok nélkül

A külsőhöz hasonlóan futurisztikus a Tucson beltere is. Ami rögtön szemet szúr, a teljes fülkén körbevezetett, elől a szellőzőket is magában foglaló dupla alumínium ív, ami a hatalmas, teljesen sík kialakítású középkonzolban fut össze. Fizikális értelemben vett gomb itt már nem található, a 10,25 colos kijelző alatt érintéssel szabályozhatjuk a hifit és a háromzónás klímát is. Ez utóbbi különlegessége a diffúz mód, azaz az észrevétlen áramoltatás, amelyben a nem direkt légbevezető nyílások mellett nagy szerepet kap a brutál széles első szellőző is.

Designban faék egyszerű – mintha egy tabletet állítottak volna a kormány mögé –, de teljesen digitális és nagyon szép, grafikus maga a műszerblokk is. Ami kifejezetten tetszett, hogy indexeléskor a két óra egyikén a holttér figyelő kameraképet vetíti ki az – egyébként szintén 10,25 colos – kijelző, ez nem csak előzéskor, hanem parkoláskor is nagyon jól jön.

Asszisztálunk a kényelemhez

A Tucson minden létező extrával felszerelt, a sávtartó elektronikától a 360 fokban látó kamerán át az ülés- és kormányfűtésig, előbbi esetében a hűtésig is. A vezetést segítő elektronikák között a sebességhatárokra figyelő Autópálya asszisztens, a már említett Holttér figyelő rendszer, a Ráfutásos balesetet megelőző rendszer, valamint a Távolsági fényszóróasszisztens érhető el a modellhez, továbbá az Automatikus parkolást segítő rendszer, melynek köszönhetően az autó távvezérléssel képes letenni magát, vagy kiállni a parkolóból. Mindezt akár külön-külön is összeválogathatjuk a Tucsonhoz, egyelőre csak az aktuális árlista alapján, hamarosan pedig a Hyundai weboldalán található konfigurátor segítségével.

Az utastér egyébként meglepően tágas és kényelmes, kellemesen nagy a csomagtér is – 577 liter –, ami a támlák ledöntésével akár 1.800-ig bővíthető. Az egyetlen dolog, ami meglepett, hogy a tesztautóban az anyósülés nem volt elektronikusan állítható, de aztán erre az opcióra is ráleltem extraként az árlistában.

Motor és hajtás alaphalmazok végtelen számú kombinációja

A Tucson alapmodellek 1.6 literes benzines turbómotorral (T-GDi), vagy pedig dízel (CRDi) verzióban kérhetők, hajtás terén első- vagy összkerekes, ezen felül Mild (lágy) hibrid megoldások között nézelődhetünk. Hogy még tovább permutáljuk a választékot, váltóból is háromféle van: hatsebességes manuális, hétsebességes automata, valamint az intelligens, szintén manuális iMT váltó. Ez utóbbi a Mild hibrid verziókhoz elérhető, a lényege, hogy az alapnak számító, leálláskor aktiválódó start/stop rendszer mellett akkor is átkapcsol elektromos hajtásra az autó, amikor hosszan, egyenletes tempóban haladunk.

A fenti paraméterek szerint variálva, hat kategóriában összesen 34-féle változat közül választhatunk, döntésünktől függően teljesítményben 115 és 180 ló, alapárban pedig 8 és 13 millió forint között.
Ezzel persze még nincs vége: külön osztagot képeznek a hibrid, illetve Plug-in hibrid modellek, ahol újabb 5 kategóriában, további 12 kivitel érhető el. Itt már csak az 1.6 literes T-GDi blokkok választhatók a 230 lóerős első-, vagy a 265 lovas összkerekes verzióban, szigorúan hatsebességes automataváltóval, 10,5 illetve 14,7 millió forint között.

A hibrid hajtás puha szárnyain

A tesztalanyunk egy 230 lovas, 2WD modell volt, ami a legmagasabb „Executive” kategória belépőjének számít, 12,7 milliós alapárral. Ami rögtön szembetűnő volt, hogy a Tucson rendkívül harapósan gyorsul ezzel a teljesítménnyel, mindez azonban a cirka 1.600 Kg-os tömege mellett nem is annyira meglepő. A képzavart az okozhatja, hogy a formabontó designnak köszönhetően az autó optikailag sokkal nagyobbnak is tűnik, mint amilyen valójában, pedig még mindig csak a mininél egyel nagyobb, kompakt kategóriás SUV-ről beszélünk.

Kétféle vezetési mód közül (ECO és SPORT) választhatunk, utóbbit viszont be kell valljam, nemigen használtam. Gyönyörű animációval pirosba boruló műszerfal ide, vagy oda, nem volt meg az a késztetés, mint mondjuk az i30N esetén. Az elektromotorral kombinálva nagyon simán, erőteljesen húz a kocsi, minden hétköznapi helyzetben adódó kigyorsításkor, padlógázon, vagy magas fordulaton tartva azonban már zavaró a benzinmotor erőlködőnek tűnő, búgó hangja. Szinte érzik, hogy ez a gép nem erre van: szép csendesen suhanva, 70-es tempóig EV-módban kigyorsulva, a „charge” és „eco” mezőkbe billenő mutató okozta gyönyörrel éltem a Tucsont, a puha, komfortos futóművével együtt.

Fogyasztásban nekem 8,7 litert sikerült produkálnom, tegyük hozzá, ebben köztudottan mindig a gyári értékek felett végzek. Meg is lepődtem, hogy csak 55 literes a tank, de egy normál usernél ez egy jó 6-700 km-re biztosan elegendő.

Többen még nem értik

Részemről nagyon kellemes élmény volt az új Tucson. Simán hozza kívül-belül azt a presztízs-érzést, mint a prémium logóval ellátott társai, ezen az áron, ráadásul 5 év gyári, kilométer korlátozás nélküli garanciával pedig majdhogynem ajándék kategória.

Ami pedig még extrában hozzáad az élményekhez, hogy az autó megjelenése tényleg hihetetlen. Öröm nézni menet közben a csodálkozó „mi a jóélet lehet ez” tekinteteket, köztük is a legmaradandóbbként azt az Audi Q8-as delikvenst az autópályán, aki előzés után simán visszalassított, jól körbenézni a vasat.

Egyszóval, tud ez a gép valamit.

Az autó minőségi tisztításáért hatalmas köszönet az AutoDetox.hu csapatának - profi polír és kerámia bevonatok az újnál is szebb állapotú gépjárművekért!