Sarazós Opel

Az első sarazós Opel kombi a szeren

A 2008-ban bevezetett Insignia formai forradalmat jelentett az Opelnek. Ráadásul széles motor- és karosszériaválasztékával és elérhető áraival sikeresnek bizonyult a flottaeladásokra koncentráló középkategóriában – miként Vectra nevű elődei is. A modellfrissítésnél bevezetett, kombin alapuló Country Tourer azoknak lehet vonzó, akik szeretik a terepjárós hangulatot, de valódi SUV helyett inkább egy normál kombit vennének, mert nem szeretnek magasan ülni, vagy a testes szabadidő-autók tömege, ára és lomhasága riasztja őket. Persze a könnyű terep meghódítására alkalmas kombi műfaját nem az Opel találta föl, az Allroad Audik, a Peugeot 508 RXH, a Subaru Outback és a VW Passat Alltrack már évek óta kaphatóak. Hozzájuk képest a Country Tourer nem tűnik annyira terepjárósnak, mivel a futóművén csak két centimétert emeltek, és a túlnyúlásai is hosszúak, viszont a karosszérián körbefutó fényezetlen műanyag elemekkel Rüsselsheimben sem spóroltak.

Farból az új Insignia altípus

A maradék króm is lehetne fekete, a szín meg matt, de ezzel elrugasztkodtunk máris

Az Insignia modellfrissítésénél bevezetett új maszkot, lökhárítókat és lámpákat természetesen a Country Tourer is megkapta, akárcsak a teljesen áttervezett műszerfalat. Sajnos egy ráncfelvarrás nem alkalmas arra, hogy a külső méretekhez képest nem túl tágas hátsó térkínálaton változtasson, viszont a fedélzeti elektronikán, az anyaghasználaton és az újabb vezetéstámogató rendszerek bevezetésén (már távolságtartó tempomat is van) érezhető a fejlődés.

Insignia műszerfal

Stílusában maradt, részleteiben új a műszerfal

Háromféle képernyő lehet a középkonzol tetején az alap 3,5 colos monokrómtól a feláras, 8 colos érintőképernyőig, sőt, már a műszerfal középső része - a sebességmérővel együtt - is egy konfigurálható képernyő a drágább változatokban.

Spéci műszercsoport

Féldigitális-, félanalóg a műszeregység - bár az analóg rész is csak látszatra az, a mutatók vezérlése szintén digitális

Az Intellilink nevű fedélzeti menüben a kedvenc menüpontoknak közvetlen elérést lehet adni, a szintek között az érintőképernyő, a képernyő alatti tekerőgomb, a kormányon lévő joystick, hangvezérlés, vagy a könyöklő melletti egér-tapipad segítségével lehet barangolni.

Intellilink by Insignia

Taperolós felület Opel-módra

Utóbbi erővisszacsatolásos, és a kézírást is felismeri, bár nem olyan hatékonyan, mint az Audi vagy a BMW rendszere. Az átalakított ember-gép interface előnye, hogy száműzni lehetett a milliónyi gombot a középkonzolról, és az indexkarról vezérelhető ósdi fedélzeti számítógépet.

Székek elöl

A tesztkocsi komolyan felszerelt, állítható combtámaszú ülésekkel

A Haldex rendszerű összkerékhajtás bármelyik tengelyre képes a nyomaték 100 százalékát irányítani, hátul pedig az elektronikus vezérlésű önzáró differenciálmű egy a második tengelykapcsoló segítségével eltérően tudja adagolni az erőt a két hátsó kerék között. Éles kanyarban például a külső hátsóra több erő jut, így nemcsak a kormánnyal, de a gázzal is kormányozzuk az autót, ami sokat javít az úttartáson. Komoly munka folyt a futóműfejlesztő részlegen a modellfrissítésnél, lecserélték a futómű 60 százalékát azért, hogy javuljon a rugózási komfort.

Insignia második sor

Hátul a hely továbbra sem fejedelmi

Érezhető a különbség, a nagyobb úthibákon is csak tompa puffanással jelezte a futómű, hogy keményen dolgozik. Az ütések nagy részét sikerrel kiszűrte, igaz, a tesztautóban a feláras adaptív csillapítás is benne volt, ami valószínűleg sokat segített. Még kátyús, saras földúton is jól teljesített a Country Tourer, a hosszú orra sem ért le sehol. Javult az elektromos szervokormány hangolása is, természetesebb érzést ad és több visszajelzéssel is szolgál, így magabiztosabban lehet kanyarodni, bár a nagyobb hasmagasság miatt a karosszéria azért jobban bedől, mint a normál Insigniáé.

Insignia csomagtartó

A csomagtérajtót felnyitva megmaradtak a rejtett helyzetjelző lámpák - minthogy az ajtóval felnyílik a lámpasor kell valami esti helyzetfény

Csak a 250 lóerős kétliteres turbómotorral és a 163, illetve 195 lóerős kétliteres dízellel lehet megvenni a terepkombit, mi az utóbbit próbálhattuk ki. Kicsit gyengébbnek éreztük, mint amit egy biturbó dízeltől várnak az ember, valószínűleg a közel 1,9 tonnás tömeg, az összkerékhajtás és az hatfokozatú automataváltó emésztette fel a teljesítmény egy részét. Persze azért az előzésekhez még volt elég tartaléka az 1750-től elérhető 400 Nm-es nyomaték jóvoltából.  A Country Tourer bő félmillió forinttal kerül többe a Sport és a Cosmo felszereltségű Insignia Sport Tourernél, ezért a pénzért nem jár több kényelmi felszereltség, csak emelt futómű, alsó védőlemezek és a műanyag védőelemek. Igaz, aki terepen is használni akarja, annak ezek aranyat érnek.

Ím a nagy dízel az Insignia orrában

A motorburkolaton látni, hogy a saras idő tényleg próbára tette az Opel kínálat egyik csúcsverzióját