Skoda Octavia RS teszt

Azért ez így jól néz ki, talán kicsit kihívó is

Klasszikus RS-kék színben hoztam el az Octavia sportos változatát, a sokak lelkében Golf GTI-váltót. De hát nem az, nem is az a neve, önálló darab, és el is mondom, hogy miért. Minthogy nem sokkal Quad után nálam is járt a Golf GTI, amit ide nem írtam meg, hiszen már van fent egy cikk a portálon, elég élesben hasonlíthattam össze, hogy mi a két autó leglényege, és bátran mondom, hogy egyik sem pótolhatja a másikat. Rendben, hogy ugyanazok a technikai alapok, de a megvalósított filozófia és viselkedés totál eltér, mindkét kocsi más egyéniség. Persze ez rögtön adódik az Octavia nagyobb kasznija okán, a méretes csomagtartó gyakorlatias előnyeit nem kell ecsetelni.

Teszt Skoda Octavia RS

Farból nem annyira markáns, inkább konszolidált

Ott van a jármű megjelenése, nem lehet félrenézni. A fekete hátterű fényszórók, az aszfalthoz közelebbi állás, a nagybeömlős lökös elöl, a kis szárny és a spéci-kipufogóvéges, fekete-diffúzorszerűség-betétes hátsó lökhárítók egyértelművé teszik, hogy itt nem a natúr-Octavia cégautó jön szembe, vagy távolodik éppen. A kékje is feltűnő, és nem csak azért, mert a magyar vásárlók alig vesznek kék kocsit, itthon kialakult valami kék-idegenség, a diplomatakocsik, BKV-buszok, vagy rendőrautók miatt-e, azt nem tudom. Igazi sport-kék, szép szín.

Teszt Skoda Octavia VRS

Tudom, hogy VRS van ide írva, én meg RS-nek nevezem, de hát azért VRS, mert a ralli sport verzió fordítgatva. És el is van választva a "V" az "RS"-től. És hát a forgalmazó Porsche Hungária is RS-ként írja az árlistában. Ettől függetlenül becézhetjük mindkettőnek, ízlés szerint

Egész jó lett a fényszóró nappali ledes menetfénye, kicsit szigorú, és a függőleges rácsozatú hűtőmaszk is hatásos részlet. A 18-as kerekek szürkében nem tűnnek nagynak a kocsi alatt, van itt még lehetőség, a ráhúzott gumik mérete 225/40 R18. Érdekes, hogy a kocsi hergeli az erős prémium autók sofőrjeit, ráutaló magatartásom nélkül is indult a piszkálódás, versenyzésre hergelés, akár egy-egy Audi, BMW, Merci utoléréséről van szó, akár, ha ilyen márkák jöttek mögöttem - és ez a korábbi Octavia RS tesztautóknál is hasonlóan működött.

Skoda Octavia RS felni teszt

Gondoltam egy korábbi Octavia RS tesztemet is belinkelem, de rájöttem, hogy az még TOPtuning időben volt, és a könyvespolcon lévő lapszámokba nem linkelhetek. Az azelőtti pedig az Autótuning című újságban, az első generációs, az szekrényben lakik

Az utastérben is hozza az elvártakat az RS, azaz jóval sportosabb és másabb, mint a fapados járatok. Alapvető a szürke bőr/szövet kárpitozás, amelyet piros bevarrásokkal és piros cérnával vadítottak meg. A középkonzolon, az ajtókon karbonmintás dekorbetéteket találunk, kis krómdíszek a spéci, VRS-DSG (a V az RS előtt a "Version" szócskára utal) váltókaron és a kormányon, aminek a bőrbevonata szintén piros cérnás. Kényelmes is ülni elöl-hátul, ha kicsit kritikus vagyok azért megjegyzem, hogy az egybe-kagylóülés amolyan diszkont-sportülés, mert se a combtámasz, se a fejtámla, se az oldaltámaszok nem állíthatók, így az ülés vagy jó, vagy nem jó - nekem éppen jó volt. Dögös a sportos járművektől elvárt fekete (bocsánat, sötétszürke) tetőkárpit.

Skoda Octavia RS teszt

Jó kis környezet ez. 172 cm-hez az ülés is oké

Az RS kapható 184 lóerős dízel és 220 lóerős benzines motorral is, tesztautónkban utóbbi dolgozott. Ennek örültem, szeretem a TSI motorokat, gyorsan felpörgő, erőteljes, nyomatékos motorok, állatkodni és krúzolni is öröm vele. Váltóként duplakuplungos DSG dolgozott a kocsiban.

Teszt Skoda Octavia RS

Azt mondta a szerelőm felejtsem el a TSI-TFSI motorokat, mert "vékonyak". Nehéz elfogadnom, hogy használtan nem feltétlenül jó pályák, újként olyan élvezhetők

Tehát röffentsük be a kétliteres turbót, hagy induljon a móka. Én alapvetően nem vagyok DSG-fun, amit sokan kollégák sem értenek meg. Abszolút elismerem az előnyeit, a gyors váltásokat, visszaváltásokat, a jó vezérelhetőséget. Én azonban főképp erős kocsiknál jobban szeretem magam kezelni a kuplungot, amellyel induláskor biztos lehetek benne, hogy az történik, amit szeretnék. A DSG (és hasonló elvű egyéb) váltók esetén az elektronika a gázpedál mozdulás dinamikájából, mélységéből (és még jó pár) megfigyelt történésből rakja össze, hogy mit tegyen. Vannak olyan közlekedési élethelyzetek, mikor a DSG nem azt teszi, amit én tennék, vagy várnék, az emelkedők-lejtők pedig nagyon meg tudják zavarani, és olyan stílusban működik, amit én másképp tennék, de hát ez a saját személyes ügyem, amúgy nagyon jó technika persze. A barátaim is szeretik, a kollégák is, a gyártó is. De gondoltam lejegyzem, hátha más is gondolja így.

Teszt Skoda Octavia RS

Barátom vett egy ötéves, full szervizelt Passat CR-TDI DSG-t, kétkilóval az órájában. 3000-et ment majd félmillát költött a váltóra. Egyedi jelenség, vagy ódzkodni kell a használt DSG-től?

Na de vissza az Octavia RS-hez. Szépen elindultam, barátságosan mozgott a kocsi. Nézegettem a beállításokat, Comfort, Sport, Economy. Állítgatva máshogy viselkedik a váltó, a motor máshogy reagál. Ami furcsa volt, a hangja. Mély, vémotor hang. És eszembe jutott, már megint hanggenerátor. Toltam neki, üvöltött mélyen, dobhártyarezegtetően, és egyszer csak elvettem a gázt, mert fura hangot hallottam magasabb fordulaton. Na ez a fura hang volt a motor saját hangja! A fütyülős, igazi, turbómotorhang a négyhengeres karcos felpörgött hangjával. Nekem ez jobban tetszik mint a generált hang, francba már a virtuális dolgokkal, van annak a motornak saját hangja is.

Teszt Skoda Octavia RS

Jó ülések, de hiányzik az állítható combtámasz és oldalpárna. Sokat kívánok?

A mű hang nem tetszett, az igazi tetszene, csak elnyomja a mű. De ettől függetlenül a turbó hozza amit elvárunk tőle: padlótól a plafonig húz, jó széles a hasznos fordulatszámtartománya. Alul, akárcsak 2000 f/percig pörgetve olyan békésen és eco-módban használható, anélkül, hogy akadállyá válna az autó, felengedve 3000-től leszabályzásig pedig élénken viszi a kasznit. Némi országutazással, főképp városban 8 és 8,5 liter között fogyasztott, ami a teljesítmény tudatában nagyon jó érték.

Teszt Skoda Octavia RS

Na ne már, hogy ez magas fogyasztás lenne!

Az autót alapvetően jó terelgetni. Jók a kormány visszajelzései, direkt, pontos a kormányzás, és a futómű is segít a preciz vezetésben, nem kúszik kanyarban, nem billen hirtelen manővereknél. Csak rossz úton nagyon ráz. Pedig erre nem szoktam panaszkodni. És egyébként itt egy nagy különbség a Golf GTI-hez képest, annak nem ráz az ugyanúgy sportos jellegű futóműve. Kemény, de nem rázós. Mindegy, itt így hangolták, így oldották meg. Az előnyeit igazán hajtva a kocsit élvezhetjük, a stabil egyenesfutás, a jó kanyarképességek tekintetében. Kanyargós országúton igazán élvezet jót autózni, ott a ráz-nem-ráz komfortkérdés a háttérbe sorolódik, mikor az átlagnál nagyobb kanyarsebességeket élvezhetünk a megszokott helyeken: csak azt vettem észre a vekkerre nézve, hogy "héhé, de gyorsan megyek itt".

Teszt Skoda Octavia RS

Van ám hátsó ülése is jó sok hellyel és karbon-mintás betétekkel az ajtókon

Összességében az Octavia RS hozza azt a műszaki szintet és filozófiát, amit megszoktunk az előző generációktól. Nem változtatták meg a kocsi pozícionálását a piacon, ez nem is csoda, hiszen jól belőtték a helyét, ráadásul úgy, hogy határozottan elkülönül a konszern más, hasonló teljesítményű típusaitól. A típus belépője 8 230 450 Ft, a miénk 8 530 970 Ft volt extrák nélkül. Meglátásom szerint nem helyettesítheti a Golf GTI-t, kiautózásban az jobb, a futóműhangolása is profibb - gondolom ez ilyen direkt különbségtevés házon belül. Ellenben fordítva is igaz, hogy a Golf nem helyettesítheti az Octaviát, ha a karosszéria praktikumáról, jó kihasználhatóságáról van szó. Meg akkor sem, ha az autóparkért felelős menedzser Skodát enged, Golfot nem, mert hát az RS gyakorta használt közép- felső vezetői autó Magyarországon (cégmérettől, politikától függően).

Skoda Octavia VRS teszt