A szeptemberi Frankfurti Autószalonon mutatta be a Peugeot az 5008-as egyterű modellfrissített változatát. A kocsi elsősorban a belső tartalmában frissült, de a megváltozott arcáról is megismerni, ráhangolták a kiinézetét az aktuális Peugeot irányzatra. Változtak a keréktárcsák, az extrakínálat, az utastéri szín- és kárpitválaszték. Nőtt a megrendelhető vezetéstámogató rendszerek száma, így kérhető head-up-display és tolatókamera is – tesztautónkban mindkettő volt.

Peugeot 5008 HDI

Fotó a szerzőtől, aki nem fotós, és azért ő próbálkozott, mert amikor fotózás lett volna ködös-mányokos volt az idő

Nagyon elsők tudunk lenni a teszttel, merthogy kocsink az legelső beérkezett szériából való. Kétliteres, 163 lóerős HDI dízelmotorral, Allure felszereltséggel, listaáron 8 535 000 Ft-ért – akciósan jó egy millával olcsóbb most, de az aktuális árakat itt megnézhetitek. Egy új autóba beleülni és birtokba venni egy kicsit, olyan mint az első szerelem, az ember kíméli, vigyáz rá, nagyok az elvárások és mégis megbocsájtja a kisebb hibáit. Tehát a héten ebbe a szép barna francia modellbe lettem szerelmes – mégsem lett belőle botrány, mert még a család is befogadta.

Valahogy úgy alakult, hogy a levezetett közel ezer kilométer nagy részét sötétben vezettem, így beható tapasztalataim arról vannak, hogy pl. mi mennyire esik kézre, mennyire jó a műszerfal megvilágítása, mennyire adja magát az autó kezelése-vezetése. Amikor beültem az autóba, elsőre minden logikusnak és egyszerűnek tűnt, azaz a kezelőszelőszervek, kapcsolók, kézifék, visszajelzők, mind a helyükön vannak.

Éjszaka a Peugeot fedélzetén

Pont bejáródott a teszt alatt. Egyenletes volt a terhelés, 2500 a fordulatszám 130 km/h-nál

Azonban a vezetésen túli feladatok, már bonyolultabbak: pl. a navigáció beállítása, az már kicsit nehezebb. A navigáció kijelzője nem karnyújtásnyira van (ami ugyan jót tesz a láthatóságnak, nem kell félrepillantani vezetés közben), de adja magát hogy nem érintőképernyős. Van egy kicsi potméter amit csavargatva, a végét nyomogatva, illetve fel-le nyilak segítségével választhatjuk ki az ábécéből a szükséges betűket, hogy beállítsunk egy hosszabb-rövidebb város nevét – tökörészős feladat.

Peugeot belül, de ez kémfotó

Ez inkább egy olyan kép, ami nem mutat semmit. Az előző 5008-ast nem rakhattuk bele, mert modellfrissítés előtti példány és a nyáron használtuk - tavaly

Egy hétüléses modellről lévén szó, ki is próbáltuk egyből, egy Bécsi adventi kiruccanás keretében, igaz csak hatan, de ez így még pont kényelmes volt. Három generáció, egy légtér, egy élmény és ez így volt jó. Sokat segít az utastér hangulatán a hatalmas panorámatető és a magasra nyúló szélvédő. Mondjuk amúgy sincs kevés hely, kifejezetten kényelmes az első két üléssor. Csupán a harmadik használhatósága nem száz százalékos, ebben a gépjármű-osztályban az utolsó sorban csak gyerekek férnek el kényelmesen (esetleg rövidebb útra rövid lábú, alacsony felnőttek).

Farból pözsó

Ez meg egy olyan kép, ami visszaadás előtt, mosás után készült. Fullos ez a kocsi

Az autópályán igen komfortos az autó, stabil egyenesfutással, nagyon jó zajkomforttal, mintha a motor nem is létezne – csupán a téli gumi búgása jutott az utastérbe. Előzéseknél jól jött a nagy dízel magabiztos nyomatéka, dinamikusan autózható a Peugeot. A rugózás pedig jó középút, elég lágy ahhoz, hogy kényelmes legyen, de mégis elég feszes ahhoz, hogy ne dülöngéljen. A belső fények hangulatában érkeztünk meg Bécsbe, ahol előjött a kocsi következő hatalmas előnye a teljes üvegtető. Városnézésre ennél jobbat és szebbet nehéz elképzelni, így még a bécsi dugóban való araszolás is élményszámba ment. Amennyiben az utolsó üléssor is használatban van, a karácsonyi bevásárlásnál önkontrollt kell gyakorolnunk, mert így a csomagtartóba két reklámtáskánál több nem fér.

Itt meg este farból

Ez meg az este, amikor jött a ráébredés, hogy nem szerdán kell visszaadni a voatűrt, hanem hétfőn (kellett volna, kedd reggel lett belőle). Elnézést és köszönjük!

A városi mozgásban jól jött a jófogású, vágott karimájú bőrkormány, amivel pontosan terelgethető az autó – nem túlozták el a rásegítés mértékét, van visszajelzés a kormányról. A parkolást a tolatóradar és kamera segítette, ami egy ilyen hosszú kocsi esetén szinte elengedhetetlen. A hétüléses kocsik Achilles-sarka a ki- és beszállás, ebben is ügyes az 5008,  az utolsó sorba is könnyen megoldható a mozgás a középső ülések gyors összecsukásával. Itt jegyezném meg pozitívumként, hogy a vezető ülés kivételével az összes ülés másodpercek alatt kinyitható és összehajtható, lehetőséget teremtve az utastér  tetszőleges átalakítására legyen szó akár nagybevásárlás, Ikea-holmik vagy fenyőfa vásárlásról. Hátránya talán a francia autókra jellemző anyagok nagyvonalú kezelése. A kárpit a padlón kicsit laza, sérülékeny, gyerekekkel nem hiszem, hogy sokáig épen marad.

Peugeot 5008 új, 2013 év végi

És 1ébként telefonfotók, de többet ilyen nem lesz, ígérjük

Visszatérve a gépészeti adottságokra, a teljes tesztidőszak alatt, a városi dugókat is beleszámítva 7,8 litert fogyasztott az autó. Ez soknak tűnhet, még akkor is, ha erősebb a kocsi 160 lónál, és ha már ránézésre is nagy. Mégis azért óvjuk meg az eredményt, mert 13 kilométerrel az órájában rajtoltunk, tehát lényegében mi járattuk be az autót. Tapasztalatunk szerint ez az érték mérséklődni fog, körülbelül 7 literre. Mindezzel együtt egy nagyszerű családi autót tesztelhettünk, ami akár nagycsaládosoknak is használható - feltéve, ha nem ragadja őket magával a vásárlási láz.